Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem: z warzywami | Przepisy.pl pixel

Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

423 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

330 osób wydrukowało

Pobierz pdf

418 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

300 mililitrów

2 opakowania

1 sztuka

50 mililitrów

1 pęczek

2 łyżeczki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 300 ml wody i 50 ml śmietany. Zagotuj.

Krok 3

Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj kawałki tuńczyka, a następnie połącz je z sosem.

Krok 4

Naczynie żaroodporne natłuść i wypełnij ryżem.

Krok 5

Całość zalej serowym sosem z tuńczykiem, posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 170 °C piekarnika na 20 minut. Danie podawaj posypane szczypiorkiem.

1

Opinie o przepisie

  • Aleksander Pokrywka

    Aleksander Pokrywka , 22.04.2018

    pyszne jednak warto spróbować z łososiem pokrojony w plastry i dodać krewetki i jest wyśmienite polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryżowa zapiekanka z tuńczykiemRyżowa zapiekanka z tuńczykiem

Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem to nasza propozycja na dziś. Nie musicie szukać świeżej ryby w sklepie, wystarczy tuńczyk w oleju, który kupicie niemal w każdym miejscu. Całość dania otula sos serowy połączony ze śmietaną. To zestawienie doskonale sprawdzi się jako szybkie i pyszne danie obiadowe, które przypadnie do gustu każdemu. Od tej pory niezbędne składniki powinniście mieć zawsze w domu, aby częściej raczyć najbliższych tą wyjątkową ryżową zapiekanką z tuńczykiem. Będą zachwyceni.

Dla kogo?

Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem to propozycja dla każdego, a przede wszystkim dla zwolenników pysznych dań, które można przygotować w krótkim czasie.

Na jaką okazję?

Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem ma uniwersalne zastosowanie. Może posłużyć jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego, a także jako oryginalne danie, serwowane podczas przyjęcia dla rodziny. Sprawdzi się w każdym przypadku.

Czy wiesz, że?

Tuńczyk jest rybą, której mięso można spożywać również na surowo. Jest obowiązkowym składnikiem kuchni japońskiej, w której znamy go przede wszystkim z popularnego w Polsce sushi.

Dla urozmaicenia:

Zapiekanka z tuńczykiem z puszki i ryżem będzie doskonale smakować w towarzystwie świeżych warzyw. Przygotuj ulubioną sałatkę, na przykład z pomidorów, i podaj obok zapiekanki.