
Składniki
1 szklanka
300 gramów
3 sztuki
1 kilogram
1 gram
3 łyżki
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Siekamy mąkę z margaryną, a następnie dodajemy do niej resztę naszych składników i ugniatamy wszystko najpierw dłońmi, następnie wałkiem. Kiedy już ciasto jest dobrze rozwałkowane możemy przystąpić do kolejnej ważnej czynności – wycinamy foremkami nasze miękkie jeszcze ciasteczka. W środku robimy otwory na galaretkę, a z brzegu na nitkę. Najlepiej pomóc sobie przy tej czynności słomką do zimnych napojów. Pieczemy przez około 25 minut w piekarniku. Galaretkę rozpuszczamy w około 150ml wody. Na koniec ciastka studzimy, a następnie wypełniamy gotową galaretką. Pozostaje życzyć smacznego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























