Bogracz

Autor: Magdalena Tomaszek

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

2 szklanki

1 kilogram

2 sztuki

3 sztuki

2 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso kroimy w małe kawałki i przesmażamy na tłuszczu. Powinien być to smalec, jednak z troski o nasze zdrowie wolę oliwę Do podsmażonego mięsa wrzucamy cebulę pokrojoną w półksiężyce. Jak cebula będzie zeszklona, to całość zasypujemy papryką i jeszcze chwilę smażymy. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy około godziny.

Krok 2

Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory w puszce i dolewamy wody do wysokości 3/4 garnka. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st, wkładamy do niego paprykę na 10 minut i wrzucamy do szczelnego worka na 15 minut, aby się zaparzyła. Następnie ściągamy z niej skórę. Obieramy pomidory i kroimy je w drobną kostkę. To samo robimy z obraną papryką. Jajka mieszamy z mąką do uzyskania konsystencji ciasta. Robimy z niego małe kuleczki i wrzucamy bezpośrednio do zupy. Po około 10-15 minutach wrzucamy warzywa i gotujemy kolejne 15 minut.

Krok 3

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po upływie 15 minut wrzucamy surowe ziemniaki do zupy i gotujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem, chili. Po około 20 minutach zupa jest gotowa

0

Opinie o przepisie

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - BograczBogracz

Nazwa dania pochodzi od... kociołka, w którym kiedyś było przyrządzane. Naczynie wieszało się nad ogniskiem i wrzucało do niego mięso wołowe, a później pozostałe składniki. Całość bulgotała nad ogniem, przechodząc aromatem dymu i nadając potrawie wspaniały smak. Dzisiaj bogracz przygotowuje się w inny sposób, ale jeśli chcesz zachować oryginalność dania, to podaj je właśnie w kociołku. Przed przygotowaniem wybierz dobre mięso. Świeża wołowina powinna mieć ciemnoczerwony kolor i neutralny zapach. Prócz wołowiny, bogracz zawiera jeszcze wiele rodzajów warzyw, czyli pomidory, paprykę, cebulę i ziemniaki. Możesz jeszcze dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, która nada lekko słodki posmak całej potrawie. Danie dopraw mieszkanką ziół i ostrą papryką – gulasz powinien być lekko pikantny. Dzięki temu świetnie sprawdzi się jako rozgrzewająca potrawa w chłodniejsze dni. Przed podaniem sprawdź, czy mięso jest wystarczająco miękkie – powinno rozpadać się pod naciskiem widelca. Bogracz podawaj na gorąco z surówką z kiszonej lub białej kapusty oraz z kromką chrupiącego, świeżego pieczywa. Koniecznie wypróbuj nasz przepis. Smacznego!