
Składniki
400 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
2 sztuki
100 mililitrów
2 łyżki
2 sztuki
1 łyżka
4 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój mięso i warzywa w kostkę, następnie podsmaż w garnku na odrobinie oliwy.

Krok 2
Zalej całość około litrem zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Zbierz powstałą pianę i dodaj przyprawy. Gotuj mięso do momentu, kiedy będzie zupełnie miękkie.

Krok 3
Dopraw zupę odrobiną brandy lub koniaku i jeszcze chwilę gotuj – do momentu, gdy alkohol wyparuje. Nalej zupę do talerza i udekoruj paroma kreskami gęstego octu balsamicznego. Podawaj z chlebem.

Krok 4
Dodaj do powstałego wywaru jedną lub dwie Kremowe zupy z kurek Knorr (w zależności od ilości bulionu).

Krok 5
Całość zapraw śmietaną.


Dobra rada:
Do zupy możesz dodać odrobinę ostrej papryki, podsmażając ją z warzywami. Zaostrzy to smak i wzbogaci kolor zupy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kremowa zupa z kurek ze szczypiorkiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa krem z kurek a la gulaszowa
Zupa krem z kurek à la gulaszowa to ciekawy sposób na przygotowanie dania obiadowego. Zwłaszcza jeśli jej smak podkreślisz, wykorzystując różne aromatyczne zioła i przyprawy, takie jak: ziele angielskie, liść laurowy, czarny pieprz, majeranek, ząbek czosnku czy gałązka rumianku. Przygotowanie potrawy zacznij od pokrojenia warzyw (marchwi, pietruszki, selera i cebuli). Następnie podsmaż je na rozgrzanej oliwie, zalej litrem zimnej wody i zagotuj. Pod koniec gotowania, wsyp do powstałego wywaru zawartość torebki z kremową zupą z kurek, po czym zapraw całość gęstą śmietaną. Jeśli lubisz nieco ostrzejszy smak dań, dobrym pomysłem będzie dodanie do zupy odrobiny ostrej papryki (najlepiej podsmaż ją już na początku przygotowania dania, razem z warzywami). Gotową potrawę podawaj udekorowaną drobno posiekaną natką pietruszki lub świeżym koperkiem. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do niej będą także groszek ptysiowy oraz chrupiące czosnkowe grzanki. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła!