Żeberka w słodko-kwaśnym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka w słodko-kwaśnym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

222 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

200 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej sok z ananasa oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny i wsyp dwie łyżki przyprawy Knorr. Posiekaj połówkę papryczki chilli i dodaj do sosu razem z przecierem pomidorowym.

Krok 2

Zagotuj i zaciągnij łyżką mąki ziemniaczanej.

Krok 3

Zanurz porcję żeberek w przygotowanym sosie i pozostaw na jeden dzień.

Krok 4

Żeberka piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 50 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w słodko-kwaśnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w słodko-kwaśnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w słodko-kwaśnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w słodko-kwaśnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w słodko-kwaśnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w słodko-kwaśnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w słodko-kwaśnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka w słodko-kwaśnym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka w słodko-kwaśnym sosieŻeberka w słodko-kwaśnym sosie

Żeberka są jednym z najwyrazistszych w smaku fragmentów tuszy wieprzowej, a dzięki odpowiedniemu przyprawieniu stają się jeszcze smaczniejsze. Wyśmienicie smakują przyrządzone na grillu, ale i pieczone będą niezwykle soczyste oraz rozpływające się w ustach. Żeberka przygotowane według tego przepisu są tak pyszne przede wszystkim dzięki słodko-pikantnej marynacie. Jej bazą jest sok z ananasa, świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz przecier pomidorowy. Wymieszaj je dokładnie w rondelku, po czym dodaj przyprawę do kurczaka i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość zagotuj i dosyp odrobinę mąki ziemniaczanej, aby płyn nabrał gęstej konsystencji sosu. Żeberka zanurz w marynacie i odstaw w chłodne miejsce na cały dzień. Następnie umieść je w naczyniu żaroodpornym i piecz do momentu, aż mięso mocno się zarumieni i będzie łatwo odchodziło od kości. Serwuj na ciepło z ziemniakami lub pieczywem oraz prostą sałatką. Z jakimi dodatkami podasz żeberka w sosie słodko-kwaśnym? Propozycjami podziel się w komentarzu.