Tort lalka Barbie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort lalka Barbie

Autor: od-kuchni

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
23 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 szczypty

3 szklanki

18 sztuk

3 szklanki

3 łyżeczki

750 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 szklanka

1 opakowanie

1 szklanka

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zaczynamy od upieczenia 3 biszkoptów w foremkach 20cm, 23cm i misce 23cm. Każdy z nich pieczemy według przepisu: 6 jajek rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka miksujemy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już ubita dodajemy partiami cukier i miksujemy dalej. Po dodaniu cukru odstawiamy mikser i do masy z białek dodajemy żółtka i kisiel. Delikatnie mieszamy łyżką jednocześnie wprowadzając powietrze do całości. Następnie przesiewamy do masy mąkę i proszek do pieczenia. Nadal mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy w pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 2

Gotowe biszkopty przekrawamy na pół i smarujemy sokiem zmieszanym z wodą. W każdym biszkopcie poza dolnym (spód 23cm blaszki) wykrawamy kieliszkiem po środku otwór na lalkę. Nasączone odstawiamy na chwilę. Następnie dolny biszkopt smarujemy nutellą i przykrywamy kolejnym biszkoptem (góra z 23cm blaszki).

Krok 3

Ubijamy śmietanę. Cześć - około 5 łyżek - odkładamy i mieszamy z rozgniecionymi bananami. Taką masą bananową smarujemy następny placek. Przykrywamy masę bananową dolnym biszkoptem z 20cm blaszki. Następnie smarujemy go dżemem truskawkowym i układamy na nim górną warstwę z biszkopta z 20cm blaszki.

Krok 4

I znowu smarujemy masą bananową i układamy na górze biszkopt z miski. Do środka wkładamy lalkę. Całość przenosimy na podstawkę do ciasta i podkładamy pod nie kartki papieru, aby tej podstawki nie pobrudzić.

Krok 5

Z pozostałej ubitej śmietany odkładamy jeszcze 1 do 2 łyżek a resztę zabarwiamy na różowo. Różową masą smarujemy biszkopty tworząc sukienkę naszej lalki. Układamy dowolną fakturę spódniczki.

Krok 6

Następnie dekorujemy spódnicę lalki posypką w kształcie kulek oraz z pozostałej bitej śmietany robimy lalce biały pas i kokardę. Gotową podajemy na stół i patrzymy na uśmiechnięte miny dzieci :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort lalka Barbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort lalka Barbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort lalka Barbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort lalka Barbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort lalka Barbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort lalka Barbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort lalka Barbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort lalka Barbie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placuszki z owocami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej