Ziołowe steki wołowe z cytrynową nutą
średnie
244 osoby zapisały

Składniki
800 gramów
3 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na cztery jednakowej wielkości steki.

Krok 2
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, posiekane zioła oraz czosnek, otartą skórkę z cytryny, musztardę i oliwę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Przygotowaną marynatą posmaruj steki, obwiąż dookoła szerokim paskiem z aluminiowej folii (steki zachowają podczas pieczenia ładny, wysoki kształt) i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Krok 4
Po tym czasie zamarynowane steki kładź na rozgrzanym grillu i smaż ok. 20 minut przewracając co jakiś czas. Pozostałą marynatą smaruj steki podczas grillowania. Gotowe steki podawaj z sosem Hellmann’s Steak oraz grillowanymi ziemniakami i sałatą.


Dobra rada:
Czas smażenia steków zależy od tego, jaki stopień wysmażenia wołowiny lubisz.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziołowe steki wołowe z cytrynową nutą
Szukasz smacznego sposobu na przygotowanie mięsa wołowego? W takim przypadku koniecznie skorzystaj z poniższego przepisu na ziołowe steki z cytrynową nutą. Danie przygotowane według niego sprawdzi się nie tylko na codzienny obiad, ale również na wyjątkowych uroczystościach. Mięso na początku starannie umyj i osusz za pomocą jednorazowych ręczników kuchennych. Wykrój z niego cztery steki podobnej wielkości. Następnie pora na przygotowanie marynaty. W miseczce wymieszaj przyprawę do grilla z posiekanymi ziołami: natką pietruszki, rozmarynem i tymiankiem. Pamiętaj również o dodatku czosnku, musztardy dijon i oliwy. Cytrynową nutę uzyskasz, dodając do marynaty skórkę z cytryny. Opcjonalnie możesz użyć również limonkowej. Tak przygotowaną marynatą starannie posmaruj steki i obwiąż szerokimi paskami aluminiowej folii. Dzięki temu zabiegowi mięso zachowa swój kształt. Odstaw je w chłodne miejsce i po schłodzeniu kładź na dobrze rozgrzanym grillu. Marynatą, która pozostała, smaruj steki w trakcie grillowania. Jako dodatek do gotowego mięsa świetnie sprawdzą się pieczone ziemniaki oraz prosta sałatka na bazie miksu sałat i świeżych warzyw. Zobacz, jakie to proste, i przygotuj wyjątkowo smaczne steki wołowe.