Grill&Travel

39 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (39)

Wegetariańskie tortille

48

średnie

30 min.
Tortilla to pochodzący z kuchni meksykańskiej placek, który robi się z mąki pszennej lub kukurydzianej. Jest ela...
Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym

39

średnie

30 min.
Zainspiruj się kuchnią grecką i przygotuj prostą sałatkę przygotowaną na bazie sałaty, rukoli i papryki. Wzbogać...
Warzywa z grilla

36

łatwe

30 min.
Choć grillowanie często kojarzone jest z różnego rodzaju daniami mięsnymi, jest to także świetna okazja do przyr...
Steki ze schabu

39

średnie

30 min.
Zbliża się weekend! Znajomi wpadną na grilla, a Ty nie wiesz, czym ich zaskoczyć? Kiełbaski i karkówka to oklepa...
Wrapy z kurczakiem

21

łatwe

30 min.
Wrap, czyli farsz owinięty w placek tortilli, jest daniem, które pochodzi z południowej Europy. Można go przyrzą...
Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem

14

średnie

30 min.
Rozmaryn to niezwykle aromatyczna przyprawa, której delikatnie gorzki smak dobrze komponuje się z różnymi rodzaj...
Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem

13

średnie

30 min.
Chrupiące łódeczki z cukinią, wędzonym łososiem oraz ostrym sosem czosnkowym są wykwintną przystawką, która spra...
Szaszłyki z karkówki i boczku

14

średnie

45 min.
Karkówka to mięso, które dobrze nadaje się do dań przygotowywanych na grillu, wykorzystaj ją więc, żeby przyrząd...
Sałatka z kurczaka i mandarynek

16

średnie

30 min.
Sałatka z kurczaka i mandarynek to dobra propozycja na przekąskę. Łączy w sobie słodki smak owoców z ostrym posm...
Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu

7

łatwe

30 min.
Przygotowujesz grilla i szukasz alternatywy dla kiełbasek czy karkówki? Spróbuj łososia z ostrą salsą z mango i...
Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku

8

łatwe

30 min.
Jeżeli masz ochotę na mięsno-warzywne danie z grilla, przygotuj grillowane kurczaki po meksykańsku. Do ich przyr...
Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami

12

średnie

30 min.
Szaszłyki z tego przepisu to propozycja na danie, w którym połączysz dwa rodzaje soczystego mięsa i chrupiące wa...
Grecka sałatka z grillowanych warzyw z krabowymi paluszkami i grzankami z sosem czosnkowym

7

łatwe

30 min.
Sałatka grecka jest prostym i popularnym daniem, a dzięki temu przepisowi przygotujesz ją w zupełnie nowej odsło...
Miodowe żeberka z Burbonem i limonką

9

łatwe

45 min.
Soczyste, kruche, z łatwością oddzielające się od kości i intensywnie pachnące przyprawami – takie właśnie są mi...
Grillowane roladki ze schabu zawijane w wędzony boczek

15

łatwe

45 min.
Grillowane roladki ze schabu, zawijane w wędzony boczek, są propozycją idealną na przyjęcia. Efektownie prezentu...
Rybne szaszłyki na chrupiącej grzance z ziołami - VIDEO

6

średnie

15 min.
Nadaj szaszłykom z grilla wykwintny charakter, przyrządzając je z łososia, suszonych pomidorów oraz krewetek. Bę...
Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli

18

średnie

30 min.
Potrawa z tego przepisu jest warta polecenia dla wszystkich miłośników ostrych smaków. Pieczona dorada z grilla...
Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem

7

łatwe

30 min.
Nazwa "butterfly" określa sposób symetrycznego rozkrojenia kawałka mięsa tak, aby powstały dwa cieńsze plastry...
Grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chilli

9

średnie

90 min.
Grillowanie sprawia, że wieprzowe żeberka są wyjątkowo wyraziste w smaku i soczyste. Jeszcze smaczniejsze będą...
Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami

8

łatwe

30 min.
Jeśli chcesz wprowadzić do swojej kuchni odrobinę egzotycznych smaków, przygotuj grillowane szaszłyki z ananasem...
Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem

6

łatwe

30 min.
Chrupiąca skórka, soczyste mięso marynowane w słodkim miodzie, aromatycznych przyprawach i charakterystycznym wh...
Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf

