Kurczak po szanghajsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po szanghajsku

Autor: kuchniajoanny.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

33 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

220 gramów

130 gramów

160 gramów

130 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

1 szklanka

2 szklanki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka, cebulę, marchew i paprykę kroimy w cienkie paseczki. Szklankę ryżu płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy dwiema szklankami wody, lekko solimy i gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę.

Krok 2

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, po minucie dodajemy marchew i paprykę. Dokładnie mieszamy i smażymy na dużym ogniu około 2-3 minut. Warzywa odsuwamy na bok i wrzucamy na patelnię kurczaka. Smażymy ok. 2 minut

Krok 3

Całe danie zalewamy fixem wymieszanym z 200 ml zimnej wody (niepełna szklanka). Mieszamy i wszystko razem gotujemy 2-3 minuty. Podajemy z ryżem i posypujemy świeżą pietruszką oraz sezamem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po szanghajsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej