Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

85

1665 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1689 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2559 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

300 gramów

300 gramów

1 sztuka

1 szklanka

100 mililitrów

0.5 pęczka

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Usmaż w rondlu ze wszystkich stron, aż będzie złocisty.

Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki w plastry i dodaj wszystko do mięsa. Smaż jeszcze kilka minut.

Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - Krok 2

Krok 3

Wlej do rondla mleko, śmietankę, dodaj Fix Knorr i wszystko dokładnie wymieszaj.

Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - Krok 3

Krok 4

Gdy sos się zagotuje, dodaj makaron i całość duś na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty. Podawaj posypane natką pietruszki. Potrawa będzie jeszcze smaczniejsza, gdy posypiesz makaron startym serem.

Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

6

Opinie o przepisie

  • Barbara  Zasun

    Barbara Zasun , 06.03.2020

    szybkie i bardzo smaczne danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Mach

    Basia Mach , 06.03.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał  Gronowski

    Michał Gronowski , 22.01.2018

    Pychota ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Karolewska

    Iwona Karolewska , 22.07.2017

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Igor Grabowski

    Igor Grabowski , 06.05.2017

    Bardzo dobrze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Klapczyńska

    Monika Klapczyńska , 07.08.2016

    pysznie wyszło mi

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowymRurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym

Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.

Sposób na szybki i pyszny obiad? Przygotuj smakowite rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym. To danie smakuje równie dobrze, gdy odgrzejesz je w mikrofalówce, dlatego z czystym sercem możesz je zabrać na obiad do pracy. Przygotowanie tej potrawy to żadna filozofia. Pokrojone w kostkę piersi z kurczaka usmaż w rondlu na złocisty kolor, a następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i plastry pieczarek. Aksamitny sos do rurek z kurczakiem stworzysz mieszając szklankę mleka i śmietanę kremówkę. Wlej je do rondla, dokładnie wymieszaj i gotuj przez chwilę, aż sos stanie się gęsty. Na koniec wrzuć ugotowane rurki. Gotową potrawę oprósz posiekaną natką pietruszki. Możesz także nieco wzbogacić kompozycję smaków, posypując gorące rurki startym parmezanem, który dodatkowo sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej aksamitne. Pycha!