
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
80 mililitrów
1 łyżka
4 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
0.7 szklanki
sos jogurtowy:
200 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrzydełka dokładnie umyj i osusz. Następnie odetnij końcówkę, tak zwaną lotkę, i wyrzuć. Pozostałą część przetnij na pół w miejscu zgięcia.

Krok 2
Kostkę Knorr rozetrzyj z olejem.

Krok 3
Następnie dodaj posiekany czosnek, whisky, pastę pomidorową, ketchup, sos tabasco i sojowy, paprykę, syrop klonowy oraz cukier. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie pasta.

Krok 4
Przełóż skrzydełka do marynaty i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, ale najlepiej na całą noc.

Krok 5
Skrzydełka grilluj zaczynając od niskiej temperatury, aby marynata nie spaliła się zbyt szybko. Po około 15-20 minutach możesz mięso bardziej dopiec, aby marynata się skarmelizowała. Podawaj z sosem jogurtowym.

Krok 6
Sos jogurtowy. Czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj szczypiorek. Składniki sosu wymieszaj i dopraw.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne skrzydełka Buffalo
Ślinka cieknie na sam ich widok! Smaczna, złocista przekąska przygotowana z drobiowych skrzydełek jest doskonała zawsze wtedy, kiedy trzeba przygotować coś szybko, a jednocześnie zrobić dobre wrażenie na tych, którzy będą je jeść. Tajemnica sukcesu tkwi w marynacie. To pomidorowa mieszanka składników, które połączone w całość stworzą prawdziwą eksplozję smaku – dodajmy – bardzo, że bardzo ostrą. Jeśli nie masz czasu, aby skrzydełka nieco w niej poleżały, nic nie szkodzi. Smaż je na patelni obficie zamoczone w sosie. Gdy skrzydełka marynowały się w niej dłużej, doskonale będzie przyrządzić je na grillu. W obydwu przypadkach koniecznie podaj je z zimnym jogurtowym dipem ze szczypiorkiem i czosnkiem, który orzeźwi twoje kubki smakowe po dawce ostrych przypraw. Do dania zaserwuj schłodzone jasne piwo.