
Składniki
1 kilogram
4 sztuki
2 sztuki
1 szklanka
0.5 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz i pokrój w cienkie plastry ziemniaki, następnie gotuj je w osolonej wodzie 10 minut.

Krok 2
W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułóż warstwami ziemniaki i pokrojony w kawałki ser.

Krok 3
Rozmąć jajka z mlekiem, Fixem Knorr i gałką muszkatołową.

Krok 4
Całość polej sosem i piecz w średnio nagrzanym piekarniku przez 25 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczano – serowa
Zapiekanka ziemniaczano-serowa to bardzo uniwersalne danie, które sprawdzi się na wiele różnych okazji. Z powodzeniem podasz je na obiad czy ciepłą kolację. Ich główny składnik – ziemniaki, dokładnie obierz i pokrój w dość cienkie plastry. Podgotuj je przez krótki czas w garnku – dzięki temu proces ich zapiekania będzie zdecydowanie krótszy. Następnie przygotuj naczynie żaroodporne. Na początek wysmaruj jego ściany tłuszczem – dzięki temu składniki dania nie będą do nich przywierały. Następnie warstwami układaj kawałki ziemniaków i serków topionych. Całość zalej sosem serowym. Do jego przygotowania wykorzystaj jajka, które zapewnią spójną konsystencję dania. Piecz je w średnio nagrzanym piekarniku – do momentu, w którym wierzch zapiekanki stanie się złotobrązowy. Podawaj bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się np. słodko-kwaśna surówka z białej kapusty. Wierzch zapiekanki możesz udekorować liśćmi świeżych ziół, które nadadzą również dodatkowy posmak. Życzymy udanego gotowania.