Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola
łatwe
104 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
4 łyżki
12 sztuk
4 plastry
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce połącz musztardę, posiekany czosnek, 2 łyżki oliwy oraz sól i pieprz. Przygotowaną marynatą posmaruj steki i odstaw w chłodne miejsce.
Krok 2
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą i osusz. Następnie pokrój na połówki lub ćwiartki, skrop oliwą i oprósz ulubionymi przyprawami. Rozłóż je na pergaminie i piecz w rozgrzanym do 180 °C piekarniku przez 25 minut.
Krok 3
Pod koniec pieczenia dołóż do ziemniaków pokrojone na połówki pomidorki.
Krok 4
Zamarynowane steki smaż na rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, w zależności od tego, jak bardzo wysmażone mięso lubisz. Pod koniec smażenia ułóż na każdym ze steków plaster sera i poczekaj, aż się roztopi.
Krok 5
Gotowe steki wyłóż na talerz i polej sosem Hellmann's. Podawaj z upieczonymi warzywami. Całość udekoruj listkami bazylii. Takie danie możesz przygotować na domowym grillu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos Hellmann's Chunky Burger
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola
Stek z polędwicy wołowej to danie, które możesz podać podczas uroczystego obiadu – jest nie tylko wyjątkowo apetyczne, ale zaserwowane w odpowiedni sposób, również eleganckie. Skomponuj je z sugerowanymi w przepisie dodatkami i przygotuj smaczną potrawę. Najpierw zamarynuj mięso – dzięki połączeniu musztardy, czosnku, oliwy oraz podstawowych przypraw będzie wyjątkowo aromatyczne. Zanurz je w marynacie i odstaw do lodówki, aby smaki się połączyły. Następnie przyrządź pieczone ziemniaki – oczyść je, pokrój na połówki, skrop oliwą i oprósz przyprawami. Sprawdzą się tymianek, rozmaryn czy zioła prowansalskie. Ziemniaki włóż do rozgrzanego piekarnika, a pod koniec pieczenia dodaj połówki pomidorków koktajlowych. Zamarynowane mięso smaż na patelni grillowej. Pod koniec umieść na nim plastry sera żółtego i poczekaj, aż roztopią się pod wpływem ciepła. Kiedy wszystko jest już gotowe, steki wyłóż na talerz i polej je pikantnym sosem. Obok nich umieść pieczone ziemniaki oraz sałatkę z sezonowych warzyw. Pamiętaj, że to danie możesz również przygotować na ruszcie podczas wspólnego grillowania. Smacznego!