Zapiekanki z makaronem i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanki z makaronem i pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

445 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

162 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

10 sztuk

5 plastrów

1 opakowanie

150 mililitrów

1 sztuka

100 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojony w kostkę boczek oraz cebulę. Dodaj pokrojone w ósemki pieczarki i smaż chwilę razem.

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze 150 ml wody oraz śmietaną i wlej na patelnię z grzybami. Zagotuj.

Krok 3

Do sosu dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i zestaw z ognia. Całość przestudź lekko, a następnie wymieszaj z serem.

Krok 4

Foremki natłuść i napełnij makaronem. Z ciasta wytnij krążki o średnicy foremek.

Krok 5

Krążki z ciasta nałóż na każdą z porcji i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wszystkie foremki ustaw na blasze, a następnie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanki z makaronem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanki z makaronem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanki z makaronem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanki z makaronem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanki z makaronem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanki z makaronem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanki z makaronem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanki z makaronem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanki z makaronem i pieczarkamiZapiekanki z makaronem i pieczarkami

Zapiekanki z makaronem i pieczarkami, przygotowywane w pojedynczych naczyniach, będą stanowiły efektowne dane główne podczas spotkania, a upieczone w niewielkich kokilkach mogą być serwowane także jako przystawka. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy, że podsmażysz pieczarki oraz boczek, najlepiej wędzony, a następnie połączysz je ze śmietanowo-serowym sosem carbonara. Do całości dodaj ugotowany makaron, najlepiej dość drobny, typu muszelki albo kolanka. Ugotuj go al dente, by nie był zbyt miękki, ponieważ zmięknie dodatkowo podczas pieczenia. Przestudź wszystko i połącz z tartym żółtym serem. Szczególnie dobry będzie cheddar, ze względu na jego dość pikantny smak. Porcje dania przełóż do foremek, a następnie każdą z nich przykryj kawałkiem ciasta francuskiego. Wycinaj kółka niewiele większe niż średnica foremki. Zapiekaj, aż ciasto zrobi się złociste. Do zapiekanki z makaronem i pieczarkami świetnie będzie pasował dodatek surówki z pora. Przygotuj to danie w oparciu o nasz przepis!