
Składniki
350 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżka
5 sztuk
1 łyżka
20
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z brokuła wytnij małe różyczki, następnie sparz krótko w osolonej wrzącej wodzie. Wystudź, wodę pozostaw.

Krok 2
Makaron ugotuj al dente w wywarze po gotowaniu brokułów. Odcedź i skrop oliwą.

Krok 3
Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj w rondelku z 300 mililitrami wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj kilka minut. Płatki migdałowe zrumień na rozgrzanej patelni. Pomidorki pokrój na połówki.

Krok 4
Gorący makaron wymieszaj z sosem, brokułami i pomidorkami, posyp parmezanem i płatkami migdałów.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z brokułami i migdałami
Dania z makaronami, choć zazwyczaj proste w przygotowaniu, na talerzu prezentują się bardzo efektownie. Ciekawym pomysłem jest połączenie makaronu pappardelle ze świeżymi (lub mrożonymi) brokułami oraz migdałami. Pappardelle swoim wyglądem przypominają szerokie wstążki, są nieco podobne to fettucine, jednak dużo szersze. Ich nazwa pochodzi od słowa pappare, co po włosku oznacza po prostu pożerać. Pokazuje to jak chętnie konsumowany przez Włochów jest ten rodzaj makaronu. Jeśli chodzi o dodatki, brokuły świetnie komponują się z migdałami. Ich smaki wzajemnie się uzupełniają. Są w pełni harmonijnym duetem. Brokuły należy gotować krótko w osolonej wodzie, najlepiej z dodatkiem soku z cytryny, aby zachowały swój zielony kolor. Uważaj, aby ich nie rozgotować. Dodatek pomidorów koktajlowych nada daniu świeżości i słodko-kwaśnego smaku.