Składniki
70 dekagramów
1 opakowanie
5 sztuk
2 sztuki
2 sztuki
20 dekagramów
1 szklanka
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz cukinię, pokrój w półplastry i usmaż na oleju.
Krok 2
Sparz pomidory i usuń skórki, pokrój w plastry.
Krok 3
Pieczarki oczyść i pokrój, podsmaż z pokrojoną w kostkę cebulą.
Krok 4
Wysmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne i ułóż w nim część cukinii. Przykryj ją pomidorami, na to wyłóż kolejna warstwę cukinii, posyp cebulą z pieczarkami, znów ułóż cukinię.
Krok 5
Posyp koperkiem każdą z warstw.
Krok 6
Przygotuj kremowy, sos pieczarkowy mieszając śmietanę z zawartością opakowania Knorr i 2 jajkami.
Krok 7
Polej zapiekankę z cukinii sosem, posyp serem i zapiekaj 20 minut. Podawaj z sezonową surówką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z cukinii
Jeśli szukasz czegoś, co urozmaici Twój obiad lub kolację, to dobrze trafiłeś. Zapiekanka z cukinii to propozycja, która sprawdzi się na każdą okazję. Cukinia, choć najlepsza na początku lata, równie dobrze smakuje także poza sezonem. Wtedy wystarczy ją obrać z twardej skórki i wykroić ze środka pestki. Pokrojona w plastry lub półplastry będzie doskonałą podstawą tej zapiekanki. Do jednej z jej warstw przygotuj podduszone na oliwie lub margarynie pieczarki z pokrojoną cebulą. Jeśli chcesz uzyskać intensywniejszy, ostry smak, dodaj do tego posiekany czosnek. Z całością dobrze skomponują się również pomidory. Możesz je sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Ułóż je jako ostatnią warstwę zapiekanki. Dzięki temu się nie zgniotą i nie rozpadną podczas pieczenia. Jako dodatek i jednocześnie spoiwo dania warto przygotować sos na bazie śmietany, suszonych ziół i jajek. Sprawi on, że zapiekankę będzie się łatwiej dzielić na porcje. Na wierzchu nie powinno zabraknąć startego żółtego sera. Gotowe danie podawaj prosto z piekarnika, udekorowane świeżymi listkami bazylii lub natką pietruszki. Smacznego!