Świeże figi są obecnie bardzo modnym dodatkiem – nie tylko do wypieków i deserów, ale nawet wytrawnych przekąsek. Jak jeść figi w takiej postaci?

Jak jeść figi, aby były najsmaczniejsze?

- Wybierz owoce o ciemnofioletowej skórce – to oznaka, że są dojrzałe. Umyj je dokładnie. Istnieją również odmiany czarne, żółte i zielone – wszystkie równie smaczne.

- Nie obieraj fig ze skórki, a jedynie przekrój je na ćwiartki.

- Lekko rozchyl każdy kawałek, podobnie jak cząstkę pomarańczy albo grejpfruta, i zjedz. Miąższ świeżej figi jest mało soczysty, ale słodki.

- Innym sposobem na zjedzenie figi jest przekrojenie jej na pół i wydobycie miąższu łyżeczką. Można także zjeść owoce ze skórką, jeśli jest ona delikatna.

- Świeże figi to też wspaniały dodatek do wielu dań, takich jak: sałatki, mięsa i ciasta. Wybornie smakują z wyrazistymi serami.

Jak jeszcze jeść figi? Wspaniale komponują się w burgerze z łososiem albo na słodko. Podaj na deser świeże figi z lodami i sezamkami polane miodem – to naprawdę godne polecenia połączenie!