Pierś z kurczaka z boczniakami - faszerowana | Przepisy.pl pixel

Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

112 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

230 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

10 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść piersi z kurczaka, umyj i osusz. Podziel na 4 porcje. W każdej z nich natnij kieszeń.

Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Przyprawę do kurczaka Knorr wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i natrzyj nią piersi z kurczaka. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut do zamarynowania.

Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Cebulę posiekaj, mozzarellę pokrój w plastry. Boczniaki umyj i osusz, pokrój w paski. Posiekaj natkę pietruszki.

Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanej 1 łyżce oliwy zeszklij cebulę. Dodaj boczniaki i smaż kilka minut. Dopraw pieprzem i solą do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Oprósz natką pietruszki. Odstaw do przestygnięcia.

Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO - Krok 4

Krok 5

W kieszenie kurczaka wkładaj po plastrze sera i łyżce nadzienia grzybowego. Zepnij wykałaczkami. Smaż na rozgrzanym grillu, do momentu kiedy mięso będzie usmażone. Podawaj z sałatami.

Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Mirosława Wawrzyniak

    Mirosława Wawrzyniak , 17.12.2022

    TAK Mozarellę można śmiało zastąpić serem takim jak brie czy camembert - uszlachetnią jeszcze bardziej cały pomysł i świetnie pasują do boczniaków. Żeby trochę przyspieszyć działania, nie kroję boczniaków na paski, tylko większe kawałki przepuszczam przez maszynkę albo blender - lub siekam w robocie gotującym. Nie szkodzi im to bynajmniej. :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEOPiersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO

Oczyść piersi z kurczaka, umyj i osusz. Podziel na 4 porcje. W każdej z nich natnij kieszeń.