Zapiekanka z cukinii w plastrach - przepis | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

181

heart
688 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

2744 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3725 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

70 dekagramów

1 opakowanie

5 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

20 dekagramów

1 szklanka

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz cukinię, pokrój w półplastry i usmaż na oleju.

Zapiekanka z cukinii - Krok 1

Krok 2

Sparz pomidory i usuń skórki, pokrój w plastry.

Zapiekanka z cukinii - Krok 2

Krok 3

Pieczarki oczyść i pokrój, podsmaż z pokrojoną w kostkę cebulą.

Zapiekanka z cukinii - Krok 3

Krok 4

Wysmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne i ułóż w nim część cukinii. Przykryj ją pomidorami, na to wyłóż kolejna warstwę cukinii, posyp cebulą z pieczarkami, znów ułóż cukinię.

Zapiekanka z cukinii - Krok 4

Krok 5

Posyp koperkiem każdą z warstw.

Zapiekanka z cukinii - Krok 5

Krok 6

Przygotuj kremowy, sos pieczarkowy mieszając śmietanę z zawartością opakowania Knorr i 2 jajkami.

Zapiekanka z cukinii - Krok 6

Krok 7

Polej zapiekankę z cukinii sosem, posyp serem i zapiekaj 20 minut. Podawaj z sezonową surówką.

Zapiekanka z cukinii - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z cukiniiZapiekanka z cukinii

Jeśli szukasz czegoś, co urozmaici Twój obiad lub kolację, to dobrze trafiłeś. Zapiekanka z cukinii to propozycja, która sprawdzi się na każdą okazję. Cukinia, choć najlepsza na początku lata, równie dobrze smakuje także poza sezonem. Wtedy wystarczy ją obrać z twardej skórki i wykroić ze środka pestki. Pokrojona w plastry lub półplastry będzie doskonałą podstawą tej zapiekanki. Do jednej z jej warstw przygotuj podduszone na oliwie lub margarynie pieczarki z pokrojoną cebulą. Jeśli chcesz uzyskać intensywniejszy, ostry smak, dodaj do tego posiekany czosnek. Z całością dobrze skomponują się również pomidory. Możesz je sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Ułóż je jako ostatnią warstwę zapiekanki. Dzięki temu się nie zgniotą i nie rozpadną podczas pieczenia. Jako dodatek i jednocześnie spoiwo dania warto przygotować sos na bazie śmietany, suszonych ziół i jajek. Sprawi on, że zapiekankę będzie się łatwiej dzielić na porcje. Na wierzchu nie powinno zabraknąć startego żółtego sera. Gotowe danie podawaj prosto z piekarnika, udekorowane świeżymi listkami bazylii lub natką pietruszki. Smacznego!