Kulebiak z ciasta francuskiego przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kulebiak z ciasta francuskiego

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

16

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

216 osób wydrukowało

Pobierz pdf

147 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

50 dekagramów

5 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

8 sztuk

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalać wodą. Zostawić na noc, rano ugotować do miękkości, ostudzić, pokroić w paski.

Krok 2

Kapustę poszatkować, zalać wywarem z grzybów, dodać liść laurowy, pieprz w ziarnkach, ziele angielskie,wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, na małym ogniu trzymać 30 min.

Krok 3

Cebule obrać, posiekać, przesmażyć na oleju, dodać grzyby, sól i pieprz. Chwilę smażyć, cały czas mieszając.

Krok 4

Kapustę zestawić z ognia, usunąć przyprawy. Dodać grzyby i cebulę, wymieszać. Doprawić do smaku.

Krok 5

Farsz ułożyć na cieście, zawinąć jak roladę. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.

Krok 6

Piec 30 minut w temp. 200°C.

2

Opinie o przepisie

  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* Jako ciekawostkę dodam, że kulebiak przywędrował do nas z Rosji.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Szałata-Lachawiec

    Monika Szałata-Lachawiec , 27.12.2021

    Tak. Moja modyfikacja: Do farszu dodaję dodatkowo pieczarki obrane i pokrojone w mniejsze kawałki,przesmażone z cebulą i pokrojonymi grzybami oraz ugotowaną kapustą z przyprawami i kminkiem. Po przestygnięciu farszu doprawiam go lubczykiem i cząbrem nakładam go na ciasto francuskie, zwijam roladę, nakłuwam widelcem, smaruję roztrzepanym jajkiem, wierzch posypuję kminkiem lub czarnuszką i dalej postępuję jak w przepisie oryginalnym.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulebiak z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulebiak z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulebiak z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulebiak z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulebiak z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulebiak z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulebiak z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulebiak z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej