Ciasteczka z sera i rozmarynu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasteczka z sera i rozmarynu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
289 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

204 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

1 szczypta

250 gramów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesianą mąkę posiekaj z zimnym, pokrojonym masłem, dodaj kilka łyżek zimnej wody, szczyptę przyprawy Knorr, starty ser, pieprz kajeński i rozmaryn, wyrób na gładkie ciasto.

Ciasteczka z sera i rozmarynu - Krok 1

Krok 2

Ciasto oprósz mąką i rozwałkuj na grubość 0,5 centymetra. Foremkami wycinaj ciastka.

Ciasteczka z sera i rozmarynu - Krok 2

Krok 3

Ułóż na posmarowanej tłuszczem blasze. Przykryj folią i wstaw do lodówki na pół godziny.

Ciasteczka z sera i rozmarynu - Krok 3

Krok 4

Przed włożeniem do piekarnika ciastka posmaruj rozmieszanym żółtkiem i piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C na złoty kolor.

Ciasteczka z sera i rozmarynu - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka z sera i rozmarynu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka z sera i rozmarynu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka z sera i rozmarynu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka z sera i rozmarynu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka z sera i rozmarynu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka z sera i rozmarynu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka z sera i rozmarynu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasteczka z sera i rozmarynu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka z sera i rozmarynuCiasteczka z sera i rozmarynu

Ciasteczka z sera i rozmarynu możesz podawać jako przekąskę lub dodatek do zupy. Świetnie sprawdzą się w niej zamiast pospolitych grzanek. Zazwyczaj ciasteczka kojarzą nam się z małymi słodkościami. A gdyby tak zrobić je na słono? Ich smak będzie miłym zaskoczeniem dla podniebienia i niespodzianką dla rodziny, która po wyglądzie ciasteczek nie rozpozna ich składników. Ciasto wyrób według przepisu, dodając dowolny rodzaj startego sera żółtego. Tylko nie dodawaj mozzarelli lub serów pleśniowych – nie nadają się do ciasta, ponieważ nie stwardnieją i ciasteczka będą się rozpadać w palcach. Wytnij z ciasta dowolny kształt i ułóż na blasze wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz posmarować ciasteczka roztrzepanym żółtkiem, dzięki czemu będą miały ładny, rumiany kolor. Zostaw w piekarniku na około 10 minut. Przed podaniem poczekaj, aż ostygną.