Stek z polędwicy wołowej - z serem gorgonzola: sos | Przepisy.pl pixel

Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
50 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

104 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

12 sztuk

4 plastry

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce połącz musztardę, posiekany czosnek, 2 łyżki oliwy oraz sól i pieprz. Przygotowaną marynatą posmaruj steki i odstaw w chłodne miejsce.

Krok 2

Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą i osusz. Następnie pokrój na połówki lub ćwiartki, skrop oliwą i oprósz ulubionymi przyprawami. Rozłóż je na pergaminie i piecz w rozgrzanym do 180 °C piekarniku przez 25 minut.

Krok 3

Pod koniec pieczenia dołóż do ziemniaków pokrojone na połówki pomidorki.

Krok 4

Zamarynowane steki smaż na rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, w zależności od tego, jak bardzo wysmażone mięso lubisz. Pod koniec smażenia ułóż na każdym ze steków plaster sera i poczekaj, aż się roztopi.

Krok 5

Gotowe steki wyłóż na talerz i polej sosem Hellmann's. Podawaj z upieczonymi warzywami. Całość udekoruj listkami bazylii. Takie danie możesz przygotować na domowym grillu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzolaStek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola

Stek z polędwicy wołowej to danie, które możesz podać podczas uroczystego obiadu – jest nie tylko wyjątkowo apetyczne, ale zaserwowane w odpowiedni sposób, również eleganckie. Skomponuj je z sugerowanymi w przepisie dodatkami i przygotuj smaczną potrawę. Najpierw zamarynuj mięso – dzięki połączeniu musztardy, czosnku, oliwy oraz podstawowych przypraw będzie wyjątkowo aromatyczne. Zanurz je w marynacie i odstaw do lodówki, aby smaki się połączyły. Następnie przyrządź pieczone ziemniaki – oczyść je, pokrój na połówki, skrop oliwą i oprósz przyprawami. Sprawdzą się tymianek, rozmaryn czy zioła prowansalskie. Ziemniaki włóż do rozgrzanego piekarnika, a pod koniec pieczenia dodaj połówki pomidorków koktajlowych. Zamarynowane mięso smaż na patelni grillowej. Pod koniec umieść na nim plastry sera żółtego i poczekaj, aż roztopią się pod wpływem ciepła. Kiedy wszystko jest już gotowe, steki wyłóż na talerz i polej je pikantnym sosem. Obok nich umieść pieczone ziemniaki oraz sałatkę z sezonowych warzyw. Pamiętaj, że to danie możesz również przygotować na ruszcie podczas wspólnego grillowania. Smacznego!