Makaron z brokułami w sosie jogurtowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Makaron z brokułami w sosie jogurtowym

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

2

169 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 opakowania

200 gramów

1.33 łyżki

40 gramów

220 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły umyj, oczyść, podziel na różyczki. Ułóż w parowarze lub naczyniu do gotowania na parze i krótko gotuj, żeby pozostały chrupkie.

Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - Krok 1

Krok 2

Włoszczyznę umyj, obierz, zalej wodą i zagotuj. Ugotuj bulion na wolnym ogniu (ok. 100 ml – niecałe pół szklanki). Jogurt rozmieszaj z mąką, dodaj trochę bulionu, wymieszaj, a następnie wlej do reszty gotującego się bulionu. Chwilę gotuj na wolnym ogniu, żeby sos nieco zgęstniał. Na koniec dodaj Florę ProActiv, dopraw do smaku.

Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - Krok 2

Krok 3

Makaron ugotuj al dente. Przełóż na talerz. Na makaron wyłóż brokuły, całość polej sosem.

Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Elzbieta Karowska

    Elzbieta Karowska , 21.05.2020

    super bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej