Wołowina po tajsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowina po tajsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

225 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

371 osób wydrukowało

Pobierz pdf

443 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

300 mililitrów

1 łyżka

3 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paski i zamarynuj z olejem sezamowym oraz sosem sojowym.

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj z wodą. Obrany imbir pokrój w cienkie plastry, a cebulę w piórka.

Krok 3

Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojoną wołowinę. Następnie dodaj imbir oraz cebulę.

Krok 4

Całość zalej przygotowanym Fixem i doprowadź do wrzenia.

Krok 5

Zmniejsz ogień i duś jeszcze 10 minut. Pod koniec dodaj fasolkę oraz pokrojoną kolendrę. Gotowe danie podawaj z chińskim makaronem lub ryżem.

1

Opinie o przepisie

  • Sławomir Szychta

    Sławomir Szychta , 20.02.2019

    bardzo dobry

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina po tajsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wołowina po tajskuWołowina po tajsku

Ze szlachetnej wołowej polędwicy przyrządź na obiad szybkie i proste danie, inspirowane kuchnią azjatycką. To wołowina po tajsku! Przepis gwarantuje wyrazisty smak potrawy, który uzyskasz dzięki orientalnym dodatkom, takim jak świeży imbir i kolendra. Przygotowanie tajskiej wołowiny rozpocznij od pokrojenia mięsa w dość cienkie paski. Połącz olej sezamowy z sosem sojowym, a następnie powstałą w ten sposób marynatą zalej kawałki wołowiny i odstaw je w chłodne miejsce. Korzeń imbiru obierz i posiekaj w plastry, a cebulę w pióra. Podsmaż je na rozgrzanej patelni razem z zamarynowanym mięsem. Wołowinę po tajsku z warzywami zalej wymieszaną z wodą kompozycją przypraw do dań chińskich, w której znajdziesz między innymi pędy bambusa i grzyby mun. Doprowadź do wrzenia, aby sos zgęstniał, po czym duś jeszcze przez kilka minut. Pod koniec gotowania dodaj pociętą na mniejsze kawałki zieloną fasolkę szparagową oraz liście kolendry. Przygotuj przy najbliższej okazji tajską wołowinę według naszego przepisu.

Dla kogo?

Jeśli jesteś miłośnikiem wyrazistych smaków kuchni azjatyckiej, to dla ciebie jest wołowina po tajsku. Przepis spodoba się także tym z was, którzy szukają prostych i szybkich pomysłów na oryginalne dania.

Na jaką okazję?

Kiedy sprawdzi się wołowina po tajlandzku? Przepis wykorzystacie zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Nie zapomnijcie o nim, gdy planujecie menu domowej imprezy. Będzie zaskakująco i pysznie!

Czy wiesz, że?

Kuchnia tajska to połączenie kulinarnych wpływów Chin i Indii. Dzięki temu jest tak bogata w dodatki, przyprawy i różnorodne aromaty, których możesz spróbować dzięki naszej wołowinie po tajsku.

Dla urozmaicenia:

Wołowina po tajsku z warzywami idealnie smakuje na ciepło z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu lub chińskiego makaronu typu mie.