Żeberka w sosie słodko-kwaśnym - pieczone: przepis | Przepisy.pl pixel

Żeberka w słodko-kwaśnym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
230 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

200 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej sok z ananasa oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny i wsyp dwie łyżki przyprawy Knorr. Posiekaj połówkę papryczki chilli i dodaj do sosu razem z przecierem pomidorowym.

Krok 2

Zagotuj i zaciągnij łyżką mąki ziemniaczanej.

Krok 3

Zanurz porcję żeberek w przygotowanym sosie i pozostaw na jeden dzień.

Krok 4

Żeberka piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 50 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w słodko-kwaśnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w słodko-kwaśnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w słodko-kwaśnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w słodko-kwaśnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w słodko-kwaśnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w słodko-kwaśnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w słodko-kwaśnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka w słodko-kwaśnym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka w słodko-kwaśnym sosieŻeberka w słodko-kwaśnym sosie

Żeberka są jednym z najwyrazistszych w smaku fragmentów tuszy wieprzowej, a dzięki odpowiedniemu przyprawieniu stają się jeszcze smaczniejsze. Wyśmienicie smakują przyrządzone na grillu, ale i pieczone będą niezwykle soczyste oraz rozpływające się w ustach. Żeberka przygotowane według tego przepisu są tak pyszne przede wszystkim dzięki słodko-pikantnej marynacie. Jej bazą jest sok z ananasa, świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz przecier pomidorowy. Wymieszaj je dokładnie w rondelku, po czym dodaj przyprawę do kurczaka i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość zagotuj i dosyp odrobinę mąki ziemniaczanej, aby płyn nabrał gęstej konsystencji sosu. Żeberka zanurz w marynacie i odstaw w chłodne miejsce na cały dzień. Następnie umieść je w naczyniu żaroodpornym i piecz do momentu, aż mięso mocno się zarumieni i będzie łatwo odchodziło od kości. Serwuj na ciepło z ziemniakami lub pieczywem oraz prostą sałatką. Z jakimi dodatkami podasz żeberka w sosie słodko-kwaśnym? Propozycjami podziel się w komentarzu.