Zapiekanka ziemniaczano-serowa z sosem: przepis | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczano – serowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
726 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

357 osób wydrukowało

Pobierz pdf

493 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

0.5 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i pokrój w cienkie plastry ziemniaki, następnie gotuj je w osolonej wodzie 10 minut.

Zapiekanka ziemniaczano – serowa - Krok 1

Krok 2

W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułóż warstwami ziemniaki i pokrojony w kawałki ser.

Zapiekanka ziemniaczano – serowa - Krok 2

Krok 3

Rozmąć jajka z mlekiem, Fixem Knorr i gałką muszkatołową.

Zapiekanka ziemniaczano – serowa - Krok 3

Krok 4

Całość polej sosem i piecz w średnio nagrzanym piekarniku przez 25 minut.

Zapiekanka ziemniaczano – serowa - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczano – serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczano – serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczano – serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczano – serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczano – serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczano – serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczano – serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczano – serowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczano – serowaZapiekanka ziemniaczano – serowa

Zapiekanka ziemniaczano-serowa to bardzo uniwersalne danie, które sprawdzi się na wiele różnych okazji. Z powodzeniem podasz je na obiad czy ciepłą kolację. Ich główny składnik – ziemniaki, dokładnie obierz i pokrój w dość cienkie plastry. Podgotuj je przez krótki czas w garnku – dzięki temu proces ich zapiekania będzie zdecydowanie krótszy. Następnie przygotuj naczynie żaroodporne. Na początek wysmaruj jego ściany tłuszczem – dzięki temu składniki dania nie będą do nich przywierały. Następnie warstwami układaj kawałki ziemniaków i serków topionych. Całość zalej sosem serowym. Do jego przygotowania wykorzystaj jajka, które zapewnią spójną konsystencję dania. Piecz je w średnio nagrzanym piekarniku – do momentu, w którym wierzch zapiekanki stanie się złotobrązowy. Podawaj bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się np. słodko-kwaśna surówka z białej kapusty. Wierzch zapiekanki możesz udekorować liśćmi świeżych ziół, które nadadzą również dodatkowy posmak. Życzymy udanego gotowania.