Składniki
200 gramów
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
3 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
9 sztuk
200 gramów
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić.
Krok 2
Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na maśle do zeszklenia. Oprószyć ja mąką i dodać koncentrat pomidorowy. Chwilę podsmażyć.
Krok 3
Wlać pomidory z puszki wraz z zalewą. Dodać rozpuszczona kostkę rosołową i 2 szkl wody. Przyprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 25-30 min.
Krok 4
Kiełbaski pokroić w plasterki, dodać do zupy, wrzucić groszek. Na koniec dodać makaron i posiekana pietruszkę. Przyprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i papryką. Smacznego.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej