Frytki z batatów z grilla – sos z awokado: przepis | Przepisy.pl pixel

Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado

ZERO WASTE

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

18

332 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

386 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 opakowanie

5 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty umyj, obierz i najpierw pokrój na grube 2-centymetrowe plastry, a następnie podziel na równomierne słupki o grubości około 2 cm.

Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - Krok 1

Krok 2

Przygotuj warzywa. Najpierw umyj, wysusz i posiekaj natkę kolendry. Papryczkę chili przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kosteczkę. Limonkę wyszoruj, osusz, otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Umyte i wytarte awokado przekrój, usuń pestkę i łyżką wybierz cały miąższ aż do skórki. Zacznij rozgrzewać grill lub włącz piekarnik, żeby zdążył się nagrzać do 200°C (termoobieg, albo funkcja góra-dół). Miąższ przełóż do miski i dokładnie rozdrobnij widelcem. Następnie dodaj majonez, gęsty jogurt, posiekaną chili, kolendrę, sok z limonki oraz opakowanie przyprawy pikantnej grubo mielonej Knorr. Wszystkie składniki porządnie wymieszaj tak, aby powstał gęsty sos. Gotowy dip przełóż do naczynia i wstaw do lodówki.

Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - Krok 2

Krok 3

W średniej wielkości miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, przyprawę Adobo Knorr, sól oraz startą skórkę z limonki. W powstałej marynacie zanurzaj ziemniaki i przekładaj na blachę do pieczenia. Tak przygotowane bataty opiekaj około 20 minut w piekarniku lub na grillu (na tackach aluminiowych, pod przykryciem). Co jakiś czas obracaj warzywa na drugą stronę, żeby się równomiernie opiekły. Gotowe frytki przełóż na talerze i podawaj z dipem z awokado.

Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Nie masz batatów pod ręką? Spróbuj w ten sam sposób upiec kawałki marchwi. Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Fast fooda a’la kapsalon. Gotowanie ZERO WASTE.

5

Opinie o przepisie

  • Monika Lemko

    Monika Lemko , 30.06.2021

    Tak. bataty grilluję w całości bez obierania, potem na połowę po długości kroję, ich smak jest obłędny. delikatnie solę i posypuję papryką wędzoną, Sos z pewnością przygotuję, a i nie omieszkam w tej wersji moje ukochane ziemniaki przygotować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 29.06.2021

    TAK. Na przepisy.pl są nawet afrykańskie smaki, zajadają się nimi i dorośli i dzieciaki!!!! :D Frytki z batatów to słodka alternatywa, która coraz częściej na talerzach bywa!!!! POLECAM :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 29.06.2021

    TAK. Frytki z batatów bardzo sobie cenię, ale dodaję do nich inne warzywa niestrudzenie. Marchewkę, buraka czy korzeń pietruszki kroję w słupki niekoniecznie idealne, po czym skrapiam je oliwą oraz przyprawami i mam - serwowane z dipem – danie niebanalne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • renata

    renata , 18.06.2021

    TAK. To najlepsza przekąska grillowa jaką znam. Zajadają ją i dorośli i dzieciaki niejadki. Kiedy zbliża się w moim domu rodzinne grillowanie wszyscy pytają czy zrobię te pyszne frytki z batatów z dipem. To już tradycja. Czasami zamiast dipu z przepisu podaję do nich dip miętowy.Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 03.06.2021

    TAK. Grillowane frytki z batatów to idealna propozycja na sobotniego grilla z rodziną i przyjaciółmi. Zapamiętam przepis i będę w te wakacje rozpieszczała swoich gości. Do dipu z awokado, majonezu i jogurtu: zamiast natki kolendry dodam natkę pietruszki, bazylię i oregano. Zamiast limonki będzie cytryna, gdyż częściej mam ją w lodówce. W moim przepisie nie będzie też chili, lecz pieprz cayenne! Moja marynata na bataty nie będzie też miała skórki z limonki. Już się nie mogę doczekać, gdy będę grillowała pyszne bataty i podawała je z dipem z awokado! Pycha! 

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokadoGrillowane frytki z batatatów z dipem z awokado

Frytki z batatów na grillu lub z piekarnika to ciekawa odmiana, bo przecież można je przyrządzić nie tylko ze zwykłych ziemniaków. Te słodkie odmiany, będą tak samo smaczne i przyciągną uwagę gości lub domowników intensywnie pomarańczowym kolorem. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom łatwo stworzyć chrupiące frytki z batatów z grilla, których smak pokochają zarówno dorośli jak i dzieci.

Dla kogo?

Grillowane frytki z batatów z dipem z awokado przypadną do gustu nie tylko wielbicielom słodkich smaków czy chrupiących przekąsek. Masz ochotę na pyszne frytki w nowym wydaniu? Ten przepis jest dla Ciebie!

Na jaką okazję?

Frytki z batatów z grilla lub piekarnika to znakomity pomysł na obiad albo ciepłą przekąskę. Choć z dipem z awokado smakują fantastycznie, można je również podać z dodatkiem keczupu lub gęstego sosu czosnkowego na bazie majonezu.

Czy wiesz, że?

Awokado, dzięki dużej zawartości tłuszczu może być świetnym składnikiem wszelkiego rodzaju sosów. Ważne, aby było miękkie, dzięki czemu z łatwością rozgnieciemy je widelcem. Będzie pasowało do chrupiących frytek z batatów.

Dla urozmaicenia:

W ten sposób możesz przygotować nie tylko bataty z grilla. Frytki upieczone z marchwi, selera i kalarepy z dodatkiem pikantnych przypraw i aromatycznych ziół smakują obłędnie, zwłaszcza gdy podawane są na ciepło i w towarzystwie kilku różnorodnych sosów do wyboru. Smacznego!