Kulebiak z ciasta francuskiego przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kulebiak z ciasta francuskiego

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

17

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

226 osób wydrukowało

Pobierz pdf

150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

50 dekagramów

5 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

8 sztuk

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalać wodą. Zostawić na noc, rano ugotować do miękkości, ostudzić, pokroić w paski.

Krok 2

Kapustę poszatkować, zalać wywarem z grzybów, dodać liść laurowy, pieprz w ziarnkach, ziele angielskie,wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, na małym ogniu trzymać 30 min.

Krok 3

Cebule obrać, posiekać, przesmażyć na oleju, dodać grzyby, sól i pieprz. Chwilę smażyć, cały czas mieszając.

Krok 4

Kapustę zestawić z ognia, usunąć przyprawy. Dodać grzyby i cebulę, wymieszać. Doprawić do smaku.

Krok 5

Farsz ułożyć na cieście, zawinąć jak roladę. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.

Krok 6

Piec 30 minut w temp. 200°C.

2

Opinie o przepisie

  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* Jako ciekawostkę dodam, że kulebiak przywędrował do nas z Rosji.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Szałata-Lachawiec

    Monika Szałata-Lachawiec , 27.12.2021

    Tak. Moja modyfikacja: Do farszu dodaję dodatkowo pieczarki obrane i pokrojone w mniejsze kawałki,przesmażone z cebulą i pokrojonymi grzybami oraz ugotowaną kapustą z przyprawami i kminkiem. Po przestygnięciu farszu doprawiam go lubczykiem i cząbrem nakładam go na ciasto francuskie, zwijam roladę, nakłuwam widelcem, smaruję roztrzepanym jajkiem, wierzch posypuję kminkiem lub czarnuszką i dalej postępuję jak w przepisie oryginalnym.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulebiak z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulebiak z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulebiak z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulebiak z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulebiak z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulebiak z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulebiak z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulebiak z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej