
Składniki
3 łyżki
1 sztuka
1 kilogram
1 szczypta
0.5 szklanki
3 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
1 szklanka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wymieszaj z gorczycą i przyprawą Knorr.

Krok 2
Żeberka oprósz przyprawą. Podsmaż na oleju, a następnie ułóż w brytfannie.

Krok 3
Przypraw liściem laurowym i tymiankiem.

Krok 4
Wlej gorącą wodę oraz wino, dodaj musztardę.

Krok 5
Całość piecz 60 minut w 180 stopniach. Podczas pieczenia polewaj żeberka co jakiś czas sosem z brytfanny.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żeberka z musztardą
Pieczone żeberka to popularne danie, które przypadnie do gustu w szczególności męskim podniebieniom, ale nie tylko. Podawać można je na najróżniejsze sposoby. Jednym z najczęściej wykorzystywanych jest zaserwowanie ich z musztardą, lecz możesz je przyrządzić również z miodem, kapustą, pieczarkami lub w marynacie z ciemnego piwa. Wybierając żeberka, zwróć uwagę czy mają one mało tłuszczu, a ich kolor jest jasny. Obejrzyj także dokładnie mięso i sprawdź czy kości nie są zbyt grube. Zanim je zamarynujesz, dokładnie umyj żeberka i osusz je przy pomocy ręcznika papierowego. Przed upieczeniem, sugerujemy włożyć je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, dzięki czemu będą one niezwykle aromatyczne. Żeberka możesz upiec w piekarniku, a w sezonie letnim – na grillu ogrodowym. Najlepiej smakować będą z pieczonymi ziemniakami i surówką na bazie kapusty. Żeberka są jednym z nielicznych dań, które można jadać rękoma. Serwując je, przy każdym nakryciu umieść serwetkę do wycierania ust.