Ciasteczka z sera i rozmarynu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

220 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

178 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

250 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesianą mąkę posiekaj z zimnym, pokrojonym masłem, dodaj kilka łyżek zimnej wody, szczyptę przyprawy Knorr, starty ser, pieprz kajeński i rozmaryn, wyrób na gładkie ciasto.

Ciasteczka z sera i rozmarynu - Krok 1

Krok 2

Ciasto oprósz mąką i rozwałkuj na grubość 0,5 centymetra. Foremkami wycinaj ciastka.

Ciasteczka z sera i rozmarynu - Krok 2

Krok 3

Ułóż na posmarowanej tłuszczem blasze. Przykryj folią i wstaw do lodówki na pół godziny.

Ciasteczka z sera i rozmarynu - Krok 3

Krok 4

Przed włożeniem do piekarnika ciastka posmaruj rozmieszanym żółtkiem i piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C na złoty kolor.

Ciasteczka z sera i rozmarynu - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka z sera i rozmarynu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka z sera i rozmarynu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka z sera i rozmarynu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka z sera i rozmarynu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka z sera i rozmarynu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka z sera i rozmarynu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka z sera i rozmarynu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka z sera i rozmarynuCiasteczka z sera i rozmarynu

Ciasteczka z sera i rozmarynu możesz podawać jako przekąskę lub dodatek do zupy. Świetnie sprawdzą się w niej zamiast pospolitych grzanek. Zazwyczaj ciasteczka kojarzą nam się z małymi słodkościami. A gdyby tak zrobić je na słono? Ich smak będzie miłym zaskoczeniem dla podniebienia i niespodzianką dla rodziny, która po wyglądzie ciasteczek nie rozpozna ich składników. Ciasto wyrób według przepisu, dodając dowolny rodzaj startego sera żółtego. Tylko nie dodawaj mozzarelli lub serów pleśniowych – nie nadają się do ciasta, ponieważ nie stwardnieją i ciasteczka będą się rozpadać w palcach. Wytnij z ciasta dowolny kształt i ułóż na blasze wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz posmarować ciasteczka roztrzepanym żółtkiem, dzięki czemu będą miały ładny, rumiany kolor. Zostaw w piekarniku na około 10 minut. Przed podaniem poczekaj, aż ostygną.