Kurczak z orzechami włoskimi - pierś: przepis | Przepisy.pl pixel

Pierś kurczaka z orzechami włoskimi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
281 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

193 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

366 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

150 gramów

4 łyżki

1 szczypta

3 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmieszaj razem białko, mąkę, 1 łyżkę sosu sojowego oraz przyprawę Knorr.

Pierś kurczaka z orzechami włoskimi - Krok 1

Krok 2

Do powstałej marynaty włóż kurczaka skrojonego w kostkę. Pozostaw go tak na co najmniej pół godziny.

Pierś kurczaka z orzechami włoskimi - Krok 2

Krok 3

Zamocz orzechy w gorącej wodzie i wrzuć do woka z rozgrzanym olejem. Smaż je, aż będą żółte, a potem wyciągnij i zmieszaj z cukrem pudrem

Pierś kurczaka z orzechami włoskimi - Krok 3

Krok 4

Teraz usmaż w woku kurczaka na złoto, zmniejsz ogień i dodaj pozostały sos sojowy, olej sezamowy, wymieszaj i smaż jeszcze przez 2 minuty.

Pierś kurczaka z orzechami włoskimi - Krok 4

Krok 5

Po wyłączeniu ognia dodaj orzechy i natychmiast podawaj z ryżem.

Pierś kurczaka z orzechami włoskimi - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

3

Opinie o przepisie

  • Jolanta Bartuzi

    Jolanta Bartuzi , 15.06.2016

    U mnie dziś była pierś z kurczaka w płatkach kukurydzianych na obiad i buraczki zasmażane z młodych buraków

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krysia Styrna

    Krysia Styrna , 15.06.2016

    bardzo smaczne danie po stylu z Iraniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Wiśniowska

    Magda Wiśniowska , 06.03.2016

    Super smaki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś kurczaka z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś kurczaka z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś kurczaka z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś kurczaka z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś kurczaka z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś kurczaka z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś kurczaka z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś kurczaka z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Botwinka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś kurczaka z orzechami włoskimiPierś kurczaka z orzechami włoskimi

Smak dosyć delikatnego mięsa drobiowego świetnie podkreślą orzechy włoskie. Zainspiruj się poniższym przepisem i wykorzystaj to smaczne połączenie. Na początek przygotuj wyrazistą marynatę, w której powinno być zanurzone mięso. Aby ją zrobić, wymieszaj białko z łyżką sosu sojowego, mąką kukurydzianą i przyprawą do złotego kurczaka. Przełóż do niej pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i pozostaw na co najmniej pół godziny. Dzięki takiemu zabiegowi mięso nabierze wyrazistości. Następnie podsmażaj je w woku, aż nabierze złocistego koloru. Pod sam koniec przyrządzania kurczaka, dodaj do niego usmażone wcześniej na żółty kolor orzechy włoskie. Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu. Doskonałym dodatkiem do niego będzie ugotowany na sypko ryż paraboliczny, basmati lub jaśminowy. Do dekoracji sprawdzą się świeże kiełki, np. rzodkiewki oraz listki świeżej kolendry. Smaczne i proste gotowanie jest możliwe, co udowadniamy poniższym przepisem. Koniecznie wypróbuj go przy najbliższej okazji.