Składniki
400 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
2 łyżki
1 łyżeczka
2 litry
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę o boku 1 centymetra. Podobnie pokrój wszystkie warzywa, czyli ziemniaki, marchewkę, pora cebulę, pietruszkę i selera.
Krok 2
W garnku rozpuść tłuszcz i jak się dobrze rozgrzeje podsmaż mięso. Po chwili dodaj wszystkie warzywa oprócz ziemniaków. Całość smaż 5-6 minut.
Krok 3
Teraz dodaj przyprawy: kminek, paprykę słodką i ostrą i ponownie chwilę smaż, aby przyprawy oddały aromat.
Krok 4
Na końcu dodaj koncentrat pomidorowy i kontynuuj smażenie przez kolejne kilka minut.
Krok 5
Zalej zupę 2 litrami wody, dodaj musztardę, cukier i Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr. Zupę zagotuj.
Krok 6
Wrzuć do zupy ziemniaki i gotuj wszystko powoli około 30-40 minut. Podawaj z pieczywem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Węgierska gulaszowa
Gulasz to tradycyjne węgierskie danie jednogarnkowe. Jego oryginalna nazwa to pörkölt, co w dawnym węgierskim oznaczać miało przyrumieniony. Zazwyczaj gulasz składa się z mięsa, cebuli oraz papryki w gęstym aromatycznym sosie. Powstało jednak wiele odmian tej potrawy, które łączy ze sobą jedynie sposób przygotowania – składniki są zupełnie odmienne. Sekretem udanego gulaszu jest bowiem długie smażenie wszystkich składników jednocześnie, aby swobodnie mogły dusić się we własnych sokach. Bazę naszej wersji zupy gulaszowej stanowią podsmażone kawałki mięsa wołowego cebula, por i marchewka. Ważny jest odpowiedni dobór przypraw w tym sproszkowanej papryki, które nadadzą gulaszowej zupie ostrość. W końcu ma ona rozgrzewać i zachęcać do wspólnego biesiadowania. Do gulaszowej możesz dodać także inne ulubione warzywa, jak kolorowa papryka czy cukinia, by urozmaicić jej smak.