Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado
łatwe
325 osób zapisało
Składniki
700 gramów
2 opakowania
5 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
3 łyżki
200 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bataty obierz i pokrój na grube 2-centymetrowe plastry, a następnie wykrój z nich słupki o grubości 2 cm.
Krok 2
Posiekaj natkę kolendry, chili pokrój w drobną kosteczkę. Limonkę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Obierz awokado, rozdrobnij je widelcem, dodaj majonez, gęsty jogurt, chili, kolendrę, sok z limonki oraz opakowanie przyprawy Adobo Knorr. Gotowy dip przełóż do naczynia i wstaw do lodówki.
Krok 3
Wymieszaj oliwę z oliwek, przyprawę Adobo Knorr, sól oraz startą skórkę z limonki. Zanurz w marynacie ziemniaki. Opiekaj je ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C lub na grillu, na tackach aluminiowych, pod przykryciem. Co jakiś czas obracaj bataty na drugą stronę. Gotowe frytki podawaj z dipem z awokado.
Dobra rada:
Jeśli nie masz batatów, spróbuj w ten sam sposób upiec kawałki marchwi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado
Frytki z batatów to ciekawa odmiana, bo przecież frytki można przyrządzić nie tylko ze zwykłych ziemniaków. Bataty, czyli słodkie ziemniaki, będą tak samo smaczne. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom łatwo stworzyć chrupiące frytki z batatów, jakich nie znajdziemy w żadnym sklepie.
Dla kogo?
Grillowane frytki z batatów z dipem z awokado przypadną do gustu nie tylko wielbicielom smaku batatów. Masz ochotę na nowoczesne frytki? Ten przepis jest dla Ciebie!
Na jaką okazję?
Pieczone frytki z batatów to pomysł na obiad i przekąskę. Z dipem z awokado smakują fantastycznie!
Czy wiesz, że?
Awokado, dzięki dużej zawartości tłuszczu może być świetnym składnikiem wszelkiego rodzaju sosów. Ważne, aby było miękkie, dzięki czemu z łatwością rozgnieciemy je widelcem. Będzie pasowało do chrupiących frytek z batatów.
Dla urozmaicenia:
W ten sposób możesz przygotować frytki nie tylko z batatów. Równie smaczna będzie marchew.