Zapiekanka ziemniaczano – serowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczano – serowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

704 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

317 osób wydrukowało

Pobierz pdf

416 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

0.5 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i pokrój w cienkie plastry ziemniaki, następnie gotuj je w osolonej wodzie 10 minut.

Zapiekanka ziemniaczano – serowa - Krok 1

Krok 2

W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułóż warstwami ziemniaki i pokrojony w kawałki ser.

Zapiekanka ziemniaczano – serowa - Krok 2

Krok 3

Rozmąć jajka z mlekiem, Fixem Knorr i gałką muszkatołową.

Zapiekanka ziemniaczano – serowa - Krok 3

Krok 4

Całość polej sosem i piecz w średnio nagrzanym piekarniku przez 25 minut.

Zapiekanka ziemniaczano – serowa - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczano – serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczano – serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczano – serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczano – serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczano – serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczano – serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczano – serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczano – serowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczano – serowaZapiekanka ziemniaczano – serowa

Zapiekanka ziemniaczano-serowa to bardzo uniwersalne danie, które sprawdzi się na wiele różnych okazji. Z powodzeniem podasz je na obiad czy ciepłą kolację. Ich główny składnik – ziemniaki, dokładnie obierz i pokrój w dość cienkie plastry. Podgotuj je przez krótki czas w garnku – dzięki temu proces ich zapiekania będzie zdecydowanie krótszy. Następnie przygotuj naczynie żaroodporne. Na początek wysmaruj jego ściany tłuszczem – dzięki temu składniki dania nie będą do nich przywierały. Następnie warstwami układaj kawałki ziemniaków i serków topionych. Całość zalej sosem serowym. Do jego przygotowania wykorzystaj jajka, które zapewnią spójną konsystencję dania. Piecz je w średnio nagrzanym piekarniku – do momentu, w którym wierzch zapiekanki stanie się złotobrązowy. Podawaj bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się np. słodko-kwaśna surówka z białej kapusty. Wierzch zapiekanki możesz udekorować liśćmi świeżych ziół, które nadadzą również dodatkowy posmak. Życzymy udanego gotowania.