Żeberka BBQ z grilla: przepis na grillowane żeberka | Przepisy.pl pixel

Grillowane żeberka BBQ

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

heart
252 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

190 osób wydrukowało

Pobierz pdf

316 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

250 mililitrów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka ugotuj w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego aż będą miękkie. Następnie odcedź je, ostudź i podziel na porcje.

Grillowane żeberka BBQ - Krok 1

Krok 2

Ketchup wymieszaj z 3 łyżkami wody z gotowania żeberek, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Gotową marynatą zalej żeberka i odstaw na 20 minut.

Grillowane żeberka BBQ - Krok 2

Krok 3

Żeberka smaż na grillu aż będą rumiane. Danie podawaj z grillowanymi ziemniakami Tip: Jeśli lubisz mocno pikantne potrawy do marynaty możesz dodać ostrej papryki.

Grillowane żeberka BBQ - Krok 3
15

Opinie o przepisie

  • Czarne Oki

    Czarne Oki , 20.05.2016

    Moje ostatnio z piekarnika

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Maria Roszak

    Wanda Maria Roszak , 19.05.2016

    Oj napewno ! zwlasza ci co sa b. biedni, glodni ! :(bo nic gorszego nie ma od glodu !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grupa Handlowa Staropolskie Wędliny

    Grupa Handlowa Staropolskie Wędliny , 11.05.2016

    Sezon grillowy trwa w najlepsze :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gasiorowska

    Barbara Gasiorowska , 30.04.2015

    a Twoja dieta pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Szymanik

    Jan Szymanik , 30.04.2015

    Już skopiowałem (dla Anci)...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Marmułowska

    Maria Marmułowska , 29.04.2015

    wiatr we włosach, mówisz ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Goleń

    Michał Goleń , 29.04.2015

    A ja we wykend majowy bede sie zajadal wolowinka argetynska z chimichurri del gaucho i popije to bexksem a na dodatek mam gwarantowane jakies 27 ° c i wiatr we wlosach ale zdjecia dodam po

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Kuzilek

    Wanda Kuzilek , 29.04.2015

    :-) :-) :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Large

    Renata Large , 29.04.2015

    Na pewno dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Niziol

    Jerzy Niziol , 29.04.2015

    Za daleko mieszkasz miła.Dzięki zazaproszenie .SMACZNEGO ŹYCZĘ

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Turkot

    Ryszard Turkot , 29.04.2015

    Uwielbiam i polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 29.04.2015

    W takim razie polecamy naszą sekcję z daniami z grilla: https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/dania-z-grilla :) Przepisy w sam raz do wykorzystanie w długi weekend. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Garden Bar

    Garden Bar , 29.04.2015

    Żeberka z grilla pierwsza klasa :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Slow Fast Food

    Slow Fast Food , 29.04.2015

    Co roku powtarzam sobie, że tym razem upiekę żeberka na grillu i za każdym razem kończy się na karkówce albo kiełbasie. Wasze żeberka wyglądają niezwykle apetycznie, chyba w tym roku nie będę w stanie się oprzeć ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Nowosad

    Danuta Nowosad , 29.04.2015

    Ale po takim grilowaniu, to 10km biegu może być mało :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane żeberka BBQGrillowane żeberka BBQ

Nasz wyjątkowy sos to sekret, rozpływających się w ustach, żeberek z grilla. Koniecznie spróbujcie.