Makaron z brokułami i jogurtem – w sosie: przepis | Przepisy.pl pixel

Makaron z brokułami w sosie jogurtowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
194 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

258 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1352 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 opakowanie

200 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Brokuł podziel na mniejsze różyczki i podgotuj w osolonej wodzie przez 2 min. Odcedź. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - Krok 1

Krok 2

Boczek, cebulę oraz czosnek pokrój w kosteczkę. Podsmaż na suchej patelni.

Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - Krok 2

Krok 3

Dodaj jogurt, Fix curry, brokuły, wymieszaj razem i gotuj 5 min. Na koniec dodaj odcedzony makaron, wymieszaj i zdejmij z ognia.

Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Danie możesz posypać tartym serem i natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z brokułami w sosie jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z brokułami w sosie jogurtowymMakaron z brokułami w sosie jogurtowym

Prawdopodobnie każdy miłośnik gotowania zamiast wazonu z ciętymi różami woli zobaczyć na swoim stole apetyczne, zielone różyczki brokułów. Wspaniale ubarwiają potrawy i stanowią ich interesujący, chrupiący element. Na co dzień brakuje Wam pomysłów na ich wykorzystanie? Poznajcie nasz ekspresowy przepis makaron z brokułami w sosie jogurtowym.

Dla kogo? Chcecie gotować smacznie, ale szybko? To możliwe! Makaron to podstawa obiadowego dania. Wystarczy wrzucić go do gorącej wody, a główna część posiłku gotowa będzie w kilka-kilkanaście minut.

Na jaką okazję? Nie trzeba rezygnować z domowych posiłków nawet wtedy, gdy czas goni. Makaron z brokułami i jogurtowym sosem przyrządzicie w przerwie od codziennych obowiązków lub po powrocie z pracy.

Czy wiesz, że? Inna nazwa brokułu to kapusta szparagowa.

Dla urozmaicenia: Nietypową alternatywą dla brokułu w potrawie może być kalafior romansesco. Jego jasnozielone różyczki nie tylko efektownie prezentują się na talerzach, ale też zachwycają łagodnym smakiem z orzechową nutą.