Grill&Travel | Przepisy.pl pixel

Grill&Travel

48 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (48)

Karkówka z musztardą francuską i tzatzikami
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
W moździerzu rozkrusz na grube kawałki czarny pieprz i goździki.
Amerykańskie burgery z pieczarkami i sadzonym jajem
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Mięso oczyść z błon, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Dodaj przyprawę Knorr i dokła...
Wegetariańskie tortille
ratingratingratingratingrating

81

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Tortille wegetariańskie na ciepło jednoznacznie kojarzą się z kuchnią meksykańską. Choć w tamtym...
Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Czy wiesz, ile czasu wystarczy, by zabrać gości – i siebie oczywiście też – na ucztę rodem z połu...
Warzywa z grilla
ratingratingratingratingrating

57

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Choć grillowanie często kojarzone jest z różnego rodzaju daniami mięsnymi, jest to także świetna...
Steki ze schabu
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Zbliża się weekend! Znajomi wpadną na grilla, a Ty nie wiesz, czym ich zaskoczyć? Kiełbaski i kar...
Wrapy z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Szukasz pomysłu na obiad w 40 minut? Wrapy z kurczakiem na ciepło będą doskonałym pomysłem! Recep...
Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Rozmaryn to niezwykle aromatyczna przyprawa, której delikatnie gorzki smak dobrze komponuje się z...
Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Chrupiące łódeczki z cukinią, wędzonym łososiem oraz ostrym sosem czosnkowym są wykwintną przysta...
Szaszłyki z karkówki i boczku
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Karkówka to mięso, które dobrze nadaje się do dań przygotowywanych na grillu, wykorzystaj ją więc...
Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Amerykańską kuchnię uwielbiają niemal wszyscy. Soczyste steki, aromatyczne żeberka oraz wszechobe...
Sałatka z kurczaka i mandarynek
ratingratingratingratingrating

39

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z kurczaka i mandarynek to dobra propozycja na przekąskę. Łączy w sobie słodki smak owocó...
Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przygotowujesz grilla i szukasz alternatywy dla kiełbasek czy karkówki? Spróbuj łososia z ostrą s...
Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeżeli masz ochotę na mięsno-warzywne danie z grilla, przygotuj grillowane kurczaki po meksykańsk...
Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Szaszłyki z tego przepisu to propozycja na danie, w którym połączysz dwa rodzaje soczystego mięsa...
Grecka sałatka z grillowanych warzyw z krabowymi paluszkami i grzankami z sos...
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka grecka jest prostym i popularnym daniem, a dzięki temu przepisowi przygotujesz ją w zupeł...
Miodowe żeberka z Burbonem i limonką
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Soczyste, kruche, z łatwością oddzielające się od kości i intensywnie pachnące przyprawami – taki...
Grillowane roladki ze schabu zawijane w wędzony boczek
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Grillowane roladki ze schabu, zawijane w wędzony boczek, są propozycją idealną na przyjęcia. Efek...
Pieczona dorada z grilla
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Potrawa z tego przepisu jest warta polecenia wszystkim miłośnikom ostrych smaków. Pieczona dorada...
Rybne szaszłyki na chrupiącej grzance z ziołami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Nadaj szaszłykom z grilla wykwintny charakter, przyrządzając je z łososia, suszonych pomidorów or...
Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowy...
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Nazwa "butterfly" określa sposób symetrycznego rozkrojenia kawałka mięsa tak, aby powstały dwa ci...
Grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chilli
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Grillowanie sprawia, że wieprzowe żeberka są wyjątkowo wyraziste w smaku i soczyste. Jeszcze smac...
Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli chcesz wprowadzić do swojej kuchni odrobinę egzotycznych smaków, przygotuj grillowane szasz...
Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Surf and turf to amerykańskie danie, które łączy czerwone mięso z owocami morza. Dzięki temu prze...
Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chrupiąca skórka, soczyste mięso marynowane w słodkim miodzie, aromatycznych przyprawach i charak...
Hamburgery z indyka
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Klasyczne burgery wołowe to popularne danie z grilla. Dla odmiany przygotuj tę znaną potrawę z wy...
Grillowane steki z rostbefu z Tequilą
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Tequila to nie tylko dodatek do wielu popularnych drinków, bowiem ten meksykański alkohol produko...
Ciabatta z oliwkami i bakłażanem
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Ciabatta z oliwkami i grillowanym bakłażanem to łatwa w przygotowaniu przekąska inspirowana kuchn...
Ziołowe steki wołowe z cytrynową nutą
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Szukasz smacznego sposobu na przygotowanie mięsa wołowego? W takim przypadku koniecznie skorzysta...
Zakopiańskie kieszonki z kurczaka
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Oscypek z żurawiną to przekąska znana głównie z Podhala, choć bardzo popularna jest również w inn...
Sałatka z łososiem i z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
W rondelku wymieszaj ocet z cukrem. Całość lekko podgrzej aż cukier dokładnie się rozpuści. Nastę...
Rybi warkocz  z pomidorową salsą
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sandacza pokrój w długie około 8 do 10 cm paski o grubości 1 cm. Łososia pokrój w paski o długoś...

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grill&TravelGrill&Travel

Grill and travel – podróże i grillowanie. Kuchnie świata można poznawać nie tylko przez odwiedziny obcych krajów – codzienne gotowanie to także świetny sposób. Dobrą okazją do próbowania nowych smaków i szukania inspiracji jest grillowanie, obecne w wielu kulturach. Amerykanie nazywają je barbecue, czyli przyjęcie na świeżym powietrzu, połączone z robieniem jedzenia, a przede wszystkim polegające na wspólnym spędzaniu czasu. Używają dużych grilli, na których potrawy długo pieką się pod przykryciem. Często przyrządzają steki, hamburgery i żeberka. Taki sposób przygotowywania potraw nieobcy jest mieszkańcom rejonu Morza Śródziemnego. Wiele domów, np. na Bałkanach, posiada w ogródkach duży, kamienny grill czy ruszt. Grillowanie bakłażany, nadziewane papryki, faszerowane mięsa oraz ich nieodłączne dodatki w postaci oliwek, sera feta czy czosnku to propozycje charakterystyczne dla tamtejszej kuchni. Grilluje się także w Meksyku, z grilla znane jest też uliczne jedzenie azjatyckie. Co grilluje się w świecie najchętniej? Ryby, mięso oraz warzywa. Do tych dań przyjęło się podawać różnego rodzaju sałatki lub pieczywo albo też warzywa, również grillowanie i serwowane na przykład w formie szaszłyków. Coraz większą popularnością cieszy się również krucha wołowina z rusztu. By ją przygotować, wykorzystaj przepisy inspirowane kuchnią USA. Znajdziesz wśród nich soczyste hamburgery, amerykańskie szaszłyki, miodowe żeberka czy ziołowe steki. Warto podawać do nich dipy, które podkreślają smak grillowanych potraw. W tej roli sprawdzą się chociażby: sos czosnkowy, ognisty ketchup albo wyraziste sosy barbecue lub chili. Jeśli wolisz polskie rozwiązania kulinarne, spróbuj klasycznych dań w nowej odsłonie. Przykładem mogą być frankfurterki po góralsku. Kiełbaski należy naciąć, w środek włożyć kawałek oscypka oraz ogórka kiszonego, całość przyprawić i zawinąć w plastry boczku. Co wybrać, jeśli nie mięso? Tu wiele propozycji posiada kuchnia śródziemnomorska, np. grillowany ser halloumi i chleb pita albo ciabatta z bakłażanem. Po prostu grill and travel!