Makaron z brokułami i migdałami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z brokułami i migdałami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

502 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

247 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżka

5 sztuk

1 łyżka

20

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z brokuła wytnij małe różyczki, następnie sparz krótko w osolonej wrzącej wodzie. Wystudź, wodę pozostaw.

Makaron z brokułami i migdałami  - Krok 1

Krok 2

Makaron ugotuj al dente w wywarze po gotowaniu brokułów. Odcedź i skrop oliwą.

Makaron z brokułami i migdałami  - Krok 2

Krok 3

Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj w rondelku z 300 mililitrami wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj kilka minut. Płatki migdałowe zrumień na rozgrzanej patelni. Pomidorki pokrój na połówki.

Makaron z brokułami i migdałami  - Krok 3

Krok 4

Gorący makaron wymieszaj z sosem, brokułami i pomidorkami, posyp parmezanem i płatkami migdałów.

Makaron z brokułami i migdałami  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z brokułami i migdałami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z brokułami i migdałami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z brokułami i migdałami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z brokułami i migdałami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z brokułami i migdałami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z brokułami i migdałami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z brokułami i migdałami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z brokułami i migdałami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z brokułami i migdałami Makaron z brokułami i migdałami

Dania z makaronami, choć zazwyczaj proste w przygotowaniu, na talerzu prezentują się bardzo efektownie. Ciekawym pomysłem jest połączenie makaronu pappardelle ze świeżymi (lub mrożonymi) brokułami oraz migdałami. Pappardelle swoim wyglądem przypominają szerokie wstążki, są nieco podobne to fettucine, jednak dużo szersze. Ich nazwa pochodzi od słowa pappare, co po włosku oznacza po prostu pożerać. Pokazuje to jak chętnie konsumowany przez Włochów jest ten rodzaj makaronu. Jeśli chodzi o dodatki, brokuły świetnie komponują się z migdałami. Ich smaki wzajemnie się uzupełniają. Są w pełni harmonijnym duetem. Brokuły należy gotować krótko w osolonej wodzie, najlepiej z dodatkiem soku z cytryny, aby zachowały swój zielony kolor. Uważaj, aby ich nie rozgotować. Dodatek pomidorów koktajlowych nada daniu świeżości i słodko-kwaśnego smaku.