Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
469 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

381 osób wydrukowało

Pobierz pdf

624 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Porcje łososia skrop oliwą, posyp skórką z cytryny i oprósz przyprawą Knorr oraz pieprzem. Tak przygotowane dzwonka odłóż na 10 minut w chłodne miejsce.

Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu - Krok 1

Krok 2

W tym czasie pokrój mango w niedużą kostkę, dodaj owoce granatu oraz posiekaną drobno czerwoną cebulę. Dodaj również sos Hellmann's, aby uzyskać pikantny, pomidorowy smak salsy, oliwę (2 łyżki), pokrojoną drobno kolendrę i sok z cytryny. Salsę wymieszaj i przełóż do czystej miseczki.

Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu - Krok 2

Krok 3

Rybę przełóż na rozgrzany grill i opiekaj po 5 minut z każdej strony. Gotową rybę podawaj z owocową salsą i chrupiącym pieczywem.

Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Rybę dobrze jest grillować na aluminiowej tacce lub w specjalnych rusztach do ryby.

4

Opinie o przepisie

  • Ewa Kreft

    Ewa Kreft , 24.05.2016

    Uuuu mniam..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Christine Herman

    Christine Herman , 23.05.2016

    Mam nadzieje ze nie genetycznie modyfikowany z USA lub Kanady.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Propharma24.pl

    Propharma24.pl , 23.05.2016

    pyszności <3

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatuAromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu

Przygotowujesz grilla i szukasz alternatywy dla kiełbasek czy karkówki? Spróbuj łososia z ostrą salsą z mango i granatu. Łosoś to ryba, którą bardzo łatwo jest przyrządzić. Zacząć należy od zamarynowania jej w oliwie z dodatkiem skórki z cytryny, przyprawy oraz pieprzu. Wystarczy kilka chwil, by nabrała pożądanego smaku, po tym czasie można już położyć ją na grilla i opiec z każdej strony. Następnie przygotuj salsę: połącz pokrojone owoce mango z granatem, cebulą i sosem chilli. To kontrastowe połączenie smaków – słodkie owoce łagodzą ostrość pozostałych dodatków. Jeśli wolisz, by niektóre dominowały bardziej, możesz spróbować zmienić proporcje składników, aż znajdziesz takie połączenie, które najbardziej przypadnie Ci do gustu. Sos nabierze intensywniejszego koloru, jeśli doprawisz go kurkumą. Łosoś z ostrą salsą to dobra propozycja nie tylko na grilla, ale i uroczysty obiad lub kolację. Pasować będzie do niego chrupkie pieczywo lub kawałki tortilli. Podawaj go z sałatką z roszponki i pomidorów cherry. Wypróbuj przepis przy najbliższej okazji!