• ZALOGUJ SIĘ
  • DODAJ PRZEPIS
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Dania i przekąski
      Dania główneDania Roberta MakłowiczaDobrze przyprawioneDania mączneDietyJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizze
      PrzystawkiSałatkiSmażenie bez pryskaniaSosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupyPlacki ziemniaczaneKebab
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyCiasteczka owsianeMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Okazje
      GrillSylwesterWigilia i ŚwiętaWielkanocKarnawałTłusty CzwartekWalentynki
    • Posiłek
      ŚniadanieObiadKolacjaPrzekąski
    • Na skróty
      Prosty przepisSzybkie przepisyTanie dania
    • Popularne
      Najpopularniejsze CiastaNajpopularniejsze Dania
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalna
      Kuchnia polskaKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Dania Roberta Makłowicza
    • Diety
    • Składniki
      BakalieCzekoladaGrzybyJajkaKaszaMięsoNabiałOwoceRybyWarzywa
  • Blog
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Magazyn
  • ZALOGUJ
  • POBIERZ
    E‐BOOK
  • MOJA KSIĄŻKA
    KULINARNA
Kasza jaglanaDobrze przyprawioneSałatki
  • Przepisy.pl
  • Dania i przekąski
  • Dania główne
  • Dania z mięsem
  • Kurczak
  • Pierś z kurczaka
  • Pierś kurczaka z orzechami włoskimi

Pierś kurczaka z orzechami włoskimi

Autor: przepisy.pl
Pierś kurczaka z orzechami włoskimi
  • 30 minut30
  • Średnie
  • 4 osoby4
1Oceń przepis jako pierwszy
179
3
WYDRUKUJ
69 osób wydrukowało
ZAPISZ PDF
130 osób zapisało
Listonic
Składniki
  • pierś z kurczaka
    2 szt.
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
    1 łyżka
  • orzechy włoskie
    150 g
  • sos sojowy
    4 łyżki
  • cukier puder
    1 szczypta
  • olej sezamowy
    3 łyżki
  • olej roślinny
    2 łyżki
  • białko z jaja
    1 szt.
  • mąka kukurydziana
    2 łyżki
  • ugotowany ryż
    200 g
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
Przygotowanie

Przewijaj przepis gestem: Wyłączone

  • Pierś kurczaka z orzechami włoskimi – krok 1
    Krok 1
    Zmieszaj razem białko, mąkę, 1 łyżkę sosu sojowego oraz przyprawę Knorr.
  • Pierś kurczaka z orzechami włoskimi – krok 2
    Krok 2
    Zamocz orzechy w gorącej wodzie i wrzuć do woka z rozgrzanym olejem. Smaż je, aż będą żółte, a potem wyciągnij i zmieszaj z cukrem pudrem.
  • Pierś kurczaka z orzechami włoskimi – krok 3
    Krok 3
    Teraz usmaż w woku kurczaka na złoto, zmniejsz ogień i dodaj pozostały sos sojowy, olej sezamowy, wymieszaj i smaż jeszcze przez 2 minuty.
  • Pierś kurczaka z orzechami włoskimi – krok 4
    Krok 4
    Do powstałej marynaty włóż kurczaka skrojonego w kostkę. Pozostaw go tak na co najmniej pół godziny.
  • Pierś kurczaka z orzechami włoskimi – krok 5
    Krok 5
    Po wyłączeniu ognia dodaj orzechy i natychmiast podawaj z ryżem.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemPrzyprawa do złotego kurczaka KnorrREKLAMAPrzyprawa do złotego kurczaka KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
Listonic
Komentarze (3)
Wszystkie komentarze

Pierś kurczaka z orzechami włoskimi

Smak dosyć delikatnego mięsa drobiowego świetnie podkreślą orzechy włoskie. Zainspiruj się poniższym przepisem i wykorzystaj to smaczne połączenie. Na początek przygotuj wyrazistą marynatę, w której powinno być zanurzone mięso. Aby ją zrobić, wymieszaj białko z łyżką sosu sojowego, mąką kukurydzianą i przyprawą do złotego kurczaka. Przełóż do niej pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i pozostaw na co najmniej pół godziny. Dzięki takiemu zabiegowi mięso nabierze wyrazistości. Następnie podsmażaj je w woku, aż nabierze złocistego koloru. Pod sam koniec przyrządzania kurczaka, dodaj do niego usmażone wcześniej na żółty kolor orzechy włoskie. Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu. Doskonałym dodatkiem do niego będzie ugotowany na sypko ryż paraboliczny, basmati lub jaśminowy. Do dekoracji sprawdzą się świeże kiełki, np. rzodkiewki oraz listki świeżej kolendry. Smaczne i proste gotowanie jest możliwe, co udowadniamy poniższym przepisem. Koniecznie wypróbuj go przy najbliższej okazji.

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Dziękujemy!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych przez Administratora danych osobowych Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), Al. Jerozolimskie 134 w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl. Oświadczam, że zostałem poinformowany o dobrowolności podania danych, jak również o przysługujących prawach do dostępu do danych, możliwości ich poprawiania lub żądania ich usunięcia.Jerozolimskie 134 zgodnie z ustawą z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U. z 2013 r., poz. 1422).
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

1Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy

Portal PRZEPISY.PL sponsorowany jest przez:

Knorr
Hellman'sRamaKasia
Lipton
Big Milk
Cartedor
Formularz kontaktowy
Regulamin
Polityka prywatności
Reklama
  • Ogólne Warunki
  • Cennik
Polityka plików cookie