
Składniki
450 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Cebulę obierz i przekrój na pół. Następnie połóż płasko na desce do krojenia i pokrój w kostkę.
Krok 2
Pomidora pokrój na 4 plastry. Białą cebulę obierz i pokrój w cienkie plastry.
Krok 3
W dużej misce wymieszaj mięso, pokrojoną cebulę i żółtko. Dopraw pieprzem i odrobiną soli, po czym ponownie wymieszaj.
Krok 4
Uformuj z mięsa 4 kulki, następnie spłaszcz je, by powstały kotlety.
Krok 5
Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Ułóż na niej przygotowane kotlety, zmniejsz ogień i smaż 3-5minut po każdej ze stron (czas smażenia zależy od grubości kotletów).
Krok 6
Bułeczki przekrój na pół i włóż je na minutę do piekarnika, żeby zrobiły się chrupiące.
Krok 7
Na każdym spodzie bułki ułóż kolejno: liść sałaty, kotlet, plaster pomidora, plaster sera i krążek cebuli. Czapeczki bułek posmaruj od spodu majonezem lub ketchupem, przykryj nimi hamburgery i podawaj.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej