Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - przepis | Przepisy.pl pixel

Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

126

1924 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3639 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

300 gramów

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

1 szklanka

100 mililitrów

0.5 pęczka

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Usmaż w rondlu ze wszystkich stron, aż będzie złocisty.

Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki w plastry i dodaj wszystko do mięsa. Smaż jeszcze kilka minut.

Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - Krok 2

Krok 3

Wlej do rondla mleko, śmietankę, dodaj Fix Knorr i wszystko dokładnie wymieszaj.

Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - Krok 3

Krok 4

Gdy sos się zagotuje, dodaj makaron i całość duś na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty. Podawaj posypane natką pietruszki. Potrawa będzie jeszcze smaczniejsza, gdy posypiesz makaron startym serem.

Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

9

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 18.12.2022

    TAK. Dodam ugotowany al'dente brokuł. Przepis idealny, gdy mam mało czasu w ciągu dnia na gotowanie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata

    Małgorzata , 18.12.2022

    TAK. Sos pieczarkowy z cebulką Knorr i tagliatelle to dla mnie idealne połączenie. Do tego dużo natki pietruszki łyżeczka masła do sosu i posypuje tartym cheddarem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • monika1

    monika1 , 18.12.2022

    Tak. Danie zachwyca wyjątkowym smakiem, które króluje na moim świątecznym stole. Makaron podany z sosem pieczarkowym smakuje obłędnie za sprawą Fix Knorr. Jest pyszne i sycące. Trudno oprzeć się przed zjedzeniem kolejnej porcji. Danie przed podaniem posypuję na bogato prażonym słonecznikiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara  Zasun

    Barbara Zasun , 06.03.2020

    szybkie i bardzo smaczne danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Mach

    Basia Mach , 06.03.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał  Gronowski

    Michał Gronowski , 22.01.2018

    Pychota ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Karolewska

    Iwona Karolewska , 22.07.2017

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Igor Grabowski

    Igor Grabowski , 06.05.2017

    Bardzo dobrze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Klapczyńska

    Monika Klapczyńska , 07.08.2016

    pysznie wyszło mi

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowymRurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym

Szukasz pomysłu na apetyczne danie dla całej rodziny? Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym będą najlepszą opcją! Miłośnicy tej potrawy wyróżniają jej liczne walory – intensywny aromat, wyjątkowy smak i kremową konsystencję. A co wymienisz Ty? Wypróbuj naszą recepturę i podziel się opinią w komentarzu!

Dla kogo?

Jeżeli stawiasz pierwsze kroki w kuchni, to możemy zapewnić Cię, że przygotowanie tej potrawy to żadna filozofia. Cały proces zajmuje jedynie pół godziny, a wszystkie wskazówki znajdziesz w naszej recepturze. Jesteśmy pewni, że efekty przekroczą Twoje oczekiwania! Rurki w sosie pieczarkowym to uczta dla podniebienia. 

Na jaką okazję?

Przygotuj apetyczne rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym na obiad dla domowników. To danie smakuje równie dobrze, gdy odgrzejesz je w mikrofalówce, dlatego możesz je zabrać na lunch do pracy.

Czy wiesz, że?

Pokrojone w kostkę piersi z kurczaka usmaż w rondlu na złocisty kolor, a następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i plastry pieczarek. Aksamitny sos do rurek z kurczakiem stworzysz, mieszając szklankę mleka i śmietanę kremówkę. Wlej je do rondla, dokładnie wymieszaj i gotuj przez chwilę, aż sos stanie się gęsty. Pyszny makaron rurki z kurczakiem gotowy!

Dla urozmaicenia:

Gotowe rurki w sosie pieczarkowym oprósz posiekaną natką pietruszki. Możesz także nieco wzbogacić kompozycję smaków, posypując gorący makaron startym parmezanem, który dodatkowo sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej aksamitne. Pycha!