Kurczak po szanghajsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po szanghajsku

Autor: kuchniajoanny.pl

ratingratingratingratingrating

1

53 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

106 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

220 gramów

130 gramów

160 gramów

130 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

1 szklanka

2 szklanki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka, cebulę, marchew i paprykę kroimy w cienkie paseczki. Szklankę ryżu płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy dwiema szklankami wody, lekko solimy i gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę.

Krok 2

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, po minucie dodajemy marchew i paprykę. Dokładnie mieszamy i smażymy na dużym ogniu około 2-3 minut. Warzywa odsuwamy na bok i wrzucamy na patelnię kurczaka. Smażymy ok. 2 minut

Krok 3

Całe danie zalewamy fixem wymieszanym z 200 ml zimnej wody (niepełna szklanka). Mieszamy i wszystko razem gotujemy 2-3 minuty. Podajemy z ryżem i posypujemy świeżą pietruszką oraz sezamem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej