Przepisy z pomidorami koktajlowymi
67 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (67) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcej
Pomidory koktajlowe
Kabaret Starszych Panów wykonywał utwór Addio pomidory. My jednak zdecydowanie wolimy witać się z tymi smacznymi owocami. Tym bardziej jeśli mają pojawiać się na naszych talerzach pomidory koktajlowe. Są zdecydowanie mniejsze od standardowych pomidorów, ale dobrego smaku w nich nie brakuje. Czerwone, pomarańczowe, żółte – pyszne w każdym wariancie.
Dla kogo?
Niewielkie, osiągające średnicę maksymalnie 4 centymetrów pomidory koktajlowe można wyhodować samodzielnie. Nie potrzeba do tego hektarów ziemi. Kawałek balkonu lub parapetu w zupełności wystarczy. Kucharze z zacięciem ogrodniczym będą w siódmym niebie. Nic nie smakuje tak dobrze, jak pomidory zerwane prosto z krzaczka przyprawione dużą szczyptą satysfakcji.
Na jaką okazję?
Sama nazwa wskazuje na to, że pomidorki koktajlowe obowiązkowo trzeba umieścić w imprezowym menu. Można serwować je w całości lub przekrojone na pół. Będą ozdobą sałatek, koreczków i szaszłyków. Fantastycznie wyglądają w zapiekankach, omletach i włoskiej focaccii. Nie korzystajcie z nich wyłącznie od święta. Urozmaicą najprostszy obiad, składający się z kurczaka i makaronu lub ryżu. Zaopatrzcie się w zapas bazylii i oregano – z nimi pomidory koktajlowe smakują jeszcze lepiej.
Czy wiesz, że?
Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a do Europy trafiły w XVI wieku. Zostały doskonale przyjęte we Włoszech, gdzie nazwano je złotymi jabłkami. Kolejnym krajem, który poznał się na ich możliwościach, była Francja. Pierwsze pomidorowe uprawy w Polsce pojawiły się dopiero w drugiej połowie XIX wieku. Początkowo nie jadano pomidorów na surowo – wyłącznie gotowane.
Dla urozmaicenia:
Pomidory koktajlowe świetnie komponują się z rybami. Pasują do tarty z tuńczykiem i sałatki z dorszem. Warto dodawać je do pieczonych ryb i stylowych przystawek, np. wytrawnych tartaletek z krewetkami.