Zapiekanki z makaronem i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanki z makaronem i pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
467 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

10 sztuk

5 plastrów

1 opakowanie

150 mililitrów

1 sztuka

100 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojony w kostkę boczek oraz cebulę. Dodaj pokrojone w ósemki pieczarki i smaż chwilę razem.

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze 150 ml wody oraz śmietaną i wlej na patelnię z grzybami. Zagotuj.

Krok 3

Do sosu dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i zestaw z ognia. Całość przestudź lekko, a następnie wymieszaj z serem.

Krok 4

Foremki natłuść i napełnij makaronem. Z ciasta wytnij krążki o średnicy foremek.

Krok 5

Krążki z ciasta nałóż na każdą z porcji i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wszystkie foremki ustaw na blasze, a następnie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanki z makaronem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanki z makaronem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanki z makaronem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanki z makaronem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanki z makaronem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanki z makaronem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanki z makaronem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanki z makaronem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Makaron z dynią
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanki z makaronem i pieczarkamiZapiekanki z makaronem i pieczarkami

Zapiekanki z makaronem i pieczarkami, przygotowywane w pojedynczych naczyniach, będą stanowiły efektowne dane główne podczas spotkania, a upieczone w niewielkich kokilkach mogą być serwowane także jako przystawka. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy, że podsmażysz pieczarki oraz boczek, najlepiej wędzony, a następnie połączysz je ze śmietanowo-serowym sosem carbonara. Do całości dodaj ugotowany makaron, najlepiej dość drobny, typu muszelki albo kolanka. Ugotuj go al dente, by nie był zbyt miękki, ponieważ zmięknie dodatkowo podczas pieczenia. Przestudź wszystko i połącz z tartym żółtym serem. Szczególnie dobry będzie cheddar, ze względu na jego dość pikantny smak. Porcje dania przełóż do foremek, a następnie każdą z nich przykryj kawałkiem ciasta francuskiego. Wycinaj kółka niewiele większe niż średnica foremki. Zapiekaj, aż ciasto zrobi się złociste. Do zapiekanki z makaronem i pieczarkami świetnie będzie pasował dodatek surówki z pora. Przygotuj to danie w oparciu o nasz przepis!