Żeberka z musztardą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka z musztardą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

heart
377 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

488 osób wydrukowało

Pobierz pdf

546 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 sztuka

1 kilogram

1 szczypta

0.5 szklanki

3 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

1 szklanka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z gorczycą i przyprawą Knorr.

Żeberka z musztardą - Krok 1

Krok 2

Żeberka oprósz przyprawą. Podsmaż na oleju, a następnie ułóż w brytfannie.

Żeberka z musztardą - Krok 2

Krok 3

Przypraw liściem laurowym i tymiankiem.

Żeberka z musztardą - Krok 3

Krok 4

Wlej gorącą wodę oraz wino, dodaj musztardę.

Żeberka z musztardą - Krok 4

Krok 5

Całość piecz 60 minut w 180 stopniach. Podczas pieczenia polewaj żeberka co jakiś czas sosem z brytfanny.

Żeberka z musztardą - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka z musztardą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żeberka na słodko
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka z musztardąŻeberka z musztardą

Pieczone żeberka to popularne danie, które przypadnie do gustu w szczególności męskim podniebieniom, ale nie tylko. Podawać można je na najróżniejsze sposoby. Jednym z najczęściej wykorzystywanych jest zaserwowanie ich z musztardą, lecz możesz je przyrządzić również z miodem, kapustą, pieczarkami lub w marynacie z ciemnego piwa. Wybierając żeberka, zwróć uwagę czy mają one mało tłuszczu, a ich kolor jest jasny. Obejrzyj także dokładnie mięso i sprawdź czy kości nie są zbyt grube. Zanim je zamarynujesz, dokładnie umyj żeberka i osusz je przy pomocy ręcznika papierowego. Przed upieczeniem, sugerujemy włożyć je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, dzięki czemu będą one niezwykle aromatyczne. Żeberka możesz upiec w piekarniku, a w sezonie letnim – na grillu ogrodowym. Najlepiej smakować będą z pieczonymi ziemniakami i surówką na bazie kapusty. Żeberka są jednym z nielicznych dań, które można jadać rękoma. Serwując je, przy każdym nakryciu umieść serwetkę do wycierania ust.