Kandyzowana skórka pomarańczowa to idealny dodatek do różnorodnych ciast i deserów. Fantastycznie wzbogaca smak makowców, serników czy keksów. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać ją do bożonarodzeniowego piernika. Dzięki niej stworzyć można apetyczne dekoracje na tortach i wielkanocnych mazurkach. Ten aromatyczny dodatek można kupić w większości sklepów spożywczych, ale czy zastanawialiście się kiedyś, jak zrobić skórkę pomarańczową kandyzowaną samodzielnie? To naprawdę proste!

Kandyzowanie skórki pomarańczowej – pysznie i modnie!

Dlaczego warto zrezygnować z kupowania gotowców? Przede wszystkim zyskujemy pewność co do rodzaju i jakości użytych składników. Już za moment przekonacie się, że do zrobienia kandyzowanej skórki pomarańczowej potrzebnych jest tylko kilka podstawowych produktów.

Często jadacie pomarańcze, wyrzucając ich skórki do kosza na śmieci? Niesłusznie! Jednym z najgorętszych kulinarnych trendów jest niemarnowanie żywności. Wiedza dotycząca tego, jak zrobić skórkę pomarańczową umożliwi wykorzystanie owoców w całości. Bądźcie na czasie z oszczędzaniem – dowiedzcie się, jak zrobić skórkę pomarańczową do ciasta bądź innych, pysznych potraw.

Jak kandyzować skórkę pomarańczową na patelni?

Istnieją różne metody przygotowania tego smakołyku. Na początek przedstawiamy jedną z najprostszych i najmniej czasochłonnych. Do przygotowania 1 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej potrzeba: - 3 pomarańczy, - ¾ szklanki cukru, - kilka łyżek wody. Jak zrobić skórkę pomarańczową krok po kroku? Wykonanie:

  • Pomarańcze dokładnie umyj przy pomocy szczoteczki i sparz wrzątkiem.
  • Owoce podziel na 4 równe części, z każdej zdejmij skórkę.
  • Z wewnętrznej części skórki usuń białą część (zwaną albedo). Zwróć uwagę, by zrobić to dokładnie – inaczej całość nabierze gorzkiego posmaku.
  • Skórkę pokrój w drobną kostkę, włóż do głębokiej patelni i zasyp cukrem.
  • Ustaw średnią moc palnika i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.
  • Skórkę z cukrem smaż około 30 minut. Jeśli zauważysz, że przywiera do dna lub przypala się, zmniejsz ogień i dodaj kilka łyżek wody.
  • Ostudzoną kandyzowaną skórkę pomarańczową przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.

Jak zrobić skórkę pomarańczową do ciasta inaczej?

Znamy też drugi sposób na to, jak kandyzować skórkę pomarańczową – tym razem dla nieco bardziej cierpliwych kucharzy. Pierwsze kroki są takie same: pomarańcze należy dokładnie umyć, wyparzyć, obrać ze skórki, wyeliminować białe fragmenty i drobno pokroić. Co dalej?

  • Skórkę zalej wrzątkiem i gotuj przez 5-7 minut.
  • W osobnym garnku wymieszaj ¼ szklanki wody z 1 szklanką cukru.
  • Do tak przygotowanego syropu wrzuć skórkę w pomarańczy i gotuj ma małym ogniu bez przykrycia przez 45 minut.
  • W międzyczasie możesz dolewać wodę małymi porcjami, by uniknąć przypalenia.
  • Skórkę pomarańczową możesz przechowywać w słoiku z dodatkiem syropu, w którym się gotowała.

Skórka pomarańczowa do wszystkiego?

Cóż, z pewnością nie będzie pasować do spaghetti bolognese albo duszonej karkówki, lecz nie zmienia to faktu, że jest dodatkiem bardzo uniwersalnym. Wie o tym każdy miłośnik słodkości. Wyjaśniliśmy już, jak przygotować skórkę pomarańczową do ciasta, więc czas zabrać się za domowe wypieki. Makowiec na kruchym cieście będzie królować na stołach podczas ważnych uroczystości. Ten rodzaj ciasta w formie rolady makowej prezentuje się równie zachęcająco. Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami? Zgrabnej i aromatycznej babki pomarańczowej nie może zabraknąć w menu.

Kandyzowana skórka owocowa to ważny składnik polewy lukrowej do pączków, a z wypróbowaniem tego przepisu nie musicie czekać do tłustego czwartku. Tradycyjna kutia jednoznacznie kojarzy się z kolacją wigilijną, więc jeśli szukacie niebanalnego deseru na dowolną okazję, sięgnijcie po lwowskie śliwki faszerowane – domownicy i goście będą pysznie zaskoczeni, tym bardziej jeśli zdecydujecie się na domowe kandyzowanie skórki pomarańczowej!