Świeży ananas jest bogatszy w smaku, niż konserwowy, lekko kwaskowaty i bardzo soczysty. Jak obrać ananasa szybko i sprawnie?

Jak właściwie obrać ananasa?

- Sprawdź, czy owoc jest dojrzały. Gotowy do zjedzenia ananas ma lekko żółtą skórkę. Im ciemniejszy odcień, tym słodszy będzie miąższ.

- Pozbądź się liści oraz wierzchniej części skórki. Użyj w tym celu dużego, ostrego noża.

- Odkrój spód ananasa i postaw go pionowo na desce.

- Ostrożnie obieraj owoc ze skóry, odcinając ją powoli z góry na dół. Staraj się wycinać ją tuż przy miąższu. Ewentualne ciemne oczka, które pozostaną, usuń niewielkim nożykiem.

- Pokrój ananasa. Są na to dwa sposoby. W pierwszym, podziel owoc na dość grube krążki, a następnie usuń z nich twardy rdzeń – poznasz go po ciemniejszym odcieniu. W drugim, przekrój ananasa na pół, a potem na ćwiartki. Wytnij rdzeń, trzymając każdą z części pionowo. Na koniec pokrój je na mniejsze kawałki.

Wiedząc, jak obrać ananasa, możesz przygotowywać z niego wiele smacznych potraw, np. sałatkę z krewetkami czy szaszłyk z kurczaka z ananasem. Spróbuj!