Pierś drobiowa jest sucha – MIT
Mięso z kurczaka jest delikatne i chude, ale nieodpowiednie przyrządzanie może sprawić, że będzie suche. Do najczęściej popełnianych błędów podczas przygotowywania potraw z piersi kurczaka należą: nieodpowiednie przyprawianie, zbyt cienkie krojenie lub zbyt mocne rozbijanie młotkiem do mięsa, a także za długi czas smażenia lub pieczenia. Zastosuj nasze przepisy, a sucha pierś z kurczaka będzie tylko mitem.
By prawidłowo przyrządzić pierś z kurczaka do smażenia na patelni lub grillu, konieczne jest jej wcześniejsze przyprawienie. Można użyć do tego m.in. kostki rosołowej Knorr, jak w przepisie na soczystego kurczaka. Doskonałą bazą marynaty do drobiu będzie przyprawa do kurczaka Knorr. Należy pamiętać, żeby dodać do niej odrobinę tłuszczu, np. olej. Wypróbuj nasz przepis na pikantne piersi z kurczaka z pomidorową salsą.
Pierś z kurczaka nie będzie sucha, jeśli zrobisz z niej roladki lub kieszonki, które nadziejesz pysznym farszem. Nie masz pomysłu, co mogłoby pasować do drobiu? Sięgnij po przepis na piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami.
Jednym z najpopularniejszych sposobów na piersi kurczaka jest ich panierowanie i smażenie na patelni. Panierka nadaje chrupkości potrawie i sprawia, że mięso nie wysycha. Przedstawiamy propozycję dania z drobiu z panierką orzechową.
Każdy kurczak smakuje tak samo – MIT
Jest to jeden z najczęściej powtarzanych mitów. Na smak mięsa ma wpływ między innymi miejsce i długość hodowli oraz to, czym były karmione kurczaki. Za najlepsze uchodzą te z chowu na wolnym wybiegu, które karmi się ziarnem. Oczywiście nie zapominajmy o tym, że odpowiednie przygotowanie – marynowanie, nadziewanie, panierowanie i serwowanie z aromatycznymi sosami również przyczynia się do tego, jaki smak będzie miała potrawa.
Jeśli należysz do fanów wyrazistych dań, polecamy przepis, w którym znajdziesz aromat czosnku i rozmarynu. Tym, którzy wolą delikatne połączenia smaków, polecamy piersi faszerowane boczniakami i mozzarellą.
Kurczaki podczas hodowli karmione są antybiotykami – MIT
To mit. Od kiedy Polska wstąpiła do Unii Europejskiej restrykcje nałożone na producentów drobiu zakazują stosowania mączek i antybiotyków, które pobudzają wzrost zwierząt. Oczywiście zwierzęta mogą być leczone antybiotykami, ale po kuracji muszą odbyć okres karencji przed ubojem, dzięki temu ich spożywanie jest bezpieczne.
Dania z kurczakiem jest idealne dla osób aktywnych – FAKT
Osoby, które prowadzą aktywny styl życia i dużo się ruszają powinny często włączać mięso drobiowe do swojej diety – jest bowiem bogate w białko. Klasycznym połączeniem, które z pewnością znają wszyscy sportowcy-amatorzy, jest pierś z kurczaka z ryżem. Co jednak zrobić, by nie było to danie nudne? Oto nasze pomysły na połączenie mięsa drobiowego i ryżu… ze smakiem! Pochodząca z Hiszpanii paella lub inspirowane kuchnią włoską risotto z kurczakiem i warzywami przypadną do gustu nie tylko miłośnikom ćwiczeń siłowych, ale też całej rodzinie.