Składniki
1 kilogram
2 sztuki
3 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
3 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
2 szklanki
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso kroimy w małe kawałki i przesmażamy na tłuszczu. Powinien być to smalec, jednak z troski o nasze zdrowie wolę oliwę Do podsmażonego mięsa wrzucamy cebulę pokrojoną w półksiężyce. Jak cebula będzie zeszklona, to całość zasypujemy papryką i jeszcze chwilę smażymy. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy około godziny.
Krok 2
Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory w puszce i dolewamy wody do wysokości 3/4 garnka. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st, wkładamy do niego paprykę na 10 minut i wrzucamy do szczelnego worka na 15 minut, aby się zaparzyła. Następnie ściągamy z niej skórę. Obieramy pomidory i kroimy je w drobną kostkę. To samo robimy z obraną papryką. Jajka mieszamy z mąką do uzyskania konsystencji ciasta. Robimy z niego małe kuleczki i wrzucamy bezpośrednio do zupy. Po około 10-15 minutach wrzucamy warzywa i gotujemy kolejne 15 minut.
Krok 3
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po upływie 15 minut wrzucamy surowe ziemniaki do zupy i gotujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem, chili. Po około 20 minutach zupa jest gotowa
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bogracz
Nazwa dania pochodzi od... kociołka, w którym kiedyś było przyrządzane. Naczynie wieszało się nad ogniskiem i wrzucało do niego mięso wołowe, a później pozostałe składniki. Całość bulgotała nad ogniem, przechodząc aromatem dymu i nadając potrawie wspaniały smak. Dzisiaj bogracz przygotowuje się w inny sposób, ale jeśli chcesz zachować oryginalność dania, to podaj je właśnie w kociołku. Przed przygotowaniem wybierz dobre mięso. Świeża wołowina powinna mieć ciemnoczerwony kolor i neutralny zapach. Prócz wołowiny, bogracz zawiera jeszcze wiele rodzajów warzyw, czyli pomidory, paprykę, cebulę i ziemniaki. Możesz jeszcze dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, która nada lekko słodki posmak całej potrawie. Danie dopraw mieszkanką ziół i ostrą papryką – gulasz powinien być lekko pikantny. Dzięki temu świetnie sprawdzi się jako rozgrzewająca potrawa w chłodniejsze dni. Przed podaniem sprawdź, czy mięso jest wystarczająco miękkie – powinno rozpadać się pod naciskiem widelca. Bogracz podawaj na gorąco z surówką z kiszonej lub białej kapusty oraz z kromką chrupiącego, świeżego pieczywa. Koniecznie wypróbuj nasz przepis. Smacznego!