Grill&Travel
48 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Grill&Travel
Grill and travel – podróże i grillowanie. Kuchnie świata można poznawać nie tylko przez odwiedziny obcych krajów – codzienne gotowanie to także świetny sposób. Dobrą okazją do próbowania nowych smaków i szukania inspiracji jest grillowanie, obecne w wielu kulturach. Amerykanie nazywają je barbecue, czyli przyjęcie na świeżym powietrzu, połączone z robieniem jedzenia, a przede wszystkim polegające na wspólnym spędzaniu czasu. Używają dużych grilli, na których potrawy długo pieką się pod przykryciem. Często przyrządzają steki, hamburgery i żeberka. Taki sposób przygotowywania potraw nieobcy jest mieszkańcom rejonu Morza Śródziemnego. Wiele domów, np. na Bałkanach, posiada w ogródkach duży, kamienny grill czy ruszt. Grillowanie bakłażany, nadziewane papryki, faszerowane mięsa oraz ich nieodłączne dodatki w postaci oliwek, sera feta czy czosnku to propozycje charakterystyczne dla tamtejszej kuchni. Grilluje się także w Meksyku, z grilla znane jest też uliczne jedzenie azjatyckie. Co grilluje się w świecie najchętniej? Ryby, mięso oraz warzywa. Do tych dań przyjęło się podawać różnego rodzaju sałatki lub pieczywo albo też warzywa, również grillowanie i serwowane na przykład w formie szaszłyków. Coraz większą popularnością cieszy się również krucha wołowina z rusztu. By ją przygotować, wykorzystaj przepisy inspirowane kuchnią USA. Znajdziesz wśród nich soczyste hamburgery, amerykańskie szaszłyki, miodowe żeberka czy ziołowe steki. Warto podawać do nich dipy, które podkreślają smak grillowanych potraw. W tej roli sprawdzą się chociażby: sos czosnkowy, ognisty ketchup albo wyraziste sosy barbecue lub chili. Jeśli wolisz polskie rozwiązania kulinarne, spróbuj klasycznych dań w nowej odsłonie. Przykładem mogą być frankfurterki po góralsku. Kiełbaski należy naciąć, w środek włożyć kawałek oscypka oraz ogórka kiszonego, całość przyprawić i zawinąć w plastry boczku. Co wybrać, jeśli nie mięso? Tu wiele propozycji posiada kuchnia śródziemnomorska, np. grillowany ser halloumi i chleb pita albo ciabatta z bakłażanem. Po prostu grill and travel!




