Kurczak po szanghajsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po szanghajsku

Autor: kuchniajoanny.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
57 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

220 gramów

130 gramów

160 gramów

130 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

1 szklanka

2 szklanki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka, cebulę, marchew i paprykę kroimy w cienkie paseczki. Szklankę ryżu płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy dwiema szklankami wody, lekko solimy i gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę.

Krok 2

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, po minucie dodajemy marchew i paprykę. Dokładnie mieszamy i smażymy na dużym ogniu około 2-3 minut. Warzywa odsuwamy na bok i wrzucamy na patelnię kurczaka. Smażymy ok. 2 minut

Krok 3

Całe danie zalewamy fixem wymieszanym z 200 ml zimnej wody (niepełna szklanka). Mieszamy i wszystko razem gotujemy 2-3 minuty. Podajemy z ryżem i posypujemy świeżą pietruszką oraz sezamem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej