Przepisy z pomidorami koktajlowymi
67 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Pomidory koktajlowe
Kabaret Starszych Panów wykonywał utwór Addio pomidory. My jednak zdecydowanie wolimy witać się z tymi smacznymi owocami. Tym bardziej jeśli mają pojawiać się na naszych talerzach pomidory koktajlowe. Są zdecydowanie mniejsze od standardowych pomidorów, ale dobrego smaku w nich nie brakuje. Czerwone, pomarańczowe, żółte – pyszne w każdym wariancie.
Dla kogo?
Niewielkie, osiągające średnicę maksymalnie 4 centymetrów pomidory koktajlowe można wyhodować samodzielnie. Nie potrzeba do tego hektarów ziemi. Kawałek balkonu lub parapetu w zupełności wystarczy. Kucharze z zacięciem ogrodniczym będą w siódmym niebie. Nic nie smakuje tak dobrze, jak pomidory zerwane prosto z krzaczka przyprawione dużą szczyptą satysfakcji.
Na jaką okazję?
Sama nazwa wskazuje na to, że pomidorki koktajlowe obowiązkowo trzeba umieścić w imprezowym menu. Można serwować je w całości lub przekrojone na pół. Będą ozdobą sałatek, koreczków i szaszłyków. Fantastycznie wyglądają w zapiekankach, omletach i włoskiej focaccii. Nie korzystajcie z nich wyłącznie od święta. Urozmaicą najprostszy obiad, składający się z kurczaka i makaronu lub ryżu. Zaopatrzcie się w zapas bazylii i oregano – z nimi pomidory koktajlowe smakują jeszcze lepiej.
Czy wiesz, że?
Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a do Europy trafiły w XVI wieku. Zostały doskonale przyjęte we Włoszech, gdzie nazwano je złotymi jabłkami. Kolejnym krajem, który poznał się na ich możliwościach, była Francja. Pierwsze pomidorowe uprawy w Polsce pojawiły się dopiero w drugiej połowie XIX wieku. Początkowo nie jadano pomidorów na surowo – wyłącznie gotowane.
Dla urozmaicenia:
Pomidory koktajlowe świetnie komponują się z rybami. Pasują do tarty z tuńczykiem i sałatki z dorszem. Warto dodawać je do pieczonych ryb i stylowych przystawek, np. wytrawnych tartaletek z krewetkami.