Wołowina po tajsku z warzywami – przepis na ostro | Przepisy.pl pixel

Wołowina po tajsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
239 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

413 osób wydrukowało

Pobierz pdf

530 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

300 mililitrów

1 łyżka

3 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paski i przełóż do miski. Dodaj olej sezamowy oraz sos sojowy, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut do zamarynowania. W garnku ugotuj makaron lub ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Krok 2

W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie plasterki korzeń imbiru, cebulę obierz i podziel na piórka, a Fix Knorr rozmieszaj z wodą tak, by nie było grudek.

Krok 3

Na dobrze rozgrzanej patelni przesmaż pokrojoną wołowinę. Gdy straci czerwony kolor, dodaj plastry imbiru oraz cebulę. Wszystko zamieszaj nie przestając smażyć.

Krok 4

Gdy cebula się zeszkli danie zalej przygotowanym Fixem i doprowadź do wrzenia, często mieszając łyżką lub szpatułką.

Krok 5

Zmniejsz ogień pod naczyniem i duś jeszcze 10 minut. Pod sam koniec dodaj fasolkę oraz pokrojoną kolendrę. Gotowe danie podawaj z chińskim makaronem lub ryżem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Wołowina po tajsku będzie smakować jeszcze lepiej, jeśli w trakcie smażenia dodasz warzywa np. pokrojoną w paski kolorową paprykę, małe kawałki brokułu albo cienkie paski marchewki.

1

Opinie o przepisie

  • Sławomir Szychta

    Sławomir Szychta , 20.02.2019

    bardzo dobry

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina po tajsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wołowina po tajskuWołowina po tajsku

Ze szlachetnej wołowej polędwicy przyrządź na obiad szybkie i proste danie, inspirowane kuchnią azjatycką. To wołowina po tajsku! Przepis gwarantuje wyrazisty smak potrawy, który uzyskasz dzięki orientalnym dodatkom, takim jak świeży imbir i aromatyczna kolendra. Przygotowanie tajskiej wołowiny rozpocznij od pokrojenia mięsa w dość cienkie paski. Połącz olej sezamowy z sosem sojowym, a następnie powstałą w ten sposób marynatą zalej kawałki wołowiny i odstaw je w chłodne miejsce. Korzeń imbiru obierz i posiekaj w plastry, a cebulę w pióra. Podsmaż je na rozgrzanej patelni razem z zamarynowanym mięsem. Wołowinę po tajsku z warzywami zalej wymieszaną z wodą kompozycją przypraw do dań chińskich, w której znajdziesz między innymi pędy bambusa i grzyby mun. Doprowadź do wrzenia, aby sos zgęstniał, po czym duś jeszcze przez kilka minut. Pod koniec gotowania dodaj pociętą na mniejsze kawałki zieloną fasolkę szparagową oraz liście kolendry. Przygotuj przy najbliższej okazji tajską wołowinę według naszego przepisu.

Dla kogo?

Jeśli jesteś miłośnikiem wyrazistych smaków kuchni azjatyckiej, to wołowina po tajsku z warzywami jest właśnie dla ciebie. Przepis spodoba się także tym z was, którzy szukają prostych i szybkich pomysłów na oryginalne dania.

Na jaką okazję?

Kiedy najlepiej sprawdzi się wołowina po tajsku? Przepis wykorzystacie zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Nie zapomnijcie o nim, gdy planujecie menu domowej imprezy. Będzie zaskakująco i pysznie!

Czy wiesz, że?

Kuchnia tajska to połączenie kulinarnych wpływów Chin i Indii. Dzięki temu jest tak bogata w dodatki, przyprawy i różnorodne aromaty, których możesz spróbować m.in. dzięki naszej wołowinie po tajsku.

Dla urozmaicenia:

Wołowina po tajsku z warzywami idealnie smakuje na ciepło z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu lub chińskiego makaronu. Gotowe danie możesz posypać ziarnami sezamu i udekorować listkami świeżej kolendry. Ależ to smaczne!