
Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
10 dekagramów
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
50 mililitrów
0.5 łyżeczki
0.25 szklanki
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj pierś z kurczaka, osusz i przekrój w poprzek na pół. Oprósz przyprawą Knorr.

Krok 2
Kawałki kurczaka maczaj w roztrzepanym jajku. Następnie obtocz w bułce tartej i usmaż na gorącym tłuszczu.

Krok 3
Usmażonego kurczaka odsącz na ręczniku papierowym. Gdy wystygnie, pokrój go w paski.

Krok 4
Ugotuj ryż na sypko. Mandarynki podziel na cząstki.

Krok 5
Wymieszaj w misce ryż z mięsem, mandarynkami oraz winogronami. Na koniec połącz sok z pomarańczy z curry i polej nim sałatkę.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karnawałowa sałatka z kurczakiem
Sałatka z tego przepisu sprawdzi się nie tylko na karnawał. Jej bazę stanowi odpowiednio przyrządzona pierś z kurczaka. Powinna zostać umyta i przekrojona na pół, odpowiednio panierowana – w przyprawach, jajku i bułce tartej – usmażona i pokrojona w paski. Do intensywnego w smaku głównego składnika pasować będą słodkie dodatki. Sprawdzą się mandarynki i bezpestkowe różowe winogrona. Z owocami dobrze skomponuje się ryż. Jego odpowiednim rodzajem będzie basmati, który charakteryzuje się łagodnym orzechowym posmakiem i zapachem. Podkreślisz go dodatkowo, używając zmiażdżonych w moździerzu nerkowców. Dobrze komponującym się ze składnikami sałatki z kurczakiem dressingiem będzie taki, który przygotujesz z zaledwie dwóch składników: curry i soku z pomarańczy. Polej nim danie i wymieszaj dokładnie z mięsem, owocami oraz ryżem. Potrawę przełóż do salaterek i udekoruj drobno siekaną natką kolendry lub mięty. Tak przystrojona będzie odpowiednia do podania na obiad. Koniecznie przyrządź smaczną sałatkę z naszego przepisu.



































