Delikatny, gładki miąższ, dla którego znajdziesz sporo kulinarnych zastosowań. Jak jeść awokado i jak je przyrządzać, żeby było najsmaczniejsze?
Do czego użyć awokado?
Awokado jest neutralne w smaku, dlatego znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Zanim zaczniesz przygotowywać z niego smaczne dania, upewnij się, że jest dojrzałe. Powinno mieć ciemnozieloną skórkę, uginającą się pod naciskiem palców, ale wracającą do poprzedniej formy. Odpowiedni owoc przekrój na pół, wyjmij z niego pestkę, obierz ze skórki lub wydrąż miąższ i przygotuj:
- Sałatki: oprócz awokado sięgaj także po wyrazistsze składniki, takie jak: łosoś wędzony, ser feta, dressingi na bazie soku z limonki, kapary czy oliwki. W wydrążonych skórkach możesz podać niewielkie porcje na przystawkę.
- Kanapki: przyrządź pyszną pastę i dopraw ją zgodnie z upodobaniami. Do kanapek z awokado sprawdzą się też cienkie plastry owocu. Podawaj je z rukolą, słodką pieczoną papryką, czerwoną cebulą albo szynką parmeńską.
- Przekąski: przygotuj guacamole, czyli meksykańską salsę. Rozetrzyj miąższ awokado na miazgę, dodaj drobno pokrojone pomidory, chili, sok z limonki oraz kolendrę. Powstały w ten sposób dip podawaj z krakersami, nachosami albo świeżymi warzywami.
- Farsz: awokado to popularna podstawa do nadzienia, np. do jajek, pieczonych ziemniaków, wrapów czy grillowanej papryki.
Jak jeszcze jeść awokado? Na przykład na słodko – zmiksuj je z bananem i łyżką kakao, a otrzymasz czekoladowy krem. Sprawdź też sposób na wyborne gazpacho z krewetkami i awokado oraz znakomitą sałatkę napoli z awokado.
Komentarze (1)