Jak zrobić serek topiony z sera białego, a jak z twarogu?
Delikatny, kremowy i rozpływający się w ustach – topiony ser to wielki przysmak zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, zwłaszcza ten przygotowany w domu. Można go użyć nie tylko do posmarowania pieczywa, ale również wykorzystać jako składnik wielu różnorodnych zup, sosów oraz dań głównych. Jak zrobić serek topiony? Co warto dodać by podkręcić jego smak? Sprawdzamy!
Czym jest topiony ser? Jak zrobić go w domu?
Serek topiony jest artykułem spożywczym pochodnym od białego lub żółtego sera. Najczęściej powstaje z drobno rozkruszonego produktu podgrzewanego do temperatury wrzenia wraz z topnikami, które przyśpieszają jego rozpuszczenie i utworzenie kremowej konsystencji. Do najpopularniejszych topników używanych w warunkach domowych należy soda oczyszczona oraz kwas cytrynowy – to właśnie one sprawiają, że ser traci grudki i staje się przyjemnie aksamitny. Smak serków topionych można wzbogacić poprzez dodanie suszonych ziół, przypraw, bardzo drobno krojonej szynki, zielonej cebulki albo pieczarek.
Jak zrobić serek topiony z twarogu?
Pozostało wam może w lodówce trochę tłustego lub półtłustego białego sera? Możecie go wykorzystać do przygotowania pysznego, kremowego smarowidła. Wystarczy tylko wybrać odpowiedni przepis na to, jak zrobić ser topiony z sera białego, zebrać wszystkie niezbędne składniki i… Zakasać rękawy. Jednym z najpopularniejszych sposobów jest dokładne zblendowanie pokruszonego sera z dodatkiem sody (łyżeczka na 500 g twarogu), a następnie powolne duszenie na niewielkim ogniu z dodatkiem 1-2 żółtek. Powstający ser należy często mieszać, by nie przywarł do dna naczynia. W trakcie topienia można dodać inne przyprawy smakowe, np. sól, tartą czerwoną paprykę albo ulubione zioła.
Domowy serek topiony smażony
Znacznie bardziej wyrazistym smakiem wyróżnia się ser topiony przygotowany z dojrzałego (zgliwiałego) twarogu, dzięki czemu nabiera trochę pikanterii, charakterystycznego smaku oraz niemal półpłynnej konsystencji. Jak zrobić serek topiony smażony? Bardzo prosto! Tłusty lub półtłusty twaróg należy bardzo drobno rozkruszyć do miski, posypać niewielką ilością soli i sody oczyszczonej, przykryć talerzem i odstawić w ciepłe miejsce (temperatura pokojowa) na 12-24 godziny. Gdy ser zacznie się topić, należy go przełożyć na patelnię, dodać trochę masła i wolno podsmażać na niewielkim ogniu, aż rozpuszczą się wszystkie grudki. W tym czasie można ser doprawić solą i wybranymi dodatkami. Gotowy serek topiony najlepiej przelać do niewielkiego pojemnika, do wierzchu docisnąć kawałek folii aluminiowej (wtedy nie powstanie kożuch) i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ser topiony – jak zrobić serek z dodatkami?
Jeśli macie ochotę podkreślić smak serka topionego, możecie do niego dorzucić wybrane dodatki. Świetnie się sprawdzają suszone lub świeże zioła, takie jak szczypiorek, mieszanka prowansalska, koperek lub tarty chrzan. Doskonałym składnikiem serów topionych są również wybrane przyprawy, np. czarnuszka, mielona papryka, kminek albo grubo mielony kolorowy pieprz. Gdy wiecie już, jak zrobić ser topiony w domu, pokuście się na dodanie bardzo drobno pokrojonej szynki lub lekko podsmażonego boczku.
Krótka historia serów topionych
Uważa się, że sery topione powstały w Szwajcarii na początku XX wieku i były rezultatem licznych doświadczeń tamtejszych serowarów, którzy chcieli przedłużyć przydatność do spożycia nadprodukowanych serów. Nowy produkt okazał się nie tylko bardzo smaczny, ale przede wszystkim był łatwy w produkcji i miał długi okres przydatności do spożycia, dzięki czemu szybko zyskał dużą popularność. Pierwszą w Europie fabrykę produkującą topione sery uruchomiono we Francji w 1917 roku.
Topiony serek do kanapki i nie tylko…
Do czego można wykorzystać domowy serek topiony? Przede wszystkim najlepiej smakuje na świeżym, chrupiącym jeszcze pieczywie. Wiele osób uwielbia traktować go jako serowe fondue i zajadać się jeszcze gorącym, zamaczając w nim zwykłe grzanki z chleba. Ten wyśmienity przysmak w wersji bez dodatków można również dodać do takich potraw jak aromatyczna zupa serowo-porowa, kanapkowe chrupki z serem albo zapiekanka ziemniaczana. Życzymy udanego eksperymentowania!
Komentarze (0)