Grill&Travel
43 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (43) 
średnie
średnie
łatwe
średnie
łatwe
średnie
średnie
średnie
średnie
średnie
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
średnie
średnie
średnie
średnie
łatwe
Ciekawostki i porady
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej
Grill&Travel
Grill and travel – podróże i grillowanie. Kuchnie świata można poznawać nie tylko przez odwiedziny obcych krajów – codzienne gotowanie to także świetny sposób. Dobrą okazją do próbowania nowych smaków i szukania inspiracji jest grillowanie, obecne w wielu kulturach. Amerykanie nazywają je barbecue, czyli przyjęcie na świeżym powietrzu, połączone z robieniem jedzenia, a przede wszystkim polegające na wspólnym spędzaniu czasu. Używają dużych grilli, na których potrawy długo pieką się pod przykryciem. Często przyrządzają steki, hamburgery i żeberka. Taki sposób przygotowywania potraw nieobcy jest mieszkańcom rejonu Morza Śródziemnego. Wiele domów, np. na Bałkanach, posiada w ogródkach duży, kamienny grill czy ruszt. Grillowanie bakłażany, nadziewane papryki, faszerowane mięsa oraz ich nieodłączne dodatki w postaci oliwek, sera feta czy czosnku to propozycje charakterystyczne dla tamtejszej kuchni. Grilluje się także w Meksyku, z grilla znane jest też uliczne jedzenie azjatyckie. Co grilluje się w świecie najchętniej? Ryby, mięso oraz warzywa. Do tych dań przyjęło się podawać różnego rodzaju sałatki lub pieczywo albo też warzywa, również grillowanie i serwowane na przykład w formie szaszłyków. Coraz większą popularnością cieszy się również krucha wołowina z rusztu. By ją przygotować, wykorzystaj przepisy inspirowane kuchnią USA. Znajdziesz wśród nich soczyste hamburgery, amerykańskie szaszłyki, miodowe żeberka czy ziołowe steki. Warto podawać do nich dipy, które podkreślają smak grillowanych potraw. W tej roli sprawdzą się chociażby: sos czosnkowy, ognisty ketchup albo wyraziste sosy barbecue lub chili. Jeśli wolisz polskie rozwiązania kulinarne, spróbuj klasycznych dań w nowej odsłonie. Przykładem mogą być frankfurterki po góralsku. Kiełbaski należy naciąć, w środek włożyć kawałek oscypka oraz ogórka kiszonego, całość przyprawić i zawinąć w plastry boczku. Co wybrać, jeśli nie mięso? Tu wiele propozycji posiada kuchnia śródziemnomorska, np. grillowany ser halloumi i chleb pita albo ciabatta z bakłażanem. Po prostu grill and travel!