Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

18

204 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

141 osób wydrukowało

Pobierz pdf

340 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 opakowania

5 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty obierz i pokrój na grube 2-centymetrowe plastry, a następnie wykrój z nich słupki o grubości 2 cm.

Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - Krok 1

Krok 2

Posiekaj natkę kolendry, chili pokrój w drobną kosteczkę. Limonkę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Obierz awokado, rozdrobnij je widelcem, dodaj majonez, gęsty jogurt, chili, kolendrę, sok z limonki oraz opakowanie przyprawy Adobo Knorr. Gotowy dip przełóż do naczynia i wstaw do lodówki.

Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj oliwę z oliwek, przyprawę Adobo Knorr, sól oraz startą skórkę z limonki. Zanurz w marynacie ziemniaki. Opiekaj je ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C lub na grillu, na tackach aluminiowych, pod przykryciem. Co jakiś czas obracaj bataty na drugą stronę. Gotowe frytki podawaj z dipem z awokado.

Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli nie masz batatów, spróbuj w ten sam sposób upiec kawałki marchwi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokadoGrillowane frytki z batatatów z dipem z awokado

Frytki z batatów to ciekawa odmiana, bo przecież frytki można przyrządzić nie tylko ze zwykłych ziemniaków. Bataty, czyli słodkie ziemniaki, będą tak samo smaczne. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom łatwo stworzyć chrupiące frytki z batatów, jakich nie znajdziemy w żadnym sklepie.

Dla kogo?

Grillowane frytki z batatów z dipem z awokado przypadną do gustu nie tylko wielbicielom smaku batatów. Masz ochotę na nowoczesne frytki? Ten przepis jest dla Ciebie!

Na jaką okazję?

Pieczone frytki z batatów to pomysł na obiad i przekąskę. Z dipem z awokado smakują fantastycznie!

Czy wiesz, że?

Awokado, dzięki dużej zawartości tłuszczu może być świetnym składnikiem wszelkiego rodzaju sosów. Ważne, aby było miękkie, dzięki czemu z łatwością rozgnieciemy je widelcem. Będzie pasowało do chrupiących frytek z batatów.

Dla urozmaicenia:

W ten sposób możesz przygotować frytki nie tylko z batatów. Równie smaczna będzie marchew.