
Składniki
1 szklanka
1 sztuka
1 szczypta
0.25 szklanki
3 szklanki
3 łyżki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrób rozczyn –połącz drożdże, wodę 3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru, zamieszaj przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodaj mąkę, cukier, masło, jajko oraz sól.
Krok 2
Wrób ciasto i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie podziel je na 14 części i uformuj podłużne bułeczki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj bułeczki w odstępach od siebie.
Krok 3
Przykryj ściereczką i poczekaj 30 minut, żeby podrosły. Piekarnik nagrzej do 190 stop. C, włóż bułeczki i piecz około 10 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej