Bogracz - przepis tradycyjny na zupę po polsku | Przepisy.pl pixel

Bogracz tradycyjny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

275

1122 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6725 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 opakowania

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

100 gramów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Wołowinę opłucz pod bieżącą zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę ok. 2x2 cm.

Bogracz tradycyjny - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek wyciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę ok. 1x1 cm.

Bogracz tradycyjny - Krok 2

Krok 3

W garnku rozgrzej tłuszcz i zrumień mięso. Następnie dodaj cebulę, czosnek i paprykę. Dopraw kminkiem.

Bogracz tradycyjny - Krok 3

Krok 4

Do obsmażonych składników wlej wodę i dodaj Knorr Naturalnie Smaczne - Gulasz. Całość mieszaj do momentu, aż się zagotuje, następnie duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut, aż mięso zrobi się miękkie.

Bogracz tradycyjny - Krok 4
6

Opinie o przepisie

  • bezimienny

    bezimienny , 21.09.2021

    heh nie wiem jak wam mi tam smakowalo na ostro i na slodko zdrowia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Sobstyl

    Teresa Sobstyl , 07.08.2018

    Bogracz jest niedokonczony a gdzie kluseczki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Sadowska

    Teresa Sadowska , 10.12.2017

    Ten majonez do ciasta pierogowego jest fantastyczny. Ciasto łatwiej się zarabia i nawet ja z jedna mniej sprawna ręka dałam radę . Dziękuje i pozdrawiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Wróbel

    Jolanta Wróbel , 15.11.2017

    Bardzo często korzystam z Waszych propozycji i moja rodzinka jest zachwycona. Dziękuję Wam za wspaniałe inspiracje.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 15.11.2017

    Dzięki Państwu za fantastyczne przepisy. Palce lizać Gratulacje i pięknie pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bogracz tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bogracz tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bogracz tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bogracz tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bogracz tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bogracz tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bogracz tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bogracz tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa gulaszowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bogracz tradycyjnyBogracz tradycyjny

Spośród wielu dań jednogarnkowych to inspirowany kuchnią węgierską bogracz jest tym, które na polskich stołach gości bardzo często. Mięsna zupa gulaszowa sprawdza się w czasie codziennych obiadów i bardziej uroczystych domowych wydarzeń. Domowi szefowie kuchni cenią go nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również na stosunkowo krótki czas przygotowania. Chrupiące warzywa i soczyste mięso w bograczu – taka kompozycja doskonale sprawdzi się jako danie na kolację rodzinną lub wizytę gości.

Dla kogo?

Przepis tradycyjny na bogracz uwzględnia wołowinę. Słuszne kawałki mięsa przyprawione wyrazistą w smaku mieszanką przypraw zadowolą każdego smakosza. W towarzystwie papryki i pomidorów stworzą naprawdę pyszne danie. Punkt obowiązkowy w jadłospisie wszystkich osób zafascynowanych kulinariami węgierskimi i smacznymi wariacjami na ich temat.

Na jaką okazję?

Bogracz węgierski można ugotować w tradycyjnym garnku, ale rewelacyjnie sprawdza się też inny sposób – żeliwny kociołek umieszczony nad ogniskiem. Potrawa przygotowywana nad ogniem będzie miała niesamowity smak, a kolacja na świeżym powietrzu zamieni się w wyjątkową ucztę. Aura nie sprzyja biesiadom na zewnątrz? Serwujcie bogracz tradycyjny w czasie dowolnej imprezy jako gorące danie, które będzie miłą odmianą od „zimnej płyty”.

Czy wiesz, że?

Nazwa potrawy pochodzi od węgierskiego słowa „bogrács”, używanego przede wszystkim w kontekście kociołka, w którym tradycyjnie przyrządza się wieloskładnikowe dania nad ogniskiem. Naczynie można rozpoznać po charakterystycznym kształcie, rozszerzającym się ku górze.

Dla urozmaicenia:

Jak zrobić bogracz? Przepis idealny dla każdego może oznaczać coś odmiennego. Część kucharzy używa mięsnych kawałków zwykle przeznaczanych na gulasz. Część wybiera łopatkę lub pręgę. Potrawa będzie smakować inaczej w zależności od rodzaju i proporcji użytych przypraw. Kuchnia węgierska słynie z pikanterii. Jeśli jednak nie przepadacie za bardzo mocnymi smakami, ostrą paprykę zamieńcie na większe ilości papryki słodkiej oraz kminku. Nadal będzie aromatyczne, ale nie ogniście.