Żeberka w słodko-kwaśnym sosie

- Krok 1Do garnka wlej sok z ananasa oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny i wsyp dwie łyżki przyprawy Knorr. Posiekaj połówkę papryczki chilli i dodaj do sosu razem z przecierem pomidorowym.
- Krok 2Zagotuj i zaciągnij łyżką mąki ziemniaczanej.
- Krok 3Zanurz porcję żeberek w przygotowanym sosie i pozostaw na jeden dzień.
- Krok 4Żeberka piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 50 minut.

Żeberka są jednym z najwyrazistszych w smaku fragmentów tuszy wieprzowej, a dzięki odpowiedniemu przyprawieniu stają się jeszcze smaczniejsze. Wyśmienicie smakują przyrządzone na grillu, ale i pieczone będą niezwykle soczyste oraz rozpływające się w ustach. Żeberka przygotowane według tego przepisu są tak pyszne przede wszystkim dzięki słodko-pikantnej marynacie. Jej bazą jest sok z ananasa, świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz przecier pomidorowy. Wymieszaj je dokładnie w rondelku, po czym dodaj przyprawę do kurczaka i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość zagotuj i dosyp odrobinę mąki ziemniaczanej, aby płyn nabrał gęstej konsystencji sosu. Żeberka zanurz w marynacie i odstaw w chłodne miejsce na cały dzień. Następnie umieść je w naczyniu żaroodpornym i piecz do momentu, aż mięso mocno się zarumieni i będzie łatwo odchodziło od kości. Serwuj na ciepło z ziemniakami lub pieczywem oraz prostą sałatką. Z jakimi dodatkami podasz żeberka w sosie słodko-kwaśnym? Propozycjami podziel się w komentarzu.