
Składniki
350 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżka
5 sztuk
1 łyżka
20
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z brokuła wytnij małe różyczki, następnie sparz krótko w osolonej wrzącej wodzie. Wystudź, wodę pozostaw.

Krok 2
Makaron ugotuj al dente w wywarze po gotowaniu brokułów. Odcedź i skrop oliwą.

Krok 3
Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj w rondelku z 300 mililitrami wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj kilka minut. Płatki migdałowe zrumień na rozgrzanej patelni. Pomidorki pokrój na połówki.

Krok 4
Gorący makaron wymieszaj z sosem, brokułami i pomidorkami, posyp parmezanem i płatkami migdałów.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z brokułami i migdałami
Dania z makaronami, choć zazwyczaj proste w przygotowaniu, na talerzu prezentują się bardzo efektownie. Ciekawym pomysłem jest połączenie makaronu pappardelle ze świeżymi (lub mrożonymi) brokułami oraz migdałami. Pappardelle swoim wyglądem przypominają szerokie wstążki, są nieco podobne to fettucine, jednak dużo szersze. Ich nazwa pochodzi od słowa pappare, co po włosku oznacza po prostu pożerać. Pokazuje to jak chętnie konsumowany przez Włochów jest ten rodzaj makaronu. Jeśli chodzi o dodatki, brokuły świetnie komponują się z migdałami. Ich smaki wzajemnie się uzupełniają. Są w pełni harmonijnym duetem. Brokuły należy gotować krótko w osolonej wodzie, najlepiej z dodatkiem soku z cytryny, aby zachowały swój zielony kolor. Uważaj, aby ich nie rozgotować. Dodatek pomidorów koktajlowych nada daniu świeżości i słodko-kwaśnego smaku.