Zupa krem z kurek a la gulaszowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa krem z kurek a la gulaszowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

160 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

2 sztuki

100 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

4 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso i warzywa w kostkę, następnie podsmaż w garnku na odrobinie oliwy.

Zupa krem z kurek a la gulaszowa  - Krok 1

Krok 2

Zalej całość około litrem zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Zbierz powstałą pianę i dodaj przyprawy. Gotuj mięso do momentu, kiedy będzie zupełnie miękkie.

Zupa krem z kurek a la gulaszowa  - Krok 2

Krok 3

Dopraw zupę odrobiną brandy lub koniaku i jeszcze chwilę gotuj – do momentu, gdy alkohol wyparuje. Nalej zupę do talerza i udekoruj paroma kreskami gęstego octu balsamicznego. Podawaj z chlebem.

Zupa krem z kurek a la gulaszowa  - Krok 3

Krok 4

Dodaj do powstałego wywaru jedną lub dwie Kremowe zupy z kurek Knorr (w zależności od ilości bulionu).

Zupa krem z kurek a la gulaszowa  - Krok 4

Krok 5

Całość zapraw śmietaną.

Zupa krem z kurek a la gulaszowa  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do zupy możesz dodać odrobinę ostrej papryki, podsmażając ją z warzywami. Zaostrzy to smak i wzbogaci kolor zupy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z kurek a la gulaszowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z kurek a la gulaszowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z kurek a la gulaszowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z kurek a la gulaszowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z kurek a la gulaszowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z kurek a la gulaszowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z kurek a la gulaszowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem z kurek a la gulaszowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem z kurek a la gulaszowa Zupa krem z kurek a la gulaszowa

Zupa krem z kurek à la gulaszowa to ciekawy sposób na przygotowanie dania obiadowego. Zwłaszcza jeśli jej smak podkreślisz, wykorzystując różne aromatyczne zioła i przyprawy, takie jak: ziele angielskie, liść laurowy, czarny pieprz, majeranek, ząbek czosnku czy gałązka rumianku. Przygotowanie potrawy zacznij od pokrojenia warzyw (marchwi, pietruszki, selera i cebuli). Następnie podsmaż je na rozgrzanej oliwie, zalej litrem zimnej wody i zagotuj. Pod koniec gotowania, wsyp do powstałego wywaru zawartość torebki z kremową zupą z kurek, po czym zapraw całość gęstą śmietaną. Jeśli lubisz nieco ostrzejszy smak dań, dobrym pomysłem będzie dodanie do zupy odrobiny ostrej papryki (najlepiej podsmaż ją już na początku przygotowania dania, razem z warzywami). Gotową potrawę podawaj udekorowaną drobno posiekaną natką pietruszki lub świeżym koperkiem. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do niej będą także groszek ptysiowy oraz chrupiące czosnkowe grzanki. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła!