Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem i jajkiem | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka serowa z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
93 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

150 mililitrów

200 mililitrów

100 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

2 pęczki

1 sztuka

4 łyżki

2 sztuki

5 plastrów

1 opakowanie

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Wystudź, a następnie przeciśnij przez praskę. Dodaj kwaśną śmietanę, margarynę i dopraw do smaku. Wymieszaj dokładnie na jednolite puree.

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj w rondelku ze śmietaną 36% i szklanką wody. Zagotuj i wystudź. Po tym czasie wbij jajka i dokładnie rozmieszaj.

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę oraz czosnek i pokrojoną w paski szynkę. Następnie dodaj szpinak i odsączone mięso tuńczyka. Całość połącz z serowym sosem.

Krok 4

Naczynie żaroodporne natłuść i przełóż do niego przygotowany farsz.

Krok 5

Wierzch pokryj równomiernie ziemniaczanym puree. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj 35 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka serowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka serowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka serowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka serowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka serowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka serowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka serowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka serowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej