Gazpacho z krewetkami i awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gazpacho z krewetkami i awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

170 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

300 mililitrów

1 pęczek

1 łyżka

1 sztuka

30 mililitrów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę czerwoną i żółtą umyj, oczyść z nasion i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę pokrój na ćwiartki. Warzywa skrop niewielką ilością oleju, a następnie przypiecz na patelni lub w piecu, tak, aby zarumieniły się. Lekko wystudź i przełóż do miksera.

Gazpacho z krewetkami i awokado  - Krok 1

Krok 2

Pomidory pokrój na ćwiartki, oczyść z pestek i dołóż je do warzyw umieszczonych w mikserze.

Gazpacho z krewetkami i awokado  - Krok 2

Krok 3

Białe wino zredukuj o połowę gotując je, następnie dodaj do niego Fix Spaghetti Bolognese Knorr i ponownie zagotuj. Odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj do warzyw w mikserze. Dołóż pomidory z puszki, całość dokładnie zmiksuj. Gazpacho dopraw octem. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Gazpacho z krewetkami i awokado  - Krok 3

Krok 4

Krewetki razem z ogonkami zamarynuj w oliwie z oliwek, soku cytrynowym, posiekanej pietruszce i soli. Odstaw na 20 minut.

Gazpacho z krewetkami i awokado  - Krok 4

Krok 5

Awokado przetnij wzdłuż. Za pomocą noża z brodą pozbądź się pestki. Następnie obierz połowę awokado i pokrój w cienkie cząstki.

Gazpacho z krewetkami i awokado  - Krok 5

Krok 6

Z bazylii zerwij liście. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć liście bazylii (uważaj - w pierwszym etapie smażenia może pryskać olej). Smaż przez 2-3 minuty, aż bazylia zrobi się przezroczysta. Listki delikatnie przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gazpacho z krewetkami i awokado  - Krok 6

Krok 7

Gazpacho nalej w przezroczyste szklanki od whisky do ¾ ich wysokości. Na brzegach umieść krewetki, po 5 sztuk na porcję. Następnie wbij pionowo kawałki awokado, tak, aby opierały się o krewetki. Na koniec posyp listkami smażonej bazylii.

Gazpacho z krewetkami i awokado  - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna  Walczak

    Katarzyna Walczak , 04.11.2016

    Świetne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gazpacho z krewetkami i awokado Gazpacho z krewetkami i awokado

Co ciekawe, oryginalne gazpacho było dawniej przyrządzane jedynie z trzech składników: oliwy, wody oraz chleba. Dziś przepisy na nie są znacznie bardziej zróżnicowane. Wypróbuj gazpacho z krewetkami, które sprawdzi się np. na przyjęciu. Podstawowymi składnikami dania z tego przepisu są warzywa, a konkretnie: pomidory, papryka, cebula i czosnek. Najlepsze do przygotowania gazpacho są dojrzałe soczyste pomidory — wybierz więc odmianę malinową, bawole serce lub gargamel. Jeśli wolisz użyć pomidorów bez skórki, natnij je delikatnie nożem i zalej wrzącą wodą — w ten sposób łatwo zdejmiesz ich zewnętrzną warstwę. Możesz też wykorzystać już obrane warzywa z puszki. Paprykę, czosnek i cebulę pokrój na małe kawałki, podsmaż na patelni, a następnie dodaj do nich ćwiartki pomidora. Zalej je sosem i pomidorami z puszki (wraz z zalewą). Wszystko dokładnie zmiksuj, odstaw do lodówki, a następnie udekoruj krewetkami, bazylią oraz awokado. Przekonaj się, jak pyszne jest gazpacho z krewetkami i awokado.