Składniki
1 kilogram
3 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 szklanka
0.5 szklanki
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wymieszaj z gorczycą i przyprawą Knorr.
Krok 2
Żeberka oprósz przyprawą. Podsmaż na oleju, a następnie ułóż w brytfannie.
Krok 3
Przypraw liściem laurowym i tymiankiem.
Krok 4
Wlej gorącą wodę oraz wino, dodaj musztardę.
Krok 5
Całość piecz 60 minut w 180 stopniach. Podczas pieczenia polewaj żeberka co jakiś czas sosem z brytfanny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żeberka z musztardą
Pieczone żeberka to popularne danie, które przypadnie do gustu w szczególności męskim podniebieniom, ale nie tylko. Podawać można je na najróżniejsze sposoby. Jednym z najczęściej wykorzystywanych jest zaserwowanie ich z musztardą, lecz możesz je przyrządzić również z miodem, kapustą, pieczarkami lub w marynacie z ciemnego piwa. Wybierając żeberka, zwróć uwagę czy mają one mało tłuszczu, a ich kolor jest jasny. Obejrzyj także dokładnie mięso i sprawdź czy kości nie są zbyt grube. Zanim je zamarynujesz, dokładnie umyj żeberka i osusz je przy pomocy ręcznika papierowego. Przed upieczeniem, sugerujemy włożyć je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, dzięki czemu będą one niezwykle aromatyczne. Żeberka możesz upiec w piekarniku, a w sezonie letnim – na grillu ogrodowym. Najlepiej smakować będą z pieczonymi ziemniakami i surówką na bazie kapusty. Żeberka są jednym z nielicznych dań, które można jadać rękoma. Serwując je, przy każdym nakryciu umieść serwetkę do wycierania ust.