Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado
łatwe
340 osób zapisało
Składniki
700 gramów
2 opakowania
5 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
3 łyżki
200 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bataty obierz i pokrój na grube 2-centymetrowe plastry, a następnie wykrój z nich słupki o grubości 2 cm.
Krok 2
Posiekaj natkę kolendry, chili pokrój w drobną kosteczkę. Limonkę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Obierz awokado, rozdrobnij je widelcem, dodaj majonez, gęsty jogurt, chili, kolendrę, sok z limonki oraz opakowanie przyprawy Adobo Knorr. Gotowy dip przełóż do naczynia i wstaw do lodówki.
Krok 3
Wymieszaj oliwę z oliwek, przyprawę Adobo Knorr, sól oraz startą skórkę z limonki. Zanurz w marynacie ziemniaki. Opiekaj je ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C lub na grillu, na tackach aluminiowych, pod przykryciem. Co jakiś czas obracaj bataty na drugą stronę. Gotowe frytki podawaj z dipem z awokado.
Dobra rada:
Jeśli nie masz batatów, spróbuj w ten sam sposób upiec kawałki marchwi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado
Frytki z batatów to ciekawa odmiana, bo przecież frytki można przyrządzić nie tylko ze zwykłych ziemniaków. Bataty, czyli słodkie ziemniaki, będą tak samo smaczne. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom łatwo stworzyć chrupiące frytki z batatów, jakich nie znajdziemy w żadnym sklepie.
Dla kogo?
Grillowane frytki z batatów z dipem z awokado przypadną do gustu nie tylko wielbicielom smaku batatów. Masz ochotę na nowoczesne frytki? Ten przepis jest dla Ciebie!
Na jaką okazję?
Pieczone frytki z batatów to pomysł na obiad i przekąskę. Z dipem z awokado smakują fantastycznie!
Czy wiesz, że?
Awokado, dzięki dużej zawartości tłuszczu może być świetnym składnikiem wszelkiego rodzaju sosów. Ważne, aby było miękkie, dzięki czemu z łatwością rozgnieciemy je widelcem. Będzie pasowało do chrupiących frytek z batatów.
Dla urozmaicenia:
W ten sposób możesz przygotować frytki nie tylko z batatów. Równie smaczna będzie marchew.