Grill&Travel

41 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (41)

Wegetariańskie tortille
ratingratingratingratingrating

57

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Tortilla to pochodzący z kuchni meksykańskiej placek, który robi się z mąki pszennej lub kukurydz...
Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Zainspiruj się kuchnią grecką i przygotuj prostą sałatkę przygotowaną na bazie sałaty, rukoli i p...
Warzywa z grilla
ratingratingratingratingrating

39

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Choć grillowanie często kojarzone jest z różnego rodzaju daniami mięsnymi, jest to także świetna...
Steki ze schabu
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Zbliża się weekend! Znajomi wpadną na grilla, a Ty nie wiesz, czym ich zaskoczyć? Kiełbaski i kar...
Wrapy z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Wrap, czyli farsz owinięty w placek tortilli, jest daniem, które pochodzi z południowej Europy. M...
Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Rozmaryn to niezwykle aromatyczna przyprawa, której delikatnie gorzki smak dobrze komponuje się z...
Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Chrupiące łódeczki z cukinią, wędzonym łososiem oraz ostrym sosem czosnkowym są wykwintną przysta...
Szaszłyki z karkówki i boczku
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Karkówka to mięso, które dobrze nadaje się do dań przygotowywanych na grillu, wykorzystaj ją więc...
Sałatka z kurczaka i mandarynek
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z kurczaka i mandarynek to dobra propozycja na przekąskę. Łączy w sobie słodki smak owocó...
Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przygotowujesz grilla i szukasz alternatywy dla kiełbasek czy karkówki? Spróbuj łososia z ostrą s...
Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeżeli masz ochotę na mięsno-warzywne danie z grilla, przygotuj grillowane kurczaki po meksykańsk...
Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Szaszłyki z tego przepisu to propozycja na danie, w którym połączysz dwa rodzaje soczystego mięsa...
Grecka sałatka z grillowanych warzyw z krabowymi paluszkami i grzankami z sos...
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka grecka jest prostym i popularnym daniem, a dzięki temu przepisowi przygotujesz ją w zupeł...
Miodowe żeberka z Burbonem i limonką
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Soczyste, kruche, z łatwością oddzielające się od kości i intensywnie pachnące przyprawami – taki...
Grillowane roladki ze schabu zawijane w wędzony boczek
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Grillowane roladki ze schabu, zawijane w wędzony boczek, są propozycją idealną na przyjęcia. Efek...
Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Potrawa z tego przepisu jest warta polecenia dla wszystkich miłośników ostrych smaków. Pieczona d...
Rybne szaszłyki na chrupiącej grzance z ziołami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Nadaj szaszłykom z grilla wykwintny charakter, przyrządzając je z łososia, suszonych pomidorów or...
Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowy...
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Nazwa "butterfly" określa sposób symetrycznego rozkrojenia kawałka mięsa tak, aby powstały dwa ci...
Grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chilli
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Grillowanie sprawia, że wieprzowe żeberka są wyjątkowo wyraziste w smaku i soczyste. Jeszcze smac...
Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli chcesz wprowadzić do swojej kuchni odrobinę egzotycznych smaków, przygotuj grillowane szasz...
Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Surf and turf to amerykańskie danie, które łączy czerwone mięso z owocami morza. Dzięki temu prze...
Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chrupiąca skórka, soczyste mięso marynowane w słodkim miodzie, aromatycznych przyprawach i charak...
Hamburgery z indyka
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Klasyczne burgery wołowe to popularne danie z grilla – dla odmiany przygotuj tę znaną potrawę z w...
Grillowane steki z rostbefu z Tequilą
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Tequila to nie tylko dodatek do wielu popularnych drinków, bowiem ten meksykański alkohol produko...
Ciabatta z oliwkami i bakłażanem
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Ciabatta z oliwkami i grillowanym bakłażanem to łatwa w przygotowaniu przekąska inspirowana kuchn...
Ziołowe steki wołowe z cytrynową nutą
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Szukasz smacznego sposobu na przygotowanie mięsa wołowego? W takim przypadku koniecznie skorzysta...
Zakopiańskie kieszonki z kurczaka
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Oscypek z żurawiną to przekąska znana głównie z Podhala, choć bardzo popularna jest również w inn...

Ciekawostki i porady

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grill&TravelGrill&Travel

Grill and travel – podróże i grillowanie. Kuchnie świata można poznawać nie tylko przez odwiedziny obcych krajów – codzienne gotowanie to także świetny sposób. Dobrą okazją do próbowania nowych smaków i szukania inspiracji jest grillowanie, obecne w wielu kulturach. Amerykanie nazywają je barbecue, czyli przyjęcie na świeżym powietrzu, połączone z robieniem jedzenia, a przede wszystkim polegające na wspólnym spędzaniu czasu. Używają dużych grilli, na których potrawy długo pieką się pod przykryciem. Często przyrządzają steki, hamburgery i żeberka. Taki sposób przygotowywania potraw nieobcy jest mieszkańcom rejonu Morza Śródziemnego. Wiele domów, np. na Bałkanach, posiada w ogródkach duży, kamienny grill czy ruszt. Grillowanie bakłażany, nadziewane papryki, faszerowane mięsa oraz ich nieodłączne dodatki w postaci oliwek, sera feta czy czosnku to propozycje charakterystyczne dla tamtejszej kuchni. Grilluje się także w Meksyku, z grilla znane jest też uliczne jedzenie azjatyckie. Co grilluje się w świecie najchętniej? Ryby, mięso oraz warzywa. Do tych dań przyjęło się podawać różnego rodzaju sałatki lub pieczywo albo też warzywa, również grillowanie i serwowane na przykład w formie szaszłyków. Coraz większą popularnością cieszy się również krucha wołowina z rusztu. By ją przygotować, wykorzystaj przepisy inspirowane kuchnią USA. Znajdziesz wśród nich soczyste hamburgery, amerykańskie szaszłyki, miodowe żeberka czy ziołowe steki. Warto podawać do nich dipy, które podkreślają smak grillowanych potraw. W tej roli sprawdzą się chociażby: sos czosnkowy, ognisty ketchup albo wyraziste sosy barbecue lub chili. Jeśli wolisz polskie rozwiązania kulinarne, spróbuj klasycznych dań w nowej odsłonie. Przykładem mogą być frankfurterki po góralsku. Kiełbaski należy naciąć, w środek włożyć kawałek oscypka oraz ogórka kiszonego, całość przyprawić i zawinąć w plastry boczku. Co wybrać, jeśli nie mięso? Tu wiele propozycji posiada kuchnia śródziemnomorska, np. grillowany ser halloumi i chleb pita albo ciabatta z bakłażanem. Po prostu grill and travel!