Przepisy na Brokuły
161 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Brokuły
Charakterystyczne, zielone różyczki brokułów mają szansę stać się jedną z najbardziej apetycznych dekoracji na stole. Bywają określane mianem kapusty szparagowej, lecz niezależnie od użytej nazwy smakują wspaniale. Mogą pochwalić się długą, kulinarną historią, ponieważ pojawiały się na stołach już w starożytności. Nie warto pomijać ich także we współczesnych posiłkach. Jak je przygotować i jak podawać? Wyciągnijcie notatniki, bo pomysłów na brokuły nie zabraknie!
Dla kogo?
Każdy moment na wprowadzenie nowych przepisów na brokuły jest dobry. Tym bardziej, że sezon na te warzywa trwa od czerwca do listopada. Jeśli nie znajdziecie świeżych warzyw, poza sezonem warto sięgać po mrożonki. Powinni o nich pamiętać miłośnicy zup. Przygotujecie z nich proste kompozycje z dodatkiem ziemniaków albo bardziej wyszukane przystawki z serem pleśniowym. Brokuły świetnie prezentują się w daniach makaronowych, więc inspiracji możecie szukać we włoskich kulinariach. Brokuły fantastycznie pasują nawet do pizzy.
Na jaką okazję?
Brokuły podobno pojawiały się na wystawnych ucztach w starożytnym Rzymie. Nie zapominajcie o nich, organizując własne przyjęcie. Ze względu na atrakcyjny kształt i kolor pięknie wyglądają w warzywnych sałatkach z dressingiem na bazie oliwy, jogurtu lub majonezu. Zapiekanki też pasują na każdą okoliczność! Połączcie brokuły z warzywami, które zostały w spiżarkach, i w ten sposób przygotujcie smaczny obiad w kilkanaście minut. Potrzeba czegoś bardziej stylowego? Zerknijcie na recepturę francuskiego quiche i nie miejcie żadnych oporów przed dodaniem do potrawy brokułów.
Czy wiesz, że?
Podczas gotowania brokułów do wody należy dodać łyżeczkę cukru. Nie wpłynie on na warzywny smak, ale pozwoli zachować świeży, zielony kolor różyczek. Gotowe brokuły powinny być miękkie, lecz nadal lekko chrupiące, więc lepiej by w gorącej wodzie spędziły maksymalnie 7 minut.
Dla urozmaicenia:
Smak brokułów doskonale podkreślają gęste sosy serowe oraz sos beszamelowy. Polecamy skosztować także musztardowego. Brokuły wyśmienicie smakują przygotowane w cieście naleśnikowym oraz w prostej panierce z bułki tartej.