Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
300 mililitrów
1 łyżka
3 łyżki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w paski i zamarynuj z olejem sezamowym oraz sosem sojowym.
Krok 2
Fix Knorr wymieszaj z wodą. Obrany imbir pokrój w cienkie plastry, a cebulę w piórka.
Krok 3
Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojoną wołowinę. Następnie dodaj imbir oraz cebulę.
Krok 4
Całość zalej przygotowanym Fixem i doprowadź do wrzenia.
Krok 5
Zmniejsz ogień i duś jeszcze 10 minut. Pod koniec dodaj fasolkę oraz pokrojoną kolendrę. Gotowe danie podawaj z chińskim makaronem lub ryżem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wołowina po tajsku
Ze szlachetnej wołowej polędwicy przyrządź na obiad szybkie i proste danie, inspirowane kuchnią tajską. Wyrazisty smak tej potrawy uzyskasz dzięki orientalnym dodatkom, takim jak świeży imbir i kolendra. Przygotowanie tajskiej wołowiny rozpocznij od pokrojenia mięsa w dość cienkie paski. Połącz olej sezamowy z sosem sojowym, a następnie powstałą w ten sposób marynatą zalej kawałki wołowiny i odstaw je w chłodne miejsce. Korzeń imbiru obierz i posiekaj w plastry, a cebulę w pióra. Podsmaż je na rozgrzanej patelni razem z zamarynowanym mięsem. Całość zalej wymieszaną z wodą kompozycją przypraw do dań chińskich, w której znajdziesz m.in. pędy bambusa i grzyby mun. Doprowadź do wrzenia, aby sos zgęstniał, po czym duś jeszcze przez kilka minut. Pod koniec gotowania dodaj pociętą na mniejsze kawałki zieloną fasolkę szparagową oraz liście kolendry. Takie danie serwuj na ciepło z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu lub chińskiego makaronu typu mie. Przygotuj przy najbliższej okazji tajską wołowinę według naszego przepisu.