Ciasteczka z sera i rozmarynu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasteczka z sera i rozmarynu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
289 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

204 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

1 szczypta

250 gramów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesianą mąkę posiekaj z zimnym, pokrojonym masłem, dodaj kilka łyżek zimnej wody, szczyptę przyprawy Knorr, starty ser, pieprz kajeński i rozmaryn, wyrób na gładkie ciasto.

Ciasteczka z sera i rozmarynu - Krok 1

Krok 2

Ciasto oprósz mąką i rozwałkuj na grubość 0,5 centymetra. Foremkami wycinaj ciastka.

Ciasteczka z sera i rozmarynu - Krok 2

Krok 3

Ułóż na posmarowanej tłuszczem blasze. Przykryj folią i wstaw do lodówki na pół godziny.

Ciasteczka z sera i rozmarynu - Krok 3

Krok 4

Przed włożeniem do piekarnika ciastka posmaruj rozmieszanym żółtkiem i piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C na złoty kolor.

Ciasteczka z sera i rozmarynu - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka z sera i rozmarynu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka z sera i rozmarynu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka z sera i rozmarynu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka z sera i rozmarynu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka z sera i rozmarynu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka z sera i rozmarynu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka z sera i rozmarynu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasteczka z sera i rozmarynu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka z sera i rozmarynuCiasteczka z sera i rozmarynu

Ciasteczka z sera i rozmarynu możesz podawać jako przekąskę lub dodatek do zupy. Świetnie sprawdzą się w niej zamiast pospolitych grzanek. Zazwyczaj ciasteczka kojarzą nam się z małymi słodkościami. A gdyby tak zrobić je na słono? Ich smak będzie miłym zaskoczeniem dla podniebienia i niespodzianką dla rodziny, która po wyglądzie ciasteczek nie rozpozna ich składników. Ciasto wyrób według przepisu, dodając dowolny rodzaj startego sera żółtego. Tylko nie dodawaj mozzarelli lub serów pleśniowych – nie nadają się do ciasta, ponieważ nie stwardnieją i ciasteczka będą się rozpadać w palcach. Wytnij z ciasta dowolny kształt i ułóż na blasze wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz posmarować ciasteczka roztrzepanym żółtkiem, dzięki czemu będą miały ładny, rumiany kolor. Zostaw w piekarniku na około 10 minut. Przed podaniem poczekaj, aż ostygną.