
Składniki
1 sztuka
2 opakowania
100 gramów
200 gramów
100 gramów
100 gramów
2 łyżki
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
3 łyżki
3 łyżki
6 łyżek
4 łyżki
50 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj wcześniej według wskazówek na opakowaniu i wystudź. Chorizo pokrój w półplastry, wstaw na 10 minut do nagrzanego piekarnika tak, aby kiełbaski zrobiły się chrupkie i wytopiły nadmiar tłuszczu.

Krok 2
Oliwki czarne i zielone przekrój na pół, posiekaj kapary, pomidory suszone pokrój w paseczki, świeże pomidory przekrój na pół, awokado obierz i pokrój w 1 cm grubości kostkę, czerwoną cebulę obierz i pokrój w półplastry, orzeszki pinii upraż na złoty kolor na patelni.

Krok 3
W misce pomieszaj musztardę, ocet jabłkowy, olej z pomidorów suszonych oraz dresing sałatkowy.

Krok 4
W powstałym sosie umieść ugotowany makaron, kiełbasę oliwki, awokado, kapary, rukolę, orzeszki pinii, pomidory świeże i suszone. Dodaj tarty parmezan, całość dokładnie wymieszaj i przełóż do odpowiedniej miski.


Dobra rada:
Smak sałatki można wzmocnić dodając do niej posiekaną papryczkę chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z makaronem penne i chorizo
Sałatka z makaronem penne i chorizo to świetny sposób na szybki obiad albo drugie śniadanie. Ilość i różnorodność składników potrzebnych do jej przygotowania sprawia, że łączy się w niej wiele smaków i konsystencji, a całość współgra ze sobą bardzo dobrze. Zacznij od ugotowania makaronu, który musi wystygnąć, zanim połączysz go z pozostałymi składnikami, czyli m.in.: awokado, oliwkami, kaparami, suszonymi oraz świeżymi pomidorami i rukolą. Kiełbasę chorizo pokrój w cienkie plasterki i podsusz w piekarniku, dzięki czemu stanie się chrupiąca. W dużej misce przygotuj sos typu włoskiego, z dodatkiem octu jabłkowego i musztardy, a następnie połącz z nim wszystkie pozostałe składniki, razem ze schłodzonym makaronem. Do sałatki dodaj także uprażone orzeszki pinii albo pestki słonecznika oraz płatki parmezanu lub innego twardego sera, np. peccorino. Tego typu sery są dość pikantne, wystarczy więc ich niewielka ilość, by nadać potrawie wyrazistości. Zobacz, jak przygotować sałatkę z makaronem penne i chorizo.