Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
łatwe
7044 osoby zapisały

Składniki
800 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
200 gramów
1 sztuka
20 gramów
100 mililitrów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka umyj i osusz. Za pomocą ostrego noża zrób w nich głębokie nacięcia, formując kieszenie. Mięso dopraw do smaku. Dla lepszego efektu możesz zamarynować je w Przyprawie do złotego kurczaka Knorr i pozostawić w chłodnym miejscu na około 20 minut.

Krok 2
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Bazylię pokrój w paski.

Krok 3
Ser i suszone pomidory pokrój w drobną kostkę, dodaj wystudzoną cebulę oraz bazylię. Tak przygotowany farsz umieść w kieszonkach kurczaka.

Krok 4
Mięso obsmaż równomiernie na patelni. Na koniec wymieszaj Fix z 300 mililitrami zimnej wody.

Krok 5
Zalej fixem mięso i całość duś powoli, pod przykryciem około 10 minut, co jakiś czas przekładając kurczaka na patelni.

Krok 6
Przygotuj sałatkę: Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr wymieszaj z jogurtem. Kalarepy dokładnie umyj i przekrój na pół. Za pomocą małego nożyka oraz łyżki wydrąż miąższ. Pomidory, paprykę oraz miąższ kalarepy pokrój w kostkę i wymieszaj z wcześniej przygotowanym sosem sałatkowym. Wydrążone kalarepki napełnij sałatką.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami to kompozycja prosta i bardzo smaczna. Połączenie delikatnego mięsa z łagodnym serem i kwaskowatymi warzywami jest niezwykle udane i zdobyło sporą popularność. Na początek wybierz dość duże piersi z kurczaka, tak, by łatwo było w nich zrobić kieszonkę. Następnie każdy kawałek nadziej farszem z podsmażonej wcześniej cebuli (pamiętaj, by wcześniej ją ostudzić), pokrojonej na drobne kawałki mozzarelli, suszonych pomidorów i świeżej bazylii (jej liście pokrój w paski). Podsmaż mięso i uduś w sosie – dzięki temu pozostanie miękkie i soczyste. Piersi z kurczaka z mozzarellą serwuj z oryginalną sałatką podawaną w wydrążonej kalarepie. Miąższ z tego warzywa połącz z pomidorami i papryką, ale pasować będą także inne warzywa, np. ogórki. Mięso ułóż na talerzach pokrojone w grube plastry, polane sosem, z porcją sałatki. Jeśli lubisz więcej dodatków, dodaj też pieczone talarki z ziemniaków albo ryż. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu poniżej.