
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
80 mililitrów
1 łyżka
4 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
0.7 szklanki
sos jogurtowy:
200 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrzydełka dokładnie umyj i osusz. Następnie odetnij końcówkę, tak zwaną lotkę, i wyrzuć. Pozostałą część przetnij na pół w miejscu zgięcia.

Krok 2
Kostkę Knorr rozetrzyj z olejem.

Krok 3
Następnie dodaj posiekany czosnek, whisky, pastę pomidorową, ketchup, sos tabasco i sojowy, paprykę, syrop klonowy oraz cukier. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie pasta.

Krok 4
Przełóż skrzydełka do marynaty i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, ale najlepiej na całą noc.

Krok 5
Skrzydełka grilluj zaczynając od niskiej temperatury, aby marynata nie spaliła się zbyt szybko. Po około 15-20 minutach możesz mięso bardziej dopiec, aby marynata się skarmelizowała. Podawaj z sosem jogurtowym.

Krok 6
Sos jogurtowy. Czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj szczypiorek. Składniki sosu wymieszaj i dopraw.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne skrzydełka Buffalo
Ślinka cieknie na sam ich widok! Smaczna, złocista przekąska przygotowana z drobiowych skrzydełek jest doskonała zawsze wtedy, kiedy trzeba przygotować coś szybko, a jednocześnie zrobić dobre wrażenie na tych, którzy będą je jeść. Tajemnica sukcesu tkwi w marynacie. To pomidorowa mieszanka składników, które połączone w całość stworzą prawdziwą eksplozję smaku – dodajmy – bardzo, że bardzo ostrą. Jeśli nie masz czasu, aby skrzydełka nieco w niej poleżały, nic nie szkodzi. Smaż je na patelni obficie zamoczone w sosie. Gdy skrzydełka marynowały się w niej dłużej, doskonale będzie przyrządzić je na grillu. W obydwu przypadkach koniecznie podaj je z zimnym jogurtowym dipem ze szczypiorkiem i czosnkiem, który orzeźwi twoje kubki smakowe po dawce ostrych przypraw. Do dania zaserwuj schłodzone jasne piwo.