Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

154

4282 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5018 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

20 gramów

100 mililitrów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka umyj i osusz. Za pomocą ostrego noża zrób w nich głębokie nacięcia, formując kieszenie. Mięso dopraw do smaku. Dla lepszego efektu możesz zamarynować je w Przyprawie do złotego kurczaka Knorr i pozostawić w chłodnym miejscu na około 20 minut.

Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Bazylię pokrój w paski.

Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - Krok 2

Krok 3

Ser i suszone pomidory pokrój w drobną kostkę, dodaj wystudzoną cebulę oraz bazylię. Tak przygotowany farsz umieść w kieszonkach kurczaka.

Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - Krok 3

Krok 4

Mięso obsmaż równomiernie na patelni. Na koniec wymieszaj Fix z 300 mililitrami zimnej wody.

Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - Krok 4

Krok 5

Zalej fixem mięso i całość duś powoli, pod przykryciem około 10 minut, co jakiś czas przekładając kurczaka na patelni.

Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - Krok 5

Krok 6

Przygotuj sałatkę: Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr wymieszaj z jogurtem. Kalarepy dokładnie umyj i przekrój na pół. Za pomocą małego nożyka oraz łyżki wydrąż miąższ. Pomidory, paprykę oraz miąższ kalarepy pokrój w kostkę i wymieszaj z wcześniej przygotowanym sosem sałatkowym. Wydrążone kalarepki napełnij sałatką.

Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy, 10.10.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Widerska

    Wioletta Widerska, 17.04.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Róża Krasnodębska

    Róża Krasnodębska, 16.02.2016

    smaczne pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karina Walos

    Karina Walos, 23.10.2015

    Dodajesz do "kieszonki" czyli do środka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartek Szostak

    Bartek Szostak, 30.09.2015

    A co z mozzarellą?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidoramiPiersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami to kompozycja prosta i bardzo smaczna. Połączenie delikatnego mięsa z łagodnym serem i kwaskowatymi warzywami jest niezwykle udane i zdobyło sporą popularność. Na początek wybierz dość duże piersi z kurczaka, tak, by łatwo było w nich zrobić kieszonkę. Następnie każdy kawałek nadziej farszem z podsmażonej wcześniej cebuli (pamiętaj, by wcześniej ją ostudzić), pokrojonej na drobne kawałki mozzarelli, suszonych pomidorów i świeżej bazylii (jej liście pokrój w paski). Podsmaż mięso i uduś w sosie – dzięki temu pozostanie miękkie i soczyste. Piersi z kurczaka z mozzarellą serwuj z oryginalną sałatką podawaną w wydrążonej kalarepie. Miąższ z tego warzywa połącz z pomidorami i papryką, ale pasować będą także inne warzywa, np. ogórki. Mięso ułóż na talerzach pokrojone w grube plastry, polane sosem, z porcją sałatki. Jeśli lubisz więcej dodatków, dodaj też pieczone talarki z ziemniaków albo ryż. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu poniżej.