10

średnie

30 min.
Surf and turf to amerykańskie danie, które łączy czerwone mięso z owocami morza. Dzięki temu przepisowi dowiesz...
Hamburgery z indyka

8

średnie

45 min.
Klasyczne burgery wołowe to popularne danie z grilla – dla odmiany przygotuj tę znaną potrawę z wykorzystaniem d...
Grillowane steki z rostbefu z Tequilą

9

średnie

30 min.
Tequila to nie tylko dodatek do wielu popularnych drinków, bowiem ten meksykański alkohol produkowany z soku aga...
Ciabatta z oliwkami i bakłażanem

4

średnie

30 min.
Ciabatta z oliwkami i grillowanym bakłażanem to łatwa w przygotowaniu przekąska inspirowana kuchnią południowoeu...
Ziołowe steki wołowe z cytrynową nutą

5

średnie

30 min.
Szukasz smacznego sposobu na przygotowanie mięsa wołowego? W takim przypadku koniecznie skorzystaj z poniższego...
Zakopiańskie kieszonki z kurczaka

5

łatwe

35 min.
Oscypek z żurawiną to przekąska znana głównie z Podhala, choć bardzo popularna jest również w innych polskich gó...

Ciekawostki i porady

Grzyby to wyśmienity dodatek do różnych dań. Aby nie musieć, żegnać się z ich smakiem wraz z końcem jesieni, warto ususzyć cześć łupów z grzybobrania. Tylko, jak to zrobić?

Czytaj więcej

Sezon na paprykę w pełni! Trudno więc o lepszy moment na eksperymenty z tym warzywem w kuchni. Podpowiadamy, czym nafaszerować paprykę, aby zaskoczyć domowników i gości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grill&TravelGrill&Travel

Grill and travel – podróże i grillowanie. Kuchnie świata można poznawać nie tylko przez odwiedziny obcych krajów – codzienne gotowanie to także świetny sposób. Dobrą okazją do próbowania nowych smaków i szukania inspiracji jest grillowanie, obecne w wielu kulturach. Amerykanie nazywają je barbecue, czyli przyjęcie na świeżym powietrzu, połączone z robieniem jedzenia, a przede wszystkim polegające na wspólnym spędzaniu czasu. Używają dużych grilli, na których potrawy długo pieką się pod przykryciem. Często przyrządzają steki, hamburgery i żeberka. Taki sposób przygotowywania potraw nieobcy jest mieszkańcom rejonu Morza Śródziemnego. Wiele domów, np. na Bałkanach, posiada w ogródkach duży, kamienny grill czy ruszt. Grillowanie bakłażany, nadziewane papryki, faszerowane mięsa oraz ich nieodłączne dodatki w postaci oliwek, sera feta czy czosnku to propozycje charakterystyczne dla tamtejszej kuchni. Grilluje się także w Meksyku, z grilla znane jest też uliczne jedzenie azjatyckie. Co grilluje się w świecie najchętniej? Ryby, mięso oraz warzywa. Do tych dań przyjęło się podawać różnego rodzaju sałatki lub pieczywo albo też warzywa, również grillowanie i serwowane na przykład w formie szaszłyków. Coraz większą popularnością cieszy się również krucha wołowina z rusztu. By ją przygotować, wykorzystaj przepisy inspirowane kuchnią USA. Znajdziesz wśród nich soczyste hamburgery, amerykańskie szaszłyki, miodowe żeberka czy ziołowe steki. Warto podawać do nich dipy, które podkreślają smak grillowanych potraw. W tej roli sprawdzą się chociażby: sos czosnkowy, ognisty ketchup albo wyraziste sosy barbecue lub chili. Jeśli wolisz polskie rozwiązania kulinarne, spróbuj klasycznych dań w nowej odsłonie. Przykładem mogą być frankfurterki po góralsku. Kiełbaski należy naciąć, w środek włożyć kawałek oscypka oraz ogórka kiszonego, całość przyprawić i zawinąć w plastry boczku. Co wybrać, jeśli nie mięso? Tu wiele propozycji posiada kuchnia śródziemnomorska, np. grillowany ser halloumi i chleb pita albo ciabatta z bakłażanem. Po prostu grill and travel!