Gazpacho z krewetkami i awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gazpacho z krewetkami i awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
177 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

300 mililitrów

1 pęczek

1 łyżka

1 sztuka

30 mililitrów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę czerwoną i żółtą umyj, oczyść z nasion i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę pokrój na ćwiartki. Warzywa skrop niewielką ilością oleju, a następnie przypiecz na patelni lub w piecu, tak, aby zarumieniły się. Lekko wystudź i przełóż do miksera.

Gazpacho z krewetkami i awokado  - Krok 1

Krok 2

Pomidory pokrój na ćwiartki, oczyść z pestek i dołóż je do warzyw umieszczonych w mikserze.

Gazpacho z krewetkami i awokado  - Krok 2

Krok 3

Białe wino zredukuj o połowę gotując je, następnie dodaj do niego Fix Spaghetti Bolognese Knorr i ponownie zagotuj. Odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj do warzyw w mikserze. Dołóż pomidory z puszki, całość dokładnie zmiksuj. Gazpacho dopraw octem. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Gazpacho z krewetkami i awokado  - Krok 3

Krok 4

Krewetki razem z ogonkami zamarynuj w oliwie z oliwek, soku cytrynowym, posiekanej pietruszce i soli. Odstaw na 20 minut.

Gazpacho z krewetkami i awokado  - Krok 4

Krok 5

Awokado przetnij wzdłuż. Za pomocą noża z brodą pozbądź się pestki. Następnie obierz połowę awokado i pokrój w cienkie cząstki.

Gazpacho z krewetkami i awokado  - Krok 5

Krok 6

Z bazylii zerwij liście. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć liście bazylii (uważaj - w pierwszym etapie smażenia może pryskać olej). Smaż przez 2-3 minuty, aż bazylia zrobi się przezroczysta. Listki delikatnie przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gazpacho z krewetkami i awokado  - Krok 6

Krok 7

Gazpacho nalej w przezroczyste szklanki od whisky do ¾ ich wysokości. Na brzegach umieść krewetki, po 5 sztuk na porcję. Następnie wbij pionowo kawałki awokado, tak, aby opierały się o krewetki. Na koniec posyp listkami smażonej bazylii.

Gazpacho z krewetkami i awokado  - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna  Walczak

    Katarzyna Walczak , 04.11.2016

    Świetne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gazpacho z krewetkami i awokado  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gazpacho z krewetkami i awokado Gazpacho z krewetkami i awokado

Co ciekawe, oryginalne gazpacho było dawniej przyrządzane jedynie z trzech składników: oliwy, wody oraz chleba. Dziś przepisy na nie są znacznie bardziej zróżnicowane. Wypróbuj gazpacho z krewetkami, które sprawdzi się np. na przyjęciu. Podstawowymi składnikami dania z tego przepisu są warzywa, a konkretnie: pomidory, papryka, cebula i czosnek. Najlepsze do przygotowania gazpacho są dojrzałe soczyste pomidory — wybierz więc odmianę malinową, bawole serce lub gargamel. Jeśli wolisz użyć pomidorów bez skórki, natnij je delikatnie nożem i zalej wrzącą wodą — w ten sposób łatwo zdejmiesz ich zewnętrzną warstwę. Możesz też wykorzystać już obrane warzywa z puszki. Paprykę, czosnek i cebulę pokrój na małe kawałki, podsmaż na patelni, a następnie dodaj do nich ćwiartki pomidora. Zalej je sosem i pomidorami z puszki (wraz z zalewą). Wszystko dokładnie zmiksuj, odstaw do lodówki, a następnie udekoruj krewetkami, bazylią oraz awokado. Przekonaj się, jak pyszne jest gazpacho z krewetkami i awokado.