PRZEPISY.PL
Hamburger szefa kuchni - autor: przepisy.pl

Hamburger szefa kuchni

  • 30
  • 4
  • Łatwe
  • 0
356
osób dodało do Mniamlisty
356
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • mięso mielone wołowe450 g
  • pomidor1 szt
  • cebula1 szt
  • biała cebula1 szt
  • plasterki sera4 szt
  • liście sałaty4 szt
  • żółtko1 szt
  • bułeczki4 szt
  • Majonez Babuni Hellmann's lub Ketchup Hellmann’s Łagodny1 łyżka
  • pieprz1 szczypta
  • sól1 szczypta
  • Krok 1

    Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Cebulę obierz i przekrój na pół. Następnie połóż płasko na desce do krojenia i pokrój w kostkę.
  • Krok 2

    Pomidora pokrój na 4 plastry. Białą cebulę obierz i pokrój w cienkie plastry.
  • Krok 3

    W dużej misce wymieszaj mięso, pokrojoną cebulę i żółtko. Dopraw pieprzem i odrobiną soli, po czym ponownie wymieszaj.
  • Krok 4

    Uformuj z mięsa 4 kulki, następnie spłaszcz je, by powstały kotlety.
  • Krok 5

    Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Ułóż na niej przygotowane kotlety, zmniejsz ogień i smaż 3-5minut po każdej ze stron (czas smażenia zależy od grubości kotletów).
  • Krok 6

    Bułeczki przekrój na pół i włóż je na minutę do piekarnika, żeby zrobiły się chrupiące.
  • Krok 7

    Na każdym spodzie bułki ułóż kolejno: liść sałaty, kotlet, plaster pomidora, plaster sera i krążek cebuli. Czapeczki bułek posmaruj od spodu majonezem lub ketchupem, przykryj nimi hamburgery i podawaj.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

280
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
769
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
117
osób dodało do Mniamlisty
15''
6
Łatwe
308
osób dodało do Mniamlisty
90''
4
Średnie