Zapiekanka serowa z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka serowa z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

87 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

99 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

150 mililitrów

200 mililitrów

100 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

2 pęczki

1 sztuka

4 łyżki

2 sztuki

5 plastrów

1 opakowanie

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Wystudź, a następnie przeciśnij przez praskę. Dodaj kwaśną śmietanę, margarynę i dopraw do smaku. Wymieszaj dokładnie na jednolite puree.

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj w rondelku ze śmietaną 36% i szklanką wody. Zagotuj i wystudź. Po tym czasie wbij jajka i dokładnie rozmieszaj.

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę oraz czosnek i pokrojoną w paski szynkę. Następnie dodaj szpinak i odsączone mięso tuńczyka. Całość połącz z serowym sosem.

Krok 4

Naczynie żaroodporne natłuść i przełóż do niego przygotowany farsz.

Krok 5

Wierzch pokryj równomiernie ziemniaczanym puree. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj 35 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka serowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka serowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka serowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka serowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka serowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka serowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka serowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka serowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej