Makaron 3 sery - kolanka w sosie serowym: z fetą | Przepisy.pl pixel

Makaron z sosem z trzech serów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
441 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

174 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

359 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

1 opakowanie

500 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

100 mililitrów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Powinien być al dente.

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę. Po chwili smażenia dodaj mięso.

Krok 3

Gdy składniki zrobią się rumiane, wlej wodę i dodaj Fix Knorr.

Krok 4

Teraz dodaj jeszcze koncentrat pomidorowy i całość gotuj ok. 20 minut.

Krok 5

Do śmietanki dodaj starty cheddar, gorgonzolę i pokruszony ser feta. Wszystko zagotuj, aby sery się rozpuściły i powstał gęsty sos.

Krok 6

Do mięsnego sosu dodaj makaron i chwilę wszystko razem gotuj. Następnie przełóż porcję na talerze i polej każdą łyżką sosu serowego.

3

Opinie o przepisie

  • patka

    patka , 26.03.2023

    jaka smietane?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Mili Gram

    Mili Gram , 25.04.2017

    Pychotka !!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sosem z trzech serów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sosem z trzech serów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sosem z trzech serów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sosem z trzech serów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sosem z trzech serów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sosem z trzech serów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sosem z trzech serów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z sosem z trzech serów  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z sosem z trzech serów Makaron z sosem z trzech serów

Makaron z sosem z trzech serów to ciekawy sposób na urozmaicenie codziennych obiadów. To połączenie klasycznego sosu mięsnego bolognese z dodatkową warstwą sosu serowego, który powstaje z różnych gatunków sera: włoskiej gorgonzoli, greckiej fety i angielskiego cheddara. Przyrządzanie dania zacznij od ugotowania makaronu. Sprawdzą się kolanka, rurki czy świderki. Ugotuj je na półtwardo, a następnie przygotuj dodatki. Podsmaż mielone mięso wieprzowe, np. z łopatki (może być też wołowe albo mieszane). Dodaj sos boloński z chili, a także nieco koncentratu pomidorowego i duś całość, aż zgęstnieje. Osobno rozpuść sery w śmietance, aż połączą się i stworzą aksamitną całość. Makaron wyłóż na talerze, polej sosem bolońskim z chili, a następnie sosem z trzech serów. Możesz serwować go samodzielnie lub z dodatkiem różnorodnych sałatek. Najlepiej sprawdzi się zwykły miks sałat z oliwą albo sosem winegret. Mamy nadzieję, że przyrządzanie dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą przyjemnością!