
Składniki
250 gramów
1 sztuka
1 szczypta
250 gramów
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przesianą mąkę posiekaj z zimnym, pokrojonym masłem, dodaj kilka łyżek zimnej wody, szczyptę przyprawy Knorr, starty ser, pieprz kajeński i rozmaryn, wyrób na gładkie ciasto.

Krok 2
Ciasto oprósz mąką i rozwałkuj na grubość 0,5 centymetra. Foremkami wycinaj ciastka.

Krok 3
Ułóż na posmarowanej tłuszczem blasze. Przykryj folią i wstaw do lodówki na pół godziny.

Krok 4
Przed włożeniem do piekarnika ciastka posmaruj rozmieszanym żółtkiem i piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C na złoty kolor.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasteczka z sera i rozmarynu
Ciasteczka z sera i rozmarynu możesz podawać jako przekąskę lub dodatek do zupy. Świetnie sprawdzą się w niej zamiast pospolitych grzanek. Zazwyczaj ciasteczka kojarzą nam się z małymi słodkościami. A gdyby tak zrobić je na słono? Ich smak będzie miłym zaskoczeniem dla podniebienia i niespodzianką dla rodziny, która po wyglądzie ciasteczek nie rozpozna ich składników. Ciasto wyrób według przepisu, dodając dowolny rodzaj startego sera żółtego. Tylko nie dodawaj mozzarelli lub serów pleśniowych – nie nadają się do ciasta, ponieważ nie stwardnieją i ciasteczka będą się rozpadać w palcach. Wytnij z ciasta dowolny kształt i ułóż na blasze wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz posmarować ciasteczka roztrzepanym żółtkiem, dzięki czemu będą miały ładny, rumiany kolor. Zostaw w piekarniku na około 10 minut. Przed podaniem poczekaj, aż ostygną.