Ziołowe steki wołowe z cytrynową nutą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziołowe steki wołowe z cytrynową nutą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
348 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

248 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na cztery jednakowej wielkości steki.

Ziołowe steki wołowe z cytrynową nutą - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, posiekane zioła oraz czosnek, otartą skórkę z cytryny, musztardę i oliwę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Ziołowe steki wołowe z cytrynową nutą - Krok 2

Krok 3

Przygotowaną marynatą posmaruj steki, obwiąż dookoła szerokim paskiem z aluminiowej folii (steki zachowają podczas pieczenia ładny, wysoki kształt) i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Ziołowe steki wołowe z cytrynową nutą - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie zamarynowane steki kładź na rozgrzanym grillu i smaż ok. 20 minut przewracając co jakiś czas. Pozostałą marynatą smaruj steki podczas grillowania. Gotowe steki podawaj z sosem Hellmann's Steak oraz grillowanymi ziemniakami i sałatą.

Ziołowe steki wołowe z cytrynową nutą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Czas smażenia steków zależy od tego, jaki stopień wysmażenia wołowiny lubisz.

1

Opinie o przepisie

  • urszula Zielińska

    urszula Zielińska , 22.04.2016

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziołowe steki wołowe z cytrynową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziołowe steki wołowe z cytrynową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziołowe steki wołowe z cytrynową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziołowe steki wołowe z cytrynową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziołowe steki wołowe z cytrynową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziołowe steki wołowe z cytrynową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziołowe steki wołowe z cytrynową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziołowe steki wołowe z cytrynową nutą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziołowe steki wołowe z cytrynową nutąZiołowe steki wołowe z cytrynową nutą

Szukasz smacznego sposobu na przygotowanie mięsa wołowego? W takim przypadku koniecznie skorzystaj z poniższego przepisu na ziołowe steki z cytrynową nutą. Danie przygotowane według niego sprawdzi się nie tylko na codzienny obiad, ale również na wyjątkowych uroczystościach. Mięso na początku starannie umyj i osusz za pomocą jednorazowych ręczników kuchennych. Wykrój z niego cztery steki podobnej wielkości. Następnie pora na przygotowanie marynaty. W miseczce wymieszaj przyprawę do grilla z posiekanymi ziołami: natką pietruszki, rozmarynem i tymiankiem. Pamiętaj również o dodatku czosnku, musztardy dijon i oliwy. Cytrynową nutę uzyskasz, dodając do marynaty skórkę z cytryny. Opcjonalnie możesz użyć również limonkowej. Tak przygotowaną marynatą starannie posmaruj steki i obwiąż szerokimi paskami aluminiowej folii. Dzięki temu zabiegowi mięso zachowa swój kształt. Odstaw je w chłodne miejsce i po schłodzeniu kładź na dobrze rozgrzanym grillu. Marynatą, która pozostała, smaruj steki w trakcie grillowania. Jako dodatek do gotowego mięsa świetnie sprawdzą się pieczone ziemniaki oraz prosta sałatka na bazie miksu sałat i świeżych warzyw. Zobacz, jakie to proste, i przygotuj wyjątkowo smaczne steki wołowe.