Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl

Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

171 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

308 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 opakowania

5 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty obierz i pokrój na grube 2-centymetrowe plastry, a następnie wykrój z nich słupki o grubości 2 cm.

Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - Krok 1

Krok 2

Posiekaj natkę kolendry, chili pokrój w drobną kosteczkę. Limonkę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Obierz awokado, rozdrobnij je widelcem, dodaj majonez, gęsty jogurt, chili, kolendrę, sok z limonki oraz opakowanie przyprawy Adobo Knorr. Gotowy dip przełóż do naczynia i wstaw do lodówki.

Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj oliwę z oliwek, przyprawę Adobo Knorr, sól oraz startą skórkę z limonki. Zanurz w marynacie ziemniaki. Opiekaj je ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C lub na grillu, na tackach aluminiowych, pod przykryciem. Co jakiś czas obracaj bataty na drugą stronę. Gotowe frytki podawaj z dipem z awokado.

Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli nie masz batatów, spróbuj w ten sam sposób upiec kawałki marchwi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokadoGrillowane frytki z batatatów z dipem z awokado

Frytki z batatów to ciekawa odmiana, bo przecież frytki można przyrządzić nie tylko ze zwykłych ziemniaków. Bataty, czyli słodkie ziemniaki, będą tak samo smaczne. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom łatwo stworzyć chrupiące frytki z batatów, jakich nie znajdziemy w żadnym sklepie.

Dla kogo?

Grillowane frytki z batatów z dipem z awokado przypadną do gustu nie tylko wielbicielom smaku batatów. Masz ochotę na nowoczesne frytki? Ten przepis jest dla Ciebie!

Na jaką okazję?

Pieczone frytki z batatów to pomysł na obiad i przekąskę. Z dipem z awokado smakują fantastycznie!

Czy wiesz, że?

Awokado, dzięki dużej zawartości tłuszczu może być świetnym składnikiem wszelkiego rodzaju sosów. Ważne, aby było miękkie, dzięki czemu z łatwością rozgnieciemy je widelcem. Będzie pasowało do chrupiących frytek z batatów.

Dla urozmaicenia:

W ten sposób możesz przygotować frytki nie tylko z batatów. Równie smaczna będzie marchew.