Składniki
400 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
2 sztuki
100 mililitrów
2 łyżki
2 sztuki
1 łyżka
4 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój mięso i warzywa w kostkę, następnie podsmaż w garnku na odrobinie oliwy.
Krok 2
Zalej całość około litrem zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Zbierz powstałą pianę i dodaj przyprawy. Gotuj mięso do momentu, kiedy będzie zupełnie miękkie.
Krok 3
Dopraw zupę odrobiną brandy lub koniaku i jeszcze chwilę gotuj – do momentu, gdy alkohol wyparuje. Nalej zupę do talerza i udekoruj paroma kreskami gęstego octu balsamicznego. Podawaj z chlebem.
Krok 4
Dodaj do powstałego wywaru jedną lub dwie Kremowe zupy z kurek Knorr (w zależności od ilości bulionu).
Krok 5
Całość zapraw śmietaną.
Dobra rada:
Do zupy możesz dodać odrobinę ostrej papryki, podsmażając ją z warzywami. Zaostrzy to smak i wzbogaci kolor zupy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kremowa zupa z kurek ze szczypiorkiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa krem z kurek a la gulaszowa
Zupa krem z kurek à la gulaszowa to ciekawy sposób na przygotowanie dania obiadowego. Zwłaszcza jeśli jej smak podkreślisz, wykorzystując różne aromatyczne zioła i przyprawy, takie jak: ziele angielskie, liść laurowy, czarny pieprz, majeranek, ząbek czosnku czy gałązka rumianku. Przygotowanie potrawy zacznij od pokrojenia warzyw (marchwi, pietruszki, selera i cebuli). Następnie podsmaż je na rozgrzanej oliwie, zalej litrem zimnej wody i zagotuj. Pod koniec gotowania, wsyp do powstałego wywaru zawartość torebki z kremową zupą z kurek, po czym zapraw całość gęstą śmietaną. Jeśli lubisz nieco ostrzejszy smak dań, dobrym pomysłem będzie dodanie do zupy odrobiny ostrej papryki (najlepiej podsmaż ją już na początku przygotowania dania, razem z warzywami). Gotową potrawę podawaj udekorowaną drobno posiekaną natką pietruszki lub świeżym koperkiem. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do niej będą także groszek ptysiowy oraz chrupiące czosnkowe grzanki. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła!