
Składniki
3 szczypty
3 szklanki
18 sztuk
3 szklanki
3 łyżeczki
750 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 szklanka
1 opakowanie
1 szklanka
1 szklanka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zaczynamy od upieczenia 3 biszkoptów w foremkach 20cm, 23cm i misce 23cm. Każdy z nich pieczemy według przepisu: 6 jajek rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka miksujemy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już ubita dodajemy partiami cukier i miksujemy dalej. Po dodaniu cukru odstawiamy mikser i do masy z białek dodajemy żółtka i kisiel. Delikatnie mieszamy łyżką jednocześnie wprowadzając powietrze do całości. Następnie przesiewamy do masy mąkę i proszek do pieczenia. Nadal mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy w pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 2
Gotowe biszkopty przekrawamy na pół i smarujemy sokiem zmieszanym z wodą. W każdym biszkopcie poza dolnym (spód 23cm blaszki) wykrawamy kieliszkiem po środku otwór na lalkę. Nasączone odstawiamy na chwilę. Następnie dolny biszkopt smarujemy nutellą i przykrywamy kolejnym biszkoptem (góra z 23cm blaszki).
Krok 3
Ubijamy śmietanę. Cześć - około 5 łyżek - odkładamy i mieszamy z rozgniecionymi bananami. Taką masą bananową smarujemy następny placek. Przykrywamy masę bananową dolnym biszkoptem z 20cm blaszki. Następnie smarujemy go dżemem truskawkowym i układamy na nim górną warstwę z biszkopta z 20cm blaszki.
Krok 4
I znowu smarujemy masą bananową i układamy na górze biszkopt z miski. Do środka wkładamy lalkę. Całość przenosimy na podstawkę do ciasta i podkładamy pod nie kartki papieru, aby tej podstawki nie pobrudzić.
Krok 5
Z pozostałej ubitej śmietany odkładamy jeszcze 1 do 2 łyżek a resztę zabarwiamy na różowo. Różową masą smarujemy biszkopty tworząc sukienkę naszej lalki. Układamy dowolną fakturę spódniczki.
Krok 6
Następnie dekorujemy spódnicę lalki posypką w kształcie kulek oraz z pozostałej bitej śmietany robimy lalce biały pas i kokardę. Gotową podajemy na stół i patrzymy na uśmiechnięte miny dzieci :)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej