Zupa Casanovy, czyli borowikowa z nutą trufli
średnie
198 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
100 mililitrów
1 sztuka
3 sztuki
2 opakowania
700 gramów
50 mililitrów
2 sztuki
100 gramów
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa i mięso zalej 1,5 litra zimnej wody, doprowadź do wrzenia i zbierz powstałą pianę. Dodaj przyprawy (czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i czosnek). Całość gotuj około 2 godzin. Wywar dokładnie przecedź.

Krok 2
Połówkę cebuli pokrój drobno i podsmaż w drugim garnku, wraz z rozmrożonymi grzybami. Całość zalej wywarem.

Krok 3
Zawartość 2 opakowań zupy borowikowej Knorr połącz z odrobiną wody. Dodaj do wywaru i gotuj jeszcze około 10 minut. Następnie dokładnie zmiksuj i przecedź zupę przez drobne sito.

Krok 4
Do zupy dodaj 100 mililitrów śmietany i dopraw do smaku czarnym pieprzem. Jeśli zachodzi taka potrzeba, dodaj również odrobinę soli.

Krok 5
Nalej zupę do płaskiego talerza. Na powierzchni narysuj dwa serduszka, używając ketchupu. Zupę podawaj polaną paroma kroplami oliwy truflowej.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej