Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem

- Krok 1Ryż ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.
- Krok 2Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 300 ml wody i 50 ml śmietany. Zagotuj.
- Krok 3Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj kawałki tuńczyka, a następnie połącz je z sosem.
- Krok 4Naczynie żaroodporne natłuść i wypełnij ryżem.
- Krok 5Całość zalej serowym sosem z tuńczykiem, posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 170 °C piekarnika na 20 minut. Danie podawaj posypane szczypiorkiem.

Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem to nasza propozycja na dziś. Nie musicie szukać świeżej ryby w sklepie, wystarczy tuńczyk w oleju, który kupicie niemal w każdym miejscu. Całość dania otula sos serowy połączony ze śmietaną. To zestawienie doskonale sprawdzi się jako szybkie i pyszne danie obiadowe, które przypadnie do gustu każdemu. Od tej pory niezbędne składniki powinniście mieć zawsze w domu, aby częściej raczyć najbliższych tą wyjątkową ryżową zapiekanką z tuńczykiem. Będą zachwyceni.
Dla kogo?
Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem to propozycja dla każdego, a przede wszystkim dla zwolenników pysznych dań, które można przygotować w krótkim czasie.
Na jaką okazję?
Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem ma uniwersalne zastosowanie. Może posłużyć jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego, a także jako oryginalne danie, serwowane podczas przyjęcia dla rodziny. Sprawdzi się w każdym przypadku.
Czy wiesz, że?
Tuńczyk jest rybą, której mięso można spożywać również na surowo. Jest obowiązkowym składnikiem kuchni japońskiej, w której znamy go przede wszystkim z popularnego w Polsce sushi.
Dla urozmaicenia:
Zapiekanka z tuńczykiem z puszki i ryżem będzie doskonale smakować w towarzystwie świeżych warzyw. Przygotuj ulubioną sałatkę, na przykład z pomidorów, i podaj obok zapiekanki.