Kurczak po szanghajsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po szanghajsku

Autor: kuchniajoanny.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
57 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

114 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

220 gramów

130 gramów

160 gramów

130 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

1 szklanka

2 szklanki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka, cebulę, marchew i paprykę kroimy w cienkie paseczki. Szklankę ryżu płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy dwiema szklankami wody, lekko solimy i gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę.

Krok 2

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, po minucie dodajemy marchew i paprykę. Dokładnie mieszamy i smażymy na dużym ogniu około 2-3 minut. Warzywa odsuwamy na bok i wrzucamy na patelnię kurczaka. Smażymy ok. 2 minut

Krok 3

Całe danie zalewamy fixem wymieszanym z 200 ml zimnej wody (niepełna szklanka). Mieszamy i wszystko razem gotujemy 2-3 minuty. Podajemy z ryżem i posypujemy świeżą pietruszką oraz sezamem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej