Zapiekanka ziemniaczano – serowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

695 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

297 osób wydrukowało

Pobierz pdf

370 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

0.5 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i pokrój w cienkie plastry ziemniaki, następnie gotuj je w osolonej wodzie 10 minut.

Zapiekanka ziemniaczano – serowa - Krok 1

Krok 2

W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułóż warstwami ziemniaki i pokrojony w kawałki ser.

Zapiekanka ziemniaczano – serowa - Krok 2

Krok 3

Rozmąć jajka z mlekiem, Fixem Knorr i gałką muszkatołową.

Zapiekanka ziemniaczano – serowa - Krok 3

Krok 4

Całość polej sosem i piecz w średnio nagrzanym piekarniku przez 25 minut.

Zapiekanka ziemniaczano – serowa - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczano – serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczano – serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczano – serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczano – serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczano – serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczano – serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczano – serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczano – serowaZapiekanka ziemniaczano – serowa

Zapiekanka ziemniaczano-serowa to bardzo uniwersalne danie, które sprawdzi się na wiele różnych okazji. Z powodzeniem podasz je na obiad czy ciepłą kolację. Ich główny składnik – ziemniaki, dokładnie obierz i pokrój w dość cienkie plastry. Podgotuj je przez krótki czas w garnku – dzięki temu proces ich zapiekania będzie zdecydowanie krótszy. Następnie przygotuj naczynie żaroodporne. Na początek wysmaruj jego ściany tłuszczem – dzięki temu składniki dania nie będą do nich przywierały. Następnie warstwami układaj kawałki ziemniaków i serków topionych. Całość zalej sosem serowym. Do jego przygotowania wykorzystaj jajka, które zapewnią spójną konsystencję dania. Piecz je w średnio nagrzanym piekarniku – do momentu, w którym wierzch zapiekanki stanie się złotobrązowy. Podawaj bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się np. słodko-kwaśna surówka z białej kapusty. Wierzch zapiekanki możesz udekorować liśćmi świeżych ziół, które nadadzą również dodatkowy posmak. Życzymy udanego gotowania.