
Składniki
1 szklanka
1 sztuka
1 szczypta
0.25 szklanki
3 szklanki
3 łyżki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrób rozczyn –połącz drożdże, wodę 3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru, zamieszaj przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodaj mąkę, cukier, masło, jajko oraz sól.
Krok 2
Wrób ciasto i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie podziel je na 14 części i uformuj podłużne bułeczki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj bułeczki w odstępach od siebie.
Krok 3
Przykryj ściereczką i poczekaj 30 minut, żeby podrosły. Piekarnik nagrzej do 190 stop. C, włóż bułeczki i piecz około 10 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej