Makaron z brokułami i migdałami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z brokułami i migdałami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
550 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

158 osób wydrukowało

Pobierz pdf

286 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżka

5 sztuk

1 łyżka

20

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z brokuła wytnij małe różyczki, następnie sparz krótko w osolonej wrzącej wodzie. Wystudź, wodę pozostaw.

Makaron z brokułami i migdałami  - Krok 1

Krok 2

Makaron ugotuj al dente w wywarze po gotowaniu brokułów. Odcedź i skrop oliwą.

Makaron z brokułami i migdałami  - Krok 2

Krok 3

Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj w rondelku z 300 mililitrami wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj kilka minut. Płatki migdałowe zrumień na rozgrzanej patelni. Pomidorki pokrój na połówki.

Makaron z brokułami i migdałami  - Krok 3

Krok 4

Gorący makaron wymieszaj z sosem, brokułami i pomidorkami, posyp parmezanem i płatkami migdałów.

Makaron z brokułami i migdałami  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z brokułami i migdałami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z brokułami i migdałami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z brokułami i migdałami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z brokułami i migdałami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z brokułami i migdałami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z brokułami i migdałami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z brokułami i migdałami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z brokułami i migdałami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Makaron po tajsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z brokułami i migdałami Makaron z brokułami i migdałami

Dania z makaronami, choć zazwyczaj proste w przygotowaniu, na talerzu prezentują się bardzo efektownie. Ciekawym pomysłem jest połączenie makaronu pappardelle ze świeżymi (lub mrożonymi) brokułami oraz migdałami. Pappardelle swoim wyglądem przypominają szerokie wstążki, są nieco podobne to fettucine, jednak dużo szersze. Ich nazwa pochodzi od słowa pappare, co po włosku oznacza po prostu pożerać. Pokazuje to jak chętnie konsumowany przez Włochów jest ten rodzaj makaronu. Jeśli chodzi o dodatki, brokuły świetnie komponują się z migdałami. Ich smaki wzajemnie się uzupełniają. Są w pełni harmonijnym duetem. Brokuły należy gotować krótko w osolonej wodzie, najlepiej z dodatkiem soku z cytryny, aby zachowały swój zielony kolor. Uważaj, aby ich nie rozgotować. Dodatek pomidorów koktajlowych nada daniu świeżości i słodko-kwaśnego smaku.