Żeberka z musztardą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka z musztardą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

371 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

475 osób wydrukowało

Pobierz pdf

532 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 sztuka

1 kilogram

1 szczypta

0.5 szklanki

3 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

1 szklanka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z gorczycą i przyprawą Knorr.

Żeberka z musztardą - Krok 1

Krok 2

Żeberka oprósz przyprawą. Podsmaż na oleju, a następnie ułóż w brytfannie.

Żeberka z musztardą - Krok 2

Krok 3

Przypraw liściem laurowym i tymiankiem.

Żeberka z musztardą - Krok 3

Krok 4

Wlej gorącą wodę oraz wino, dodaj musztardę.

Żeberka z musztardą - Krok 4

Krok 5

Całość piecz 60 minut w 180 stopniach. Podczas pieczenia polewaj żeberka co jakiś czas sosem z brytfanny.

Żeberka z musztardą - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka z musztardą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka z musztardąŻeberka z musztardą

Pieczone żeberka to popularne danie, które przypadnie do gustu w szczególności męskim podniebieniom, ale nie tylko. Podawać można je na najróżniejsze sposoby. Jednym z najczęściej wykorzystywanych jest zaserwowanie ich z musztardą, lecz możesz je przyrządzić również z miodem, kapustą, pieczarkami lub w marynacie z ciemnego piwa. Wybierając żeberka, zwróć uwagę czy mają one mało tłuszczu, a ich kolor jest jasny. Obejrzyj także dokładnie mięso i sprawdź czy kości nie są zbyt grube. Zanim je zamarynujesz, dokładnie umyj żeberka i osusz je przy pomocy ręcznika papierowego. Przed upieczeniem, sugerujemy włożyć je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, dzięki czemu będą one niezwykle aromatyczne. Żeberka możesz upiec w piekarniku, a w sezonie letnim – na grillu ogrodowym. Najlepiej smakować będą z pieczonymi ziemniakami i surówką na bazie kapusty. Żeberka są jednym z nielicznych dań, które można jadać rękoma. Serwując je, przy każdym nakryciu umieść serwetkę do wycierania ust.