Makaron z sosem z trzech serów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z sosem z trzech serów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

380 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

151 osób wydrukowało

Pobierz pdf

277 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

1 opakowanie

500 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

100 mililitrów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Powinien być al dente.

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę. Po chwili smażenia dodaj mięso.

Krok 3

Gdy składniki zrobią się rumiane, wlej wodę i dodaj Fix Knorr.

Krok 4

Teraz dodaj jeszcze koncentrat pomidorowy i całość gotuj ok. 20 minut.

Krok 5

Do śmietanki dodaj starty cheddar, gorgonzolę i pokruszony ser feta. Wszystko zagotuj, aby sery się rozpuściły i powstał gęsty sos.

Krok 6

Do mięsnego sosu dodaj makaron i chwilę wszystko razem gotuj. Następnie przełóż porcję na talerze i polej każdą łyżką sosu serowego.

1

Opinie o przepisie

  • Mili Gram

    Mili Gram , 25.04.2017

    Pychotka !!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sosem z trzech serów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sosem z trzech serów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sosem z trzech serów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sosem z trzech serów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sosem z trzech serów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sosem z trzech serów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sosem z trzech serów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z sosem z trzech serów  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z sosem z trzech serów Makaron z sosem z trzech serów

Makaron z sosem z trzech serów to ciekawy sposób na urozmaicenie codziennych obiadów. To połączenie klasycznego sosu mięsnego bolognese z dodatkową warstwą sosu serowego, który powstaje z różnych gatunków sera: włoskiej gorgonzoli, greckiej fety i angielskiego cheddara. Przyrządzanie dania zacznij od ugotowania makaronu. Sprawdzą się kolanka, rurki czy świderki. Ugotuj je na półtwardo, a następnie przygotuj dodatki. Podsmaż mielone mięso wieprzowe, np. z łopatki (może być też wołowe albo mieszane). Dodaj sos boloński z chili, a także nieco koncentratu pomidorowego i duś całość, aż zgęstnieje. Osobno rozpuść sery w śmietance, aż połączą się i stworzą aksamitną całość. Makaron wyłóż na talerze, polej sosem bolońskim z chili, a następnie sosem z trzech serów. Możesz serwować go samodzielnie lub z dodatkiem różnorodnych sałatek. Najlepiej sprawdzi się zwykły miks sałat z oliwą albo sosem winegret. Mamy nadzieję, że przyrządzanie dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą przyjemnością!