Zupa z fasolki szparagowej i pomidorów
łatwe
806 osób zapisało

Składniki
1.5 litra
3 sztuki
30 dekagramów
20 dekagramów
15 dekagramów
2 łyżki
0.66 szklanki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wywar z 1,5 litra wody i 3 kostek rosołowo wołowych Knorr.

Krok 2
Fasolkę umyj i pozbaw końców, następnie potnij na kawałki długości 3-4 centymetrów (możesz też użyć fasolki szparagowej mrożonej). Włóż do wywaru i ugotuj.

Krok 3
Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w cząstki.

Krok 4
Oczyść i pokrój pieczarki, następnie podsmaż, oprósz mąką i zasmaż do lekkiego zrumienienia.

Krok 5
Pieczarki połącz z wywarem, fasolką, pomidorami, groszkiem i śmietaną. Zupę z fasolki szparagowej i pomidorów gotuj 10 minut.

Krok 6
Dopraw do smaku Przyprawą w płynie Delikat Knorr.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z fasolki szparagowej i pomidorów
Garść fasolki szparagowej oraz kilka świeżych pomidorów mogą stać się bazą do przygotowania smacznej zupy, idealnej na letni obiad. Do jej przyrządzenia będziesz także potrzebować pieczarek oraz groszku konserwowego, a całość zabielisz śmietaną. Najpierw w garnku wypełnionym wodą rozpuść kilka cielęcych kostek bulionowych. Do powstałego w ten sposób wywaru wrzuć obraną i pociętą na mniejsze kawałki zieloną fasolkę szparagową. Możesz także użyć tego warzywa w wersji mrożonej. Dojrzałe, mięsiste pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój w cząstki. Pieczarki oczyść, posiekaj i podsmażaj na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem odrobiny mąki – do momentu, aż lekko się zrumienią. Grzyby, pomidory oraz odcedzony z zalewy groszek dodaj do garnka z fasolką i gotuj na tyle długo, aby wszystkie warzywa zmiękły. Na koniec wlej do zupy śmietanę, pamiętając jednak, by ją wcześniej zahartować. Smak potrawy wzbogać kilkoma kroplami przyprawy uniwersalnej. Zupę podawaj na ciepło z dodatkiem pieczywa. Przekonaj się, jakie to łatwe.