
Składniki
250 gramów
1 sztuka
1 szczypta
250 gramów
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przesianą mąkę posiekaj z zimnym, pokrojonym masłem, dodaj kilka łyżek zimnej wody, szczyptę przyprawy Knorr, starty ser, pieprz kajeński i rozmaryn, wyrób na gładkie ciasto.

Krok 2
Ciasto oprósz mąką i rozwałkuj na grubość 0,5 centymetra. Foremkami wycinaj ciastka.

Krok 3
Ułóż na posmarowanej tłuszczem blasze. Przykryj folią i wstaw do lodówki na pół godziny.

Krok 4
Przed włożeniem do piekarnika ciastka posmaruj rozmieszanym żółtkiem i piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C na złoty kolor.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasteczka z sera i rozmarynu
Ciasteczka z sera i rozmarynu możesz podawać jako przekąskę lub dodatek do zupy. Świetnie sprawdzą się w niej zamiast pospolitych grzanek. Zazwyczaj ciasteczka kojarzą nam się z małymi słodkościami. A gdyby tak zrobić je na słono? Ich smak będzie miłym zaskoczeniem dla podniebienia i niespodzianką dla rodziny, która po wyglądzie ciasteczek nie rozpozna ich składników. Ciasto wyrób według przepisu, dodając dowolny rodzaj startego sera żółtego. Tylko nie dodawaj mozzarelli lub serów pleśniowych – nie nadają się do ciasta, ponieważ nie stwardnieją i ciasteczka będą się rozpadać w palcach. Wytnij z ciasta dowolny kształt i ułóż na blasze wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz posmarować ciasteczka roztrzepanym żółtkiem, dzięki czemu będą miały ładny, rumiany kolor. Zostaw w piekarniku na około 10 minut. Przed podaniem poczekaj, aż ostygną.


































