Gazpacho z krewetkami i awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gazpacho z krewetkami i awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
177 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

147 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

300 mililitrów

1 pęczek

1 łyżka

1 sztuka

30 mililitrów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę czerwoną i żółtą umyj, oczyść z nasion i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę pokrój na ćwiartki. Warzywa skrop niewielką ilością oleju, a następnie przypiecz na patelni lub w piecu, tak, aby zarumieniły się. Lekko wystudź i przełóż do miksera.

Gazpacho z krewetkami i awokado  - Krok 1

Krok 2

Pomidory pokrój na ćwiartki, oczyść z pestek i dołóż je do warzyw umieszczonych w mikserze.

Gazpacho z krewetkami i awokado  - Krok 2

Krok 3

Białe wino zredukuj o połowę gotując je, następnie dodaj do niego Fix Spaghetti Bolognese Knorr i ponownie zagotuj. Odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj do warzyw w mikserze. Dołóż pomidory z puszki, całość dokładnie zmiksuj. Gazpacho dopraw octem. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Gazpacho z krewetkami i awokado  - Krok 3

Krok 4

Krewetki razem z ogonkami zamarynuj w oliwie z oliwek, soku cytrynowym, posiekanej pietruszce i soli. Odstaw na 20 minut.

Gazpacho z krewetkami i awokado  - Krok 4

Krok 5

Awokado przetnij wzdłuż. Za pomocą noża z brodą pozbądź się pestki. Następnie obierz połowę awokado i pokrój w cienkie cząstki.

Gazpacho z krewetkami i awokado  - Krok 5

Krok 6

Z bazylii zerwij liście. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć liście bazylii (uważaj - w pierwszym etapie smażenia może pryskać olej). Smaż przez 2-3 minuty, aż bazylia zrobi się przezroczysta. Listki delikatnie przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gazpacho z krewetkami i awokado  - Krok 6

Krok 7

Gazpacho nalej w przezroczyste szklanki od whisky do ¾ ich wysokości. Na brzegach umieść krewetki, po 5 sztuk na porcję. Następnie wbij pionowo kawałki awokado, tak, aby opierały się o krewetki. Na koniec posyp listkami smażonej bazylii.

Gazpacho z krewetkami i awokado  - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna  Walczak

    Katarzyna Walczak , 04.11.2016

    Świetne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa szczawiowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gazpacho z krewetkami i awokado Gazpacho z krewetkami i awokado

Co ciekawe, oryginalne gazpacho było dawniej przyrządzane jedynie z trzech składników: oliwy, wody oraz chleba. Dziś przepisy na nie są znacznie bardziej zróżnicowane. Wypróbuj gazpacho z krewetkami, które sprawdzi się np. na przyjęciu. Podstawowymi składnikami dania z tego przepisu są warzywa, a konkretnie: pomidory, papryka, cebula i czosnek. Najlepsze do przygotowania gazpacho są dojrzałe soczyste pomidory — wybierz więc odmianę malinową, bawole serce lub gargamel. Jeśli wolisz użyć pomidorów bez skórki, natnij je delikatnie nożem i zalej wrzącą wodą — w ten sposób łatwo zdejmiesz ich zewnętrzną warstwę. Możesz też wykorzystać już obrane warzywa z puszki. Paprykę, czosnek i cebulę pokrój na małe kawałki, podsmaż na patelni, a następnie dodaj do nich ćwiartki pomidora. Zalej je sosem i pomidorami z puszki (wraz z zalewą). Wszystko dokładnie zmiksuj, odstaw do lodówki, a następnie udekoruj krewetkami, bazylią oraz awokado. Przekonaj się, jak pyszne jest gazpacho z krewetkami i awokado.