Pierś z kurczaka z boczniakami - faszerowana | Przepisy.pl pixel

Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

113 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

271 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

10 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść piersi z kurczaka, umyj i osusz. Podziel na 4 porcje. W każdej z nich natnij kieszeń.

Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Przyprawę do kurczaka Knorr wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i natrzyj nią piersi z kurczaka. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut do zamarynowania.

Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Cebulę posiekaj, mozzarellę pokrój w plastry. Boczniaki umyj i osusz, pokrój w paski. Posiekaj natkę pietruszki.

Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanej 1 łyżce oliwy zeszklij cebulę. Dodaj boczniaki i smaż kilka minut. Dopraw pieprzem i solą do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Oprósz natką pietruszki. Odstaw do przestygnięcia.

Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO - Krok 4

Krok 5

W kieszenie kurczaka wkładaj po plastrze sera i łyżce nadzienia grzybowego. Zepnij wykałaczkami. Smaż na rozgrzanym grillu, do momentu kiedy mięso będzie usmażone. Podawaj z sałatami.

Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Mirosława Wawrzyniak

    Mirosława Wawrzyniak , 17.12.2022

    TAK Mozarellę można śmiało zastąpić serem takim jak brie czy camembert - uszlachetnią jeszcze bardziej cały pomysł i świetnie pasują do boczniaków. Żeby trochę przyspieszyć działania, nie kroję boczniaków na paski, tylko większe kawałki przepuszczam przez maszynkę albo blender - lub siekam w robocie gotującym. Nie szkodzi im to bynajmniej. :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEOPiersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO

Lubisz połączenia mięsa z grzybami? Jeżeli tak, to nasza receptura na pierś kurczaka z boczniakami będzie wielkim hitem w Twojej kuchni. Zapoznaj się ze wskazówkami i listą składników, a później ciesz się oryginalnym smakiem soczystego mięsa z pysznymi dodatkami. To jak, kiedy rozpoczynasz przygotowania? 

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów prostych potraw, które zachwycają smakiem. Pierś z kurczaka z boczniakami pojawi się na Twoim talerzu w godzinę, a sam proces gotowania jest banalny. Wystarczy 5 kroków, które szczegółowo dla Ciebie opisaliśmy. Zacznij od oczyszczenia i zrobienia kieszonek w mięsie, a resztę czynności znajdziesz w naszym przepisie! 

Na jaką okazję?

Pierś z kurczaka faszerowana boczniakami sprawdzi się doskonale jako obiad podczas większej uroczystości. Gwarantujemy, że wszyscy goście zjedzą to danie ze smakiem. Możesz także przyrządzić tego apetycznego kurczaka na kolację z drugą połówką. Jak to mówią – przez żołądek do serca! 

Czy wiesz, że?

Wnętrze kurczaka z naszego przepisu zachwyci wszystkich. Wszystko za sprawą kieszonek, które nadziejesz boczniakami, cebulą oraz serem. Pod wpływem ciepła składniki doskonale się ze sobą połączą, a mięso będzie aromatyczne i bardzo soczyste. Kto oprze się takiej potrawie? 

Dla urozmaicenia:

Serwuj kurczaka z ulubionymi dodatkami. Naszym zdaniem doskonale sprawdzą się pieczone ziemniaki lub frytki. Możesz także zestawić kurczaka z warzywnym puree. Pełna dowolność! Po przygotowaniu naszej receptury koniecznie podziel się z nami opinią. Czekamy na Twój komentarz.