Zupa gulaszowa Szefa Knorr Adriana Springera:
Czas: 60 minut
4 porcje
Składniki:
- 300 g łopatki wołowej
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 l rosołu wołowego przygotowanej z kostki lub bulionetki Knorr
- 200 g cebuli, obranej i pokrojonej w kostkę
- 1 ząbek czosnku, posiekany drobno
- 1 żółta papryka, obrana I pokrojona w kostkę
- 1 zielona papryka, obrana I pokrojona w kostkę
- 200 g pomidorów świeżych lub z puszki
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- świeżo zmielony pieprz
- papryka
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka majeranku suszonego
- odrobina Tabasco lub innego ostrego sosu
Sposób przygotowania
Umyj porządnie mięso, wytrzyj ręcznikiem papierowym I pokrój w kostkę (1,5 do 2 cm). W garnku przesmaż mięso na margarynie aż będzie ładnie przyrumienione ze wszystkich stron. Dodaj do garnka rosół, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 40 minut. W międzyczasie obierz pomidory, jeżeli używasz świeżych. Podsmaż lekko czosnek i cebulę na patelni, dodaj pomidory i przyprawy. Gotuj całość przez 5-7 minut. Dodaj do garnka. Ponownie doprowadź zupę do wrzenia, zmniejsz ogień I gotuj jeszcze przez 15 minut.
Zupa gulaszowa to potrawa, która zastąpi I zupę i drugie danie. Podaję ją zazwyczaj z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem, posypaną świeżo posiekaną pietruszką. Można dodać do zupy inne warzywa takie jak ziemniaki, marchewkę czy fasolę lub dodatki smakowe – oliwki, smażone grzyby. Mięso wołowe można zastąpić wieprzowym lub drobiowym. Tylko pamiętajcie, że w przypadku drobiu czas gotowania powinien być krótszy. W zupie gulaszowej świetnie sprawdzi się także kiełbasa surowa. Zupa gulaszowa może być przyprawiona na wiele sposobów, w zależności od naszych preferencji smakowych. Zachęcam do znalezienia własnej wersji.
Miłego gotowania!
Komentarze (0)