Gazpacho z krewetkami i awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

170 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

300 mililitrów

1 pęczek

1 łyżka

1 sztuka

30 mililitrów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę czerwoną i żółtą umyj, oczyść z nasion i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę pokrój na ćwiartki. Warzywa skrop niewielką ilością oleju, a następnie przypiecz na patelni lub w piecu, tak, aby zarumieniły się. Lekko wystudź i przełóż do miksera.

Gazpacho z krewetkami i awokado  - Krok 1

Krok 2

Pomidory pokrój na ćwiartki, oczyść z pestek i dołóż je do warzyw umieszczonych w mikserze.

Gazpacho z krewetkami i awokado  - Krok 2

Krok 3

Białe wino zredukuj o połowę gotując je, następnie dodaj do niego Fix Spaghetti Bolognese Knorr i ponownie zagotuj. Odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj do warzyw w mikserze. Dołóż pomidory z puszki, całość dokładnie zmiksuj. Gazpacho dopraw octem. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Gazpacho z krewetkami i awokado  - Krok 3

Krok 4

Krewetki razem z ogonkami zamarynuj w oliwie z oliwek, soku cytrynowym, posiekanej pietruszce i soli. Odstaw na 20 minut.

Gazpacho z krewetkami i awokado  - Krok 4

Krok 5

Awokado przetnij wzdłuż. Za pomocą noża z brodą pozbądź się pestki. Następnie obierz połowę awokado i pokrój w cienkie cząstki.

Gazpacho z krewetkami i awokado  - Krok 5

Krok 6

Z bazylii zerwij liście. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć liście bazylii (uważaj - w pierwszym etapie smażenia może pryskać olej). Smaż przez 2-3 minuty, aż bazylia zrobi się przezroczysta. Listki delikatnie przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gazpacho z krewetkami i awokado  - Krok 6

Krok 7

Gazpacho nalej w przezroczyste szklanki od whisky do ¾ ich wysokości. Na brzegach umieść krewetki, po 5 sztuk na porcję. Następnie wbij pionowo kawałki awokado, tak, aby opierały się o krewetki. Na koniec posyp listkami smażonej bazylii.

Gazpacho z krewetkami i awokado  - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna  Walczak

    Katarzyna Walczak , 04.11.2016

    Świetne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gazpacho z krewetkami i awokado Gazpacho z krewetkami i awokado

Co ciekawe, oryginalne gazpacho było dawniej przyrządzane jedynie z trzech składników: oliwy, wody oraz chleba. Dziś przepisy na nie są znacznie bardziej zróżnicowane. Wypróbuj gazpacho z krewetkami, które sprawdzi się np. na przyjęciu. Podstawowymi składnikami dania z tego przepisu są warzywa, a konkretnie: pomidory, papryka, cebula i czosnek. Najlepsze do przygotowania gazpacho są dojrzałe soczyste pomidory — wybierz więc odmianę malinową, bawole serce lub gargamel. Jeśli wolisz użyć pomidorów bez skórki, natnij je delikatnie nożem i zalej wrzącą wodą — w ten sposób łatwo zdejmiesz ich zewnętrzną warstwę. Możesz też wykorzystać już obrane warzywa z puszki. Paprykę, czosnek i cebulę pokrój na małe kawałki, podsmaż na patelni, a następnie dodaj do nich ćwiartki pomidora. Zalej je sosem i pomidorami z puszki (wraz z zalewą). Wszystko dokładnie zmiksuj, odstaw do lodówki, a następnie udekoruj krewetkami, bazylią oraz awokado. Przekonaj się, jak pyszne jest gazpacho z krewetkami i awokado.