Hamburger szefa kuchni

- Krok 1Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Cebulę obierz i przekrój na pół. Następnie połóż płasko na desce do krojenia i pokrój w kostkę.
- Krok 2Pomidora pokrój na 4 plastry. Białą cebulę obierz i pokrój w cienkie plastry.
- Krok 3W dużej misce wymieszaj mięso, pokrojoną cebulę i żółtko. Dopraw pieprzem i odrobiną soli, po czym ponownie wymieszaj.
- Krok 4Uformuj z mięsa 4 kulki, następnie spłaszcz je, by powstały kotlety.
- Krok 5Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Ułóż na niej przygotowane kotlety, zmniejsz ogień i smaż 3-5minut po każdej ze stron (czas smażenia zależy od grubości kotletów).
- Krok 6Bułeczki przekrój na pół i włóż je na minutę do piekarnika, żeby zrobiły się chrupiące.
- Krok 7Na każdym spodzie bułki ułóż kolejno: liść sałaty, kotlet, plaster pomidora, plaster sera i krążek cebuli. Czapeczki bułek posmaruj od spodu majonezem lub ketchupem, przykryj nimi hamburgery i podawaj.
Przygotowanie