Zapiekanki z makaronem i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanki z makaronem i pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
467 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

201 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

10 sztuk

5 plastrów

1 opakowanie

150 mililitrów

1 sztuka

100 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojony w kostkę boczek oraz cebulę. Dodaj pokrojone w ósemki pieczarki i smaż chwilę razem.

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze 150 ml wody oraz śmietaną i wlej na patelnię z grzybami. Zagotuj.

Krok 3

Do sosu dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i zestaw z ognia. Całość przestudź lekko, a następnie wymieszaj z serem.

Krok 4

Foremki natłuść i napełnij makaronem. Z ciasta wytnij krążki o średnicy foremek.

Krok 5

Krążki z ciasta nałóż na każdą z porcji i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wszystkie foremki ustaw na blasze, a następnie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanki z makaronem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanki z makaronem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanki z makaronem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanki z makaronem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanki z makaronem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanki z makaronem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanki z makaronem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanki z makaronem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanki z makaronem i pieczarkamiZapiekanki z makaronem i pieczarkami

Zapiekanki z makaronem i pieczarkami, przygotowywane w pojedynczych naczyniach, będą stanowiły efektowne dane główne podczas spotkania, a upieczone w niewielkich kokilkach mogą być serwowane także jako przystawka. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy, że podsmażysz pieczarki oraz boczek, najlepiej wędzony, a następnie połączysz je ze śmietanowo-serowym sosem carbonara. Do całości dodaj ugotowany makaron, najlepiej dość drobny, typu muszelki albo kolanka. Ugotuj go al dente, by nie był zbyt miękki, ponieważ zmięknie dodatkowo podczas pieczenia. Przestudź wszystko i połącz z tartym żółtym serem. Szczególnie dobry będzie cheddar, ze względu na jego dość pikantny smak. Porcje dania przełóż do foremek, a następnie każdą z nich przykryj kawałkiem ciasta francuskiego. Wycinaj kółka niewiele większe niż średnica foremki. Zapiekaj, aż ciasto zrobi się złociste. Do zapiekanki z makaronem i pieczarkami świetnie będzie pasował dodatek surówki z pora. Przygotuj to danie w oparciu o nasz przepis!