Węgierska gulaszowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Węgierska gulaszowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

508 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

346 osób wydrukowało

Pobierz pdf

416 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżeczka

2 litry

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku 1 centymetra. Podobnie pokrój wszystkie warzywa, czyli ziemniaki, marchewkę, pora cebulę, pietruszkę i selera.

Węgierska gulaszowa - Krok 1

Krok 2

W garnku rozpuść tłuszcz i jak się dobrze rozgrzeje podsmaż mięso. Po chwili dodaj wszystkie warzywa oprócz ziemniaków. Całość smaż 5-6 minut.

Węgierska gulaszowa - Krok 2

Krok 3

Teraz dodaj przyprawy: kminek, paprykę słodką i ostrą i ponownie chwilę smaż, aby przyprawy oddały aromat.

Węgierska gulaszowa - Krok 3

Krok 4

Na końcu dodaj koncentrat pomidorowy i kontynuuj smażenie przez kolejne kilka minut.

Węgierska gulaszowa - Krok 4

Krok 5

Zalej zupę 2 litrami wody, dodaj musztardę, cukier i Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr. Zupę zagotuj.

Węgierska gulaszowa - Krok 5

Krok 6

Wrzuć do zupy ziemniaki i gotuj wszystko powoli około 30-40 minut. Podawaj z pieczywem.

Węgierska gulaszowa - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Morawa-Kućma

    Agnieszka Morawa-Kućma , 07.02.2019

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Masłowski

    Andrzej Masłowski , 01.08.2015

    Mięso wołowe trzeba na początku trochę dłużej dusić, nie będzie wtedy twarde w zupie, do składników dodałem jeszcze świeżą paprykę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kazimierz1945 kazimierz1945

    kazimierz1945 kazimierz1945 , 01.05.2015

    Uwielbiam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Węgierska gulaszowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Węgierska gulaszowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Węgierska gulaszowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Węgierska gulaszowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Węgierska gulaszowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Węgierska gulaszowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Węgierska gulaszowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Węgierska gulaszowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Węgierska gulaszowaWęgierska gulaszowa

Gulasz to tradycyjne węgierskie danie jednogarnkowe. Jego oryginalna nazwa to pörkölt, co w dawnym węgierskim oznaczać miało przyrumieniony. Zazwyczaj gulasz składa się z mięsa, cebuli oraz papryki w gęstym aromatycznym sosie. Powstało jednak wiele odmian tej potrawy, które łączy ze sobą jedynie sposób przygotowania – składniki są zupełnie odmienne. Sekretem udanego gulaszu jest bowiem długie smażenie wszystkich składników jednocześnie, aby swobodnie mogły dusić się we własnych sokach. Bazę naszej wersji zupy gulaszowej stanowią podsmażone kawałki mięsa wołowego cebula, por i marchewka. Ważny jest odpowiedni dobór przypraw w tym sproszkowanej papryki, które nadadzą gulaszowej zupie ostrość. W końcu ma ona rozgrzewać i zachęcać do wspólnego biesiadowania. Do gulaszowej możesz dodać także inne ulubione warzywa, jak kolorowa papryka czy cukinia, by urozmaicić jej smak.