
Składniki
10 sztuk
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
250 gramów
1 sztuka
1 sztuka
300 mililitrów
1 pęczek
1 łyżka
1 sztuka
30 mililitrów
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę czerwoną i żółtą umyj, oczyść z nasion i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę pokrój na ćwiartki. Warzywa skrop niewielką ilością oleju, a następnie przypiecz na patelni lub w piecu, tak, aby zarumieniły się. Lekko wystudź i przełóż do miksera.

Krok 2
Pomidory pokrój na ćwiartki, oczyść z pestek i dołóż je do warzyw umieszczonych w mikserze.

Krok 3
Białe wino zredukuj o połowę gotując je, następnie dodaj do niego Fix Spaghetti Bolognese Knorr i ponownie zagotuj. Odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj do warzyw w mikserze. Dołóż pomidory z puszki, całość dokładnie zmiksuj. Gazpacho dopraw octem. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Krok 4
Krewetki razem z ogonkami zamarynuj w oliwie z oliwek, soku cytrynowym, posiekanej pietruszce i soli. Odstaw na 20 minut.

Krok 5
Awokado przetnij wzdłuż. Za pomocą noża z brodą pozbądź się pestki. Następnie obierz połowę awokado i pokrój w cienkie cząstki.

Krok 6
Z bazylii zerwij liście. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć liście bazylii (uważaj - w pierwszym etapie smażenia może pryskać olej). Smaż przez 2-3 minuty, aż bazylia zrobi się przezroczysta. Listki delikatnie przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Krok 7
Gazpacho nalej w przezroczyste szklanki od whisky do ¾ ich wysokości. Na brzegach umieść krewetki, po 5 sztuk na porcję. Następnie wbij pionowo kawałki awokado, tak, aby opierały się o krewetki. Na koniec posyp listkami smażonej bazylii.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gazpacho z krewetkami i awokado
Co ciekawe, oryginalne gazpacho było dawniej przyrządzane jedynie z trzech składników: oliwy, wody oraz chleba. Dziś przepisy na nie są znacznie bardziej zróżnicowane. Wypróbuj gazpacho z krewetkami, które sprawdzi się np. na przyjęciu. Podstawowymi składnikami dania z tego przepisu są warzywa, a konkretnie: pomidory, papryka, cebula i czosnek. Najlepsze do przygotowania gazpacho są dojrzałe soczyste pomidory — wybierz więc odmianę malinową, bawole serce lub gargamel. Jeśli wolisz użyć pomidorów bez skórki, natnij je delikatnie nożem i zalej wrzącą wodą — w ten sposób łatwo zdejmiesz ich zewnętrzną warstwę. Możesz też wykorzystać już obrane warzywa z puszki. Paprykę, czosnek i cebulę pokrój na małe kawałki, podsmaż na patelni, a następnie dodaj do nich ćwiartki pomidora. Zalej je sosem i pomidorami z puszki (wraz z zalewą). Wszystko dokładnie zmiksuj, odstaw do lodówki, a następnie udekoruj krewetkami, bazylią oraz awokado. Przekonaj się, jak pyszne jest gazpacho z krewetkami i awokado.