
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
3 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
3 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
2 szklanki
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso kroimy w małe kawałki i przesmażamy na tłuszczu. Powinien być to smalec, jednak z troski o nasze zdrowie wolę oliwę Do podsmażonego mięsa wrzucamy cebulę pokrojoną w półksiężyce. Jak cebula będzie zeszklona, to całość zasypujemy papryką i jeszcze chwilę smażymy. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy około godziny.
Krok 2
Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory w puszce i dolewamy wody do wysokości 3/4 garnka. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st, wkładamy do niego paprykę na 10 minut i wrzucamy do szczelnego worka na 15 minut, aby się zaparzyła. Następnie ściągamy z niej skórę. Obieramy pomidory i kroimy je w drobną kostkę. To samo robimy z obraną papryką. Jajka mieszamy z mąką do uzyskania konsystencji ciasta. Robimy z niego małe kuleczki i wrzucamy bezpośrednio do zupy. Po około 10-15 minutach wrzucamy warzywa i gotujemy kolejne 15 minut.
Krok 3
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po upływie 15 minut wrzucamy surowe ziemniaki do zupy i gotujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem, chili. Po około 20 minutach zupa jest gotowa
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bogracz
Nazwa dania pochodzi od... kociołka, w którym kiedyś było przyrządzane. Naczynie wieszało się nad ogniskiem i wrzucało do niego mięso wołowe, a później pozostałe składniki. Całość bulgotała nad ogniem, przechodząc aromatem dymu i nadając potrawie wspaniały smak. Dzisiaj bogracz przygotowuje się w inny sposób, ale jeśli chcesz zachować oryginalność dania, to podaj je właśnie w kociołku. Przed przygotowaniem wybierz dobre mięso. Świeża wołowina powinna mieć ciemnoczerwony kolor i neutralny zapach. Prócz wołowiny, bogracz zawiera jeszcze wiele rodzajów warzyw, czyli pomidory, paprykę, cebulę i ziemniaki. Możesz jeszcze dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, która nada lekko słodki posmak całej potrawie. Danie dopraw mieszkanką ziół i ostrą papryką – gulasz powinien być lekko pikantny. Dzięki temu świetnie sprawdzi się jako rozgrzewająca potrawa w chłodniejsze dni. Przed podaniem sprawdź, czy mięso jest wystarczająco miękkie – powinno rozpadać się pod naciskiem widelca. Bogracz podawaj na gorąco z surówką z kiszonej lub białej kapusty oraz z kromką chrupiącego, świeżego pieczywa. Koniecznie wypróbuj nasz przepis. Smacznego!