Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu
łatwe
569 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Porcje łososia skrop oliwą, posyp skórką z cytryny i oprósz przyprawą Knorr oraz pieprzem. Tak przygotowane dzwonka odłóż na 10 minut w chłodne miejsce.

Krok 2
W tym czasie pokrój mango w niedużą kostkę, dodaj owoce granatu oraz posiekaną drobno czerwoną cebulę. Dodaj również sos Hellmann’s Chilli, aby uzyskać pikantny, pomidorowy smak salsy, oliwę (2 łyżki), pokrojoną drobno kolendrę i sok z cytryny. Salsę wymieszaj i przełóż do czystej miseczki.

Krok 3
Rybę przełóż na rozgrzany grill i opiekaj po 5 minut z każdej strony. Gotową rybę podawaj z owocową salsą i chrupiącym pieczywem.


Dobra rada:
Rybę dobrze jest grillować na aluminiowej tacce lub w specjalnych rusztach do ryby.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu
Przygotowujesz grilla i szukasz alternatywy dla kiełbasek czy karkówki? Spróbuj łososia z ostrą salsą z mango i granatu. Łosoś to ryba, którą bardzo łatwo jest przyrządzić. Zacząć należy od zamarynowania jej w oliwie z dodatkiem skórki z cytryny, przyprawy oraz pieprzu. Wystarczy kilka chwil, by nabrała pożądanego smaku, po tym czasie można już położyć ją na grilla i opiec z każdej strony. Następnie przygotuj salsę: połącz pokrojone owoce mango z granatem, cebulą i sosem chilli. To kontrastowe połączenie smaków – słodkie owoce łagodzą ostrość pozostałych dodatków. Jeśli wolisz, by niektóre dominowały bardziej, możesz spróbować zmienić proporcje składników, aż znajdziesz takie połączenie, które najbardziej przypadnie Ci do gustu. Sos nabierze intensywniejszego koloru, jeśli doprawisz go kurkumą. Łosoś z ostrą salsą to dobra propozycja nie tylko na grilla, ale i uroczysty obiad lub kolację. Pasować będzie do niego chrupkie pieczywo lub kawałki tortilli. Podawaj go z sałatką z roszponki i pomidorów cherry. Wypróbuj przepis przy najbliższej okazji!