Stek z polędwicy wołowej - z serem gorgonzola: sos | Przepisy.pl pixel

Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
50 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

104 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

12 sztuk

4 plastry

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce połącz musztardę, posiekany czosnek, 2 łyżki oliwy oraz sól i pieprz. Przygotowaną marynatą posmaruj steki i odstaw w chłodne miejsce.

Krok 2

Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą i osusz. Następnie pokrój na połówki lub ćwiartki, skrop oliwą i oprósz ulubionymi przyprawami. Rozłóż je na pergaminie i piecz w rozgrzanym do 180 °C piekarniku przez 25 minut.

Krok 3

Pod koniec pieczenia dołóż do ziemniaków pokrojone na połówki pomidorki.

Krok 4

Zamarynowane steki smaż na rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, w zależności od tego, jak bardzo wysmażone mięso lubisz. Pod koniec smażenia ułóż na każdym ze steków plaster sera i poczekaj, aż się roztopi.

Krok 5

Gotowe steki wyłóż na talerz i polej sosem Hellmann's. Podawaj z upieczonymi warzywami. Całość udekoruj listkami bazylii. Takie danie możesz przygotować na domowym grillu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzolaStek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola

Stek z polędwicy wołowej to danie, które możesz podać podczas uroczystego obiadu – jest nie tylko wyjątkowo apetyczne, ale zaserwowane w odpowiedni sposób, również eleganckie. Skomponuj je z sugerowanymi w przepisie dodatkami i przygotuj smaczną potrawę. Najpierw zamarynuj mięso – dzięki połączeniu musztardy, czosnku, oliwy oraz podstawowych przypraw będzie wyjątkowo aromatyczne. Zanurz je w marynacie i odstaw do lodówki, aby smaki się połączyły. Następnie przyrządź pieczone ziemniaki – oczyść je, pokrój na połówki, skrop oliwą i oprósz przyprawami. Sprawdzą się tymianek, rozmaryn czy zioła prowansalskie. Ziemniaki włóż do rozgrzanego piekarnika, a pod koniec pieczenia dodaj połówki pomidorków koktajlowych. Zamarynowane mięso smaż na patelni grillowej. Pod koniec umieść na nim plastry sera żółtego i poczekaj, aż roztopią się pod wpływem ciepła. Kiedy wszystko jest już gotowe, steki wyłóż na talerz i polej je pikantnym sosem. Obok nich umieść pieczone ziemniaki oraz sałatkę z sezonowych warzyw. Pamiętaj, że to danie możesz również przygotować na ruszcie podczas wspólnego grillowania. Smacznego!