Zapiekanka z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekanka z cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

145

630 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

2291 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3062 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

70 dekagramów

1 opakowanie

5 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

20 dekagramów

1 szklanka

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz cukinię, pokrój w półplastry i usmaż na oleju.

Zapiekanka z cukinii - Krok 1

Krok 2

Sparz pomidory i usuń skórki, pokrój w plastry.

Zapiekanka z cukinii - Krok 2

Krok 3

Pieczarki oczyść i pokrój, podsmaż z pokrojoną w kostkę cebulą.

Zapiekanka z cukinii - Krok 3

Krok 4

Wysmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne i ułóż w nim część cukinii. Przykryj ją pomidorami, na to wyłóż kolejna warstwę cukinii, posyp cebulą z pieczarkami, znów ułóż cukinię.

Zapiekanka z cukinii - Krok 4

Krok 5

Posyp koperkiem każdą z warstw.

Zapiekanka z cukinii - Krok 5

Krok 6

Przygotuj kremowy, sos pieczarkowy mieszając śmietanę z zawartością opakowania Knorr i 2 jajkami.

Zapiekanka z cukinii - Krok 6

Krok 7

Polej zapiekankę z cukinii sosem, posyp serem i zapiekaj 20 minut. Podawaj z sezonową surówką.

Zapiekanka z cukinii - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekanka z pieczarkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z cukiniiZapiekanka z cukinii

Jeśli szukasz czegoś, co urozmaici Twój obiad lub kolację, to dobrze trafiłeś. Zapiekanka z cukinii to propozycja, która sprawdzi się na każdą okazję. Cukinia, choć najlepsza na początku lata, równie dobrze smakuje także poza sezonem. Wtedy wystarczy ją obrać z twardej skórki i wykroić ze środka pestki. Pokrojona w plastry lub półplastry będzie doskonałą podstawą tej zapiekanki. Do jednej z jej warstw przygotuj podduszone na oliwie lub margarynie pieczarki z pokrojoną cebulą. Jeśli chcesz uzyskać intensywniejszy, ostry smak, dodaj do tego posiekany czosnek. Z całością dobrze skomponują się również pomidory. Możesz je sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Ułóż je jako ostatnią warstwę zapiekanki. Dzięki temu się nie zgniotą i nie rozpadną podczas pieczenia. Jako dodatek i jednocześnie spoiwo dania warto przygotować sos na bazie śmietany, suszonych ziół i jajek. Sprawi on, że zapiekankę będzie się łatwiej dzielić na porcje. Na wierzchu nie powinno zabraknąć startego żółtego sera. Gotowe danie podawaj prosto z piekarnika, udekorowane świeżymi listkami bazylii lub natką pietruszki. Smacznego!