Makaron vermicelli – jak gotować? Co to za rodzaj makaronu?
Spośród wielu rodzajów makaronu vermicelli zasługuje na szczególną uwagę. Długie nitki doskonale smakują zarówno jako składnik zup, jak i potraw warzywnych czy mięsnych serwowanych z gęstym, aromatycznym sosem. Jego popularność stała się na tyle duża, że vermicelli można znaleźć w wielu różnych kuchniach świata. Jak go przygotować? Do czego najlepiej pasuje? Sprawdzamy!
Vermicelli – co to jest za makaron?
Makaron vermicelli pochodzi z Włoch, a pierwsze wzmianki o długim, nitkowatym wyrobie z ciasta bazującego na wodzie i mące pszennej pochodzą z okolic XIV wieku. Ten niezwykły produkt szybko znalazł zastosowanie również i w innych krajach, gdzie stał się głównym składnikiem bardzo różnorodnych potraw. Z odmianą vermicelli można się spotkać m.in. w Hiszpanii, Portugalii, Indiach, Egipcie, a nawet w dalekiej Japonii. Ten oryginalny włoski ma nieco większy przekrój niż makaron spaghetti, podczas gdy w innych regionach (zwłaszcza południowo-wschodniej Azji) bardziej przypomina klasyczne, cieniutkie nitki. Azjatycka odmiana vermicelli produkowana jest najczęściej z mąki ryżowej i stanowi główny składnik wielu popularnych dań mięsno-warzywnych smażonych w woku oraz zup, np. miso, ramen albo Pho Bo z Wietnamu.
Włoski makaron vermicelli
Makaron vermicelli we włoskiej wersji produkowany jest głównie z mąki z pszenicy durum, charakteryzującej się większą twardością i odpornością na utratę kształtu podczas obróbki termicznej. Duża zawartość luteiny w pszenicy durum sprawia, że makaron ma apetyczny żółto-pomarańczowy odcień doskonale komponujący się z sosami, mięsem lub podsmażonymi warzywami. Te nieco grubsze od spaghetti nitki włoscy kucharze używają najczęściej do potraw bazujących na świeżych owocach morza lub gęstych sosach. Vermicelli doskonale się sprawdzą w takich potrawach jak pikantny makaron z krewetkami i chili, zielone aromatyczne pesto czy apetycznie parmezanowy makaron aglio olio.
Vermicelli w wersji azjatyckiej
O ile włoski makaron vermicelli jest nieco grubszy od spaghetti, o tyle jego azjatycka odmiana przypomina cieniutkie, bardzo delikatne nitki i jest wytwarzana głównie z ryżu, soi lub fasoli Mung. Makaron w tej wersji doskonale nadaje się do przygotowywania takich popularnych potraw jak wegetariańskie sajgonki, pyszna sałatka z krewetkami i mango, albo niezwykle aromatyczna i pełna orientalnych przypraw wołowina po tajsku. Wśród wielu przepisów z makaronem vermicelli znajdziecie również liczne wyjątkowo pyszne zupy jak azjatycka krewetkowa, wegański rosół lub genialna w smaku chińska zupa z kurczakiem.
Makaron vermicelli – sposób przygotowania
Szerokie zastosowanie, różna grubość i skład. Właśnie tym wyróżnia się makaron vermicelli. Jak gotować poszczególne odmiany, by zachowały odpowiednią jędrność i kształt? Z oryginalną włoską wersją bazującą na mące z pszenicy durum należy postępować podobnie jak z popularnym spaghetti lub tagliatelle, czyli wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie skleił lub nie przywarł do dna naczynia. Gdy makaron będzie al dente, wystarczy go odcedzić, a następnie dodać do potrawy lub doprawić według uznania.
Przygotowanie azjatyckiego vermicelli jest zależne od tego, z jakiej mąki został wyprodukowany, dlatego najlepiej go przyrządzić stosując się do zaleceń zamieszonych na opakowaniu. Większość z nich nie wymaga gotowania – wystarczy je jedynie zalać wrzątkiem na kilka minut by zdążył zmięknąć i napęcznieć lub smażyć na głębokim oleju (wtedy stanie się niemal całkowicie przezroczysty). Azjatycki makaron vermicelli wyróżnia się delikatnością i zdolnością do przejmowania smaków innych składników znajdujących się w potrawie, przez co daje szerokie pole do popisu nie tylko w kuchniach dalekiego wschodu, ale również i w innych przepisach zastępując tradycyjne makarony jajeczne. Warto wypróbować!
Komentarze (0)