Dla zdrowia!

Suszone figi zaopatrzone w solidną ilość żelaza, pomagają w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny. Z figami łatwiej będzie uzupełnić zapasy magnezu, który jest codziennie wypłukiwany z organizmu na wiele sposobów. Zarazem to właśnie magnez odpowiada za równowagę elektrolitową i sprawne funkcjonowanie mięśni. Figi są też źródłem potasu, który pomoże i utrzymać ciśnienie tętnicze na właściwym poziomie.
powrót do góryZainspiruj się!

Interesuje Cię smak figi z makiem? Nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować. Zupełnie inaczej spojrzysz na to popularne powiedzenie, gdy skosztujesz bożonarodzeniowej kutii. Uwaga, w trakcie kolacji wigilijnej łatwo zapomnieć o karpiu! Do świąt jeszcze daleko? Oczekiwanie uprzyjemnią figi z serem w cieście filo – iście bałkańska, słodka przekąska. Domownicy i goście pokochają takie nowości. Kanapki z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami to widoki na efektowną przystawkę. Doznania estetyczne dorównują tym smakowym! Znudziło Cię menu firmowej stołówki? Smaczny lunch w postaci sałatki z ryżem i kurczakiem sprawi, że reszta dnia upłynie w dużo milszej atmosferze. Drób i figi to bardzo apetyczny duet. Nie zapomnij o prowiancie, jeśli w planach na weekend jest dłuższy spacer albo całodniowa wycieczka. Pełnoziarnistymi wrapami z kurczakiem z grilla posilisz się bez problemu nawet w plenerze. Sztućce zbędne! Naszła Cię ochota na pizzę, a Twoja ulubiona restauracja ma dziś wolne? Przygotuj fartuch, bo właśnie zabierasz się za przyrządzenie pizzy di Prosciutto con ficchi. Świeże figi, parmezan i szynka parmeńska sprawią, że nikt długo nie zatęskni za klasyczną Margheritą.
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Figi pochodzą z Azji Mniejszej. Słynie z nich także rejon śródziemnomorski – przede wszystkim Grecja i Turcja. Degustacji świeżych owoców z pewnością można spodziewać się w Hiszpanii, Portugalii, Francji, Gruzji, we Włoszech i na Półwyspie Indochińskim.
- Według zapisu charakterystycznego dla języka koreańskiego, figa to owoc bez kwiatu. Nie jest to do końca zgodne z prawdą. Figowiec posiada kwiaty, lecz są one dobrze ukryte wewnątrz gruszkowatego osadnika, z którego w późniejszym czasie kształtuje się owoc.
- Drzewo figowe jest jedną z najczęściej wspominanych roślin w Biblii. Według niej, gdy Adam i Ewa zjedli zakazany owoc, uświadomili sobie, że są nadzy – wtedy właśnie liście i gałązki figowe posłużyły im za okrycie. Do dziś określenie listek figowy funkcjonuje w języku i oznacza ukrycie czegoś wstydliwego.
- Najsmaczniejsze suszone figi powinny być miękkie. Pamiętaj o tym w trakcie zakupów. Biały nalot nie powinien wzbudzać wątpliwości. To naturalnie wytrącający się cukier, który zapowiada idealny moment na skosztowanie owoców.
Z czym to się je?

Figi raczej nie pojawiają się na liście codziennych zakupów. Warto zmienić ten stan rzeczy. Nie tylko pozytywnie działają na rzecz zdrowia i urody, ale przede wszystkim obłędnie smakują. Pora wpisać owoce figi do menu jako stały element. Świeżych fig będzie trzeba trochę dłużej poszukać, ale wysiłek opłaci się. Podczas zakupów nie zapomnij o serze. Żółty, pleśniowy, feta… Owoce doskonale łączą się z niemalże każdym rodzajem. Zapiekane z kozim serem to elegancja sama w sobie. Koreczki albo tartinki z udziałem ich i camemberta to przebój imprez w luźniejszej atmosferze. Na tacy z przekąskami zarezerwowane jest miejsce dla kilku plastrów wędliny? Wskazane są zatem owoce figowca – ich smaki doskonale się uzupełniają. Okazują się niezawodnym sposobem na stworzenie niebanalnej sałatki. Figi odświeżą smak warzyw, które zazwyczaj wykorzystywane są do tego rodzaju posiłku. Przydałoby się coś bardziej wyszukanego na rodzinny obiad? Tym razem zrezygnuj ze schabu ze śliwką, serwując pieczoną wieprzowinę lub dziczyznę z figami. Smak świeżych owoców z powodzeniem można zachować na dłużej dzięki dżemom, konfiturom i kompotom.
Jeśli zatęsknisz za batonikami, zrób je samodzielnie, ale w zdrowej wersji z płatkami owsianymi, ziarnami słonecznika, sezamem, migdałami i figami. Podobne ciasteczka też wchodzą w grę. Jako nieodłączny element mieszanek bakalii, figi znakomicie pasują do ciast. Może podwieczorek pod znakiem suszonych fig? Budyń i herbata z ich dodatkiem to nowy przepis na udane popołudnie. Bursztynowy kolor sprawia, że trudno się im oprzeć. Sposób na przyjemny początek dnia? Hojna porcja fig dodana do owsianki albo płatków załatwi sprawę. Nie może się bez nich obejść tradycyjny, bożonarodzeniowy kompot, lecz jesteśmy pewni, że po figi będziesz sięgać nie tylko od święta.
powrót do góry
Komentarze (0)