Składniki
300 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
1 opakowanie
200 gramów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Brokuł podziel na mniejsze różyczki i podgotuj w osolonej wodzie przez 2 min. Odcedź. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Krok 2
Boczek, cebulę oraz czosnek pokrój w kosteczkę. Podsmaż na suchej patelni.
Krok 3
Dodaj jogurt, Fix curry, brokuły, wymieszaj razem i gotuj 5 min. Na koniec dodaj odcedzony makaron, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Dobra rada:
Danie możesz posypać tartym serem i natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z brokułami w sosie jogurtowym
Prawdopodobnie każdy miłośnik gotowania zamiast wazonu z ciętymi różami woli zobaczyć na swoim stole apetyczne, zielone różyczki brokułów. Wspaniale ubarwiają potrawy i stanowią ich interesujący, chrupiący element. Na co dzień brakuje Wam pomysłów na ich wykorzystanie? Poznajcie nasz ekspresowy przepis makaron z brokułami w sosie jogurtowym.
Dla kogo? Chcecie gotować smacznie, ale szybko? To możliwe! Makaron to podstawa obiadowego dania. Wystarczy wrzucić go do gorącej wody, a główna część posiłku gotowa będzie w kilka-kilkanaście minut.
Na jaką okazję? Nie trzeba rezygnować z domowych posiłków nawet wtedy, gdy czas goni. Makaron z brokułami i jogurtowym sosem przyrządzicie w przerwie od codziennych obowiązków lub po powrocie z pracy.
Czy wiesz, że? Inna nazwa brokułu to kapusta szparagowa.
Dla urozmaicenia: Nietypową alternatywą dla brokułu w potrawie może być kalafior romansesco. Jego jasnozielone różyczki nie tylko efektownie prezentują się na talerzach, ale też zachwycają łagodnym smakiem z orzechową nutą.