Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado
ZERO WASTE
łatwe
386 osób zapisało

Składniki
700 gramów
1 opakowanie
5 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
3 łyżki
200 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bataty umyj, obierz i najpierw pokrój na grube 2-centymetrowe plastry, a następnie podziel na równomierne słupki o grubości około 2 cm.

Krok 2
Przygotuj warzywa. Najpierw umyj, wysusz i posiekaj natkę kolendry. Papryczkę chili przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kosteczkę. Limonkę wyszoruj, osusz, otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Umyte i wytarte awokado przekrój, usuń pestkę i łyżką wybierz cały miąższ aż do skórki. Zacznij rozgrzewać grill lub włącz piekarnik, żeby zdążył się nagrzać do 200°C (termoobieg, albo funkcja góra-dół). Miąższ przełóż do miski i dokładnie rozdrobnij widelcem. Następnie dodaj majonez, gęsty jogurt, posiekaną chili, kolendrę, sok z limonki oraz opakowanie przyprawy pikantnej grubo mielonej Knorr. Wszystkie składniki porządnie wymieszaj tak, aby powstał gęsty sos. Gotowy dip przełóż do naczynia i wstaw do lodówki.

Krok 3
W średniej wielkości miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, przyprawę Adobo Knorr, sól oraz startą skórkę z limonki. W powstałej marynacie zanurzaj ziemniaki i przekładaj na blachę do pieczenia. Tak przygotowane bataty opiekaj około 20 minut w piekarniku lub na grillu (na tackach aluminiowych, pod przykryciem). Co jakiś czas obracaj warzywa na drugą stronę, żeby się równomiernie opiekły. Gotowe frytki przełóż na talerze i podawaj z dipem z awokado.


Dobra rada:
Nie masz batatów pod ręką? Spróbuj w ten sam sposób upiec kawałki marchwi. Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Fast fooda a’la kapsalon. Gotowanie ZERO WASTE.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado
Frytki z batatów na grillu lub z piekarnika to ciekawa odmiana, bo przecież można je przyrządzić nie tylko ze zwykłych ziemniaków. Te słodkie odmiany, będą tak samo smaczne i przyciągną uwagę gości lub domowników intensywnie pomarańczowym kolorem. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom łatwo stworzyć chrupiące frytki z batatów z grilla, których smak pokochają zarówno dorośli jak i dzieci.
Dla kogo?
Grillowane frytki z batatów z dipem z awokado przypadną do gustu nie tylko wielbicielom słodkich smaków czy chrupiących przekąsek. Masz ochotę na pyszne frytki w nowym wydaniu? Ten przepis jest dla Ciebie!
Na jaką okazję?
Frytki z batatów z grilla lub piekarnika to znakomity pomysł na obiad albo ciepłą przekąskę. Choć z dipem z awokado smakują fantastycznie, można je również podać z dodatkiem keczupu lub gęstego sosu czosnkowego na bazie majonezu.
Czy wiesz, że?
Awokado, dzięki dużej zawartości tłuszczu może być świetnym składnikiem wszelkiego rodzaju sosów. Ważne, aby było miękkie, dzięki czemu z łatwością rozgnieciemy je widelcem. Będzie pasowało do chrupiących frytek z batatów.
Dla urozmaicenia:
W ten sposób możesz przygotować nie tylko bataty z grilla. Frytki upieczone z marchwi, selera i kalarepy z dodatkiem pikantnych przypraw i aromatycznych ziół smakują obłędnie, zwłaszcza gdy podawane są na ciepło i w towarzystwie kilku różnorodnych sosów do wyboru. Smacznego